Η Νάνσι Γουέικ, το «Λευκό Ποντίκι» όπως αποκαλούσαν οι Γερμανοί τη Αυστραλή κατάσκοπο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της ικανότητάς της να μην εντοπίζεται, πέθανε σε ηλικία 98 ετών την Κυριακή 7 Ιουλίου 2011, από λοίμωξη του αναπνευστικού σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Στις 30 Αυγούστου θα γιόρταζε τα 99 της χρόνια.

Η Νάνσι Γουέικ, η ηρωίδα της Γαλλικής Αντίστασης υπήρξε μία εποχή το πλέον καταζητούμενο πρόσωπο από την Γκεστάπο, επικηρυγμένη για 5.000.000 γαλλικά φράγκα.

Μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου τιμήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη στρατιωτική διάκριση στη Γαλλία, καθώς και με το αμερικανικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Έλαβε επίσης διακρίσεις από την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία, και σε πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε στην Αυστραλία, όπου και μεγάλωσε. Εργάστηκε για μικρό διάστημα ως νοσοκόμα και στη συνέχεια ως δημοσιογράφος στην Ευρώπη. Από το 2001 ζούσε στο Λονδίνο. Το 1939 παντρεύτηκε έναν Γάλλο επιχειρηματία, τον Ανρί Φιοκά.

Όταν οι Ναζί εισέβαλαν στη Γαλλία έγινε μάρτυρας της βίας τους, προς κάθε μειονότητα (εβραίους, αφρικανούς, αθίγγανους…) στο Παρίσι και στη Βιέννη, και έγινε κατάσκοπος. Όταν την πρόδωσαν, διέφυγε στο Λονδίνο – κάτι που δεν πρόλαβε να κάνει ο σύζυγός της ο οποίος βασανίσθηκε και δολοφονήθηκε από τη Γκεστάπο. Της απέκρυψαν τον θάνατό του, τον οποίο πληροφορήθηκε μετά το τέλος του πολέμου. Αργότερα επέστρεψε κρυφά στη Γαλλία κι έγινε σύνδεσμος μεταξύ του Λονδίνου και τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων.

«Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος καλός Γερμανός είναι ο νεκρός Γερμανός και όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Λυπούμαι που δεν σκότωσα περισσότερους,» είχε πει σε συνέντευξή της σε μεγάλη πλέον ηλικία.

Από το 2003, όταν υπέστη έμφραγμα, εγκαταστάθηκε σε έναν οίκο ευγηρίας για βετεράνους στο Λονδίνο. Είχε τιμηθεί πολλές φορές για την δράση της: Companion of the Order of Australia ,George MedalOfficier de la Légion d’HonneurCroix de guerre (France), Medal of Freedom (United States), RSA Badge in Gold (New Zealand). 1939–1945 StarFrance and Germany StarDefence MedalWar Medal 1939–1945.

Ζήτησε πριν πεθάνει, να ρίξουν την στάχτη της στην Κεντρική Γαλλία.

 

Σύντομη αστρολογική προσέγγιση

 

Η ιδιαίτερη αυτή γυναίκα, είχε γεννηθεί στο ζώδιο της Παρθένου, αλλά με ένα δύσκολο συνδυασμό πλανητών. Η Σελήνη της ήταν τέλος Ιχθύων ή αρχή του Κριού, ανάλογα με την ώρα γέννησης, που είναι άγνωστη.

Με έξι πλανήτες και τον Χείρωνα στον μεταβλητό σταυρό, ήταν ένα άτομο πολύ ικανό να μεταβάλλεται, να ελίσσεται και να προσαρμόζεται στις καταστάσεις. Ίσως μάλιστα αυτό να ήταν η αιτία που κατάφερε να ξεφεύγει από τον εχθρό. Εκείνο που εντυπωσιάζει στον χάρτη της, είναι οι δύσκολες όψεις πλανητών (Μεγάλος Σταυρός, αντιθέσεις, τετράγωνα ) και ένας θετικός συνδυασμός που προσπαθεί να φέρει εξισορρόπηση στη μέση (Μεγάλο Τρίγωνο)

Το Μεγάλο Τετράγωνο σηματοδοτείται από τον Ήλιο (στην Παρθένο) σε αντίθεση με τον Χείρωνα (στους Ιχθείς), τετράγωνο προς τον Κρόνο (στους Διδύμους) και προς τον Δία (στον Τοξότη). Μία προσωπικότητα που έχει την δυνατότητα άλλοτε να διευρύνεται και να υπερβάλλει μέσα από τις επιθυμίες της, άλλοτε να περιορίζεται και να πειθαρχεί με ένα τρόπο εντελώς εγκεφαλικό, νοητικό και προσεγμένο. Ικανή να ελίσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, ή κάτω από πίεση, μπορεί να δουλέψει μεθοδικά, προσεκτικά, δίχως πομπώδεις κινήσεις, όταν τραυματίζεται η αξιοπρέπειά της, η θέλησή της, η δύναμή της.

Ο Άρης και η Αφροδίτη σε σύνοδο στην Παρθένο, υπογραμμίζουν ακόμη μία φορά την δράση και το συναίσθημα που δρουν μεθοδευμένα, μέσα από σχεδιασμό και μπορεί να επηρεάζονται από πιέσεις που μοιραία δημιουργούνται στον δρόμο της (τετράγωνο με τον Πλούτωνα σε μία ιδιαίτερη ζωδιακή μοίρα). Δυναμική, αντιμετωπίζει με πάθος τον αγώνα της, δεν μπορεί να μην αντιδράσει υπόγεια μπροστά σε κάθε απειλή. Να είναι επιθετική, μέσα από μία πολύ αναλυτική και μελετημένη προσπάθεια. Φαίνεται να είναι ένα άτομο χαμηλών τόνων (τρεις πλανήτες στην Παρθένο) αλλά αντιπροσωπεύει αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα «ήρεμη δύναμη». Μπορεί να επιτεθεί, μπορεί να έχει μία δραστηριότητα κατασκόπου, δίχως να γίνει εύκολα αντιληπτή.

Καθώς ο Άρης και η Αφροδίτη συμμετέχουν παράλληλα στον θετικό σχηματισμό του Μεγάλου Τριγώνου, με τον Κρόνο και τον Ουρανό, έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει την πρόκληση που της παρουσιάζεται. Κάνει την ανατροπή μέσα από προσεκτικά βήματα δράσης, έλεγχο των συναισθημάτων της, ούτως ώστε να σχεδιάζει σωστά τις κινήσεις της και προετοιμάζει με υπομονή κάθε επιθετική ενέργεια, δημιουργώντας την ανατροπή στην αντίπαλο.

Με τον Ερμή της ανάδρομο και δίχως όψεις, στον Λέοντα, έχει ιδιαίτερα λαμπερή σε ιδέες, σκέψη. Δεν μοιράζεται τις ιδέες της εύκολα, δεν μεταδίδει μηνύματα. Επομένως, μπορεί να δράσει με μία μυστικότητα. Μπορεί είναι σε θέση, να αντιλαμβάνεται πολλά, αλλά να μην την αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκφραστεί.

Ο Ήλιος της είναι σε σύνοδο με τον αστεροειδή Παλλάδα Αθηνά, έχει ένα στρατηγικό νου, όποτε γίνει αποφασιστική. Ενώ ο Άρης της είναι σε σύνοδο με τον αστεροειδή Ψυχή, προσδίδοντας την δράση της ευαισθησία, μία τάση για να αναλάβει ένα έργο όταν την συγκινεί μία ιδέα. Προσφέρεται ολόψυχα στην μάχη που θα δώσει!

 

Μία σημαντική για το έργο της,  παρουσία, που άφησε το στίγμα της στα δύσκολα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου…