Το ημερολόγιο γράφει είκοσι εννέα Μαΐου 2007. Είναι Τρίτη..

Οι Έλληνες παρακολουθούν από τις οθόνες των τηλεοράσεων τους, απογοητευμένοι και με έντονο το αίσθημα της ταπείνωσης, την τελετή ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην τουρκική επικράτεια!..

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, μία ημέρα μετά τον εορτασμό των 92ων γενεθλίων του παρίσταται στην εκδήλωση και δίνει το σύνθημα των εορτασμών. Στην Τουρκία επικρατεί πανηγυρικό κλίμα. Κλίμα θριάμβου! Τα Δωδεκάνησα επέστρεψαν στην αγκαλιά της Τουρκίας! Δεν είναι τυχαίο πως η επίσημη ενσωμάτωση λαμβάνει χώρα την 29η Μαΐου. Στη Τουρκία αυτή η ημερομηνία έχει τον δικό της συμβολισμό. Όπως άλλωστε και στην Ελλάδα..

Στην Ελλάδα, αντιθέτως, επικρατεί κλίμα έντονης απογοήτευσης. Η πολιτική ηγεσία του τόπου, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχε ψελίσσει κάτι περί… «έντιμου συμβιβασμού» και κάτι για «ευκαιρία στους δύο λαούς να επουλώσουν τις πληγές τους και να ευημερήσουν»…

Τι είχε γίνει;! Πως και η Ελλάδα έχασε εδάφη;!..

Όλα ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν. Αρκούσε η ανεπάρκεια ενός έλληνα αξιωματικού, για να αρχίσει να ξηλώνεται και να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η, ομολογουμένως επιτυχημένη, πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική και νομική τακτική που εφήρμοζε η Ελλάδα τις δεκαετίες μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο..

Εκείνο το πρωινό, σε διαδικασία αναχαίτισης και ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη επέστρεψαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, εκείνος ο απίθανος τύπος, παραβιάζοντας τις πάγιες εντολές των επιτελείων («Αναγνωρίζουμε, αναχαιτίζουμε, επιστρέφουμε στη βάση»), επέλεξε να πουλήσει μαγκιά και να καταδιώξει τα τούρκικα αεροσκάφη, βαθιά μέσα στον εναέριο χώρο της Γείτονος!

Οι τούρκοι, από καιρό προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, κατέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες το ελληνικό μαχητικό, ανοίγοντας έτσι, εκτός από σαμπάνιες και το κουτί της Πανδώρας εις βάρος της Ελλάδας!..

Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν, από δεκαετίες, αντιληφθεί τα δεδομένα στο Αιγαίο. Ποια είναι αυτά; Μα το γεγονός πως οι μικρές χώρες, όπως οι δύο πάρα πάνω, αντιμετωπίζονται από τις μεγάλες, με τον ίδιο τρόπο που τα παιδιά αντιμετωπίζονται από τους μεγάλους.
Όταν τα παιδιά αρχίσουν να πλακώνονται και να μαλλιοτραβιούνται για τα παιχνίδια τους, τότε μπαίνουν στη μέση οι μεγάλοι και αρχίζουν τις σφαλιάρες. Επίσης, οι μεγάλοι κάνουν και κάτι άλλο. Μοιράζουν τα παιχνίδια!

Τα μοιράζουν με αποκλειστικό κριτήριο, να έχουν την ησυχία τους! Αδιαφορούν για το αν κάποιο από τα παιχνίδια ανήκε πριν, σε άλλο παιδί από αυτό που τελικά το έδωσαν!

Επίσης, αν κάποιο παιδί θεωρήσει πως είναι αδικημένο και αρχίσει τη μουρμούρα, τότε ο μεγάλος το απειλεί με τιμωρία, τύπου «κράτα αυτά που σου έμειναν, μη στα πάρω και αυτά και τα δώσω στον άλλο!».

Έτσι λοιπόν και στη περίπτωση των δύο πάρα πάνω χωρών. Οι μεγάλοι αυτού του κόσμου, θέλουν την ησυχία τους. Αδιάφορο τους είναι ποιο νησί ανήκει σε ποιόν! Έτσι κι αλλιώς, οι δύο πάρα πάνω χώρες «ανήκουν» στους μεγάλους!..

Εκείνη την ημέρα λοιπόν, οι τούρκοι έδειχναν στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης το κουφάρι του ελληνικού μαχητικού, «πουλώντας» την εικόνα της επιτιθέμενης Ελλάδας. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν εχθροπραξίες και ύστερα από αρκετές χαμένες ζωές, έγινε αυτό που η Τουρκία εύχονταν και η Ελλάδα απεύχονταν! Μπήκαν στη μέση οι «μεγάλοι», για να επιβάλουν ειρήνη, με το αποτέλεσμα να είναι αυτό που περιγράφεται στην αρχή! Όλα αυτά, γιατί ένας έλληνας πιλότος θέλησε να μεγαλώσει το μόριο του… εγωισμού του μέσα από το μέσο που του παρείχε η Πατρίδα.
Καμία σημασία δεν είχε που η Ελλάδα στρατιωτικά, είχε υπερισχύσει! Το παράδειγμα του 1897, που η Ελλάδα, έχασε τον πόλεμο που ξεκίνησε, για να πάρει την Κρήτη, είναι χαρακτηριστικό! Τότε πάλι, οι «μεγάλοι», έδωσαν την Κρήτη στην Ελλάδα, παρόλο που ήταν η ηττημένη του πολέμου..

Φυσικά όλα τα πάρα πάνω, είναι φανταστικά!
Τα Δωδεκάνησα παραμένουν ελληνικό έδαφος, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου!..

Η πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι άλλη.

Θα μπορούσε, ας πούμε, το πάρα πάνω περιστατικό, οι τούρκοι να μην προλάβουν να το «κεφαλαιοποιήσουν», όντας απροετοίμαστοι για τέτοιας έκτασης βλακεία από έλληνα αξιωματικό! Τόσα χρόνια αλλιώς τους έχουν συνηθίσει τους έλληνες!

Τους έχουν συνηθίσει να είναι πατριώτες και κυρίως, σωστοί επαγγελματίες! Τόσα χρόνια οι τούρκοι προκαλούν, προσπαθώντας να παρασύρουν την Ελλάδα να κάνει πρώτη στρατιωτική κίνηση εναντίον της Τουρκίας, έτσι ώστε να εκκινηθεί το ντόμινο που περιγράφεται πάρα πάνω.

Θα μπορούσε, ένας έλληνας πιλότος που θα έκανε τέτοιας έκτασης βλακώδη κίνηση, που αγγίζει το όριο της προδοσίας, να τη «γλιτώσει» με μία απλή επίπληξη και στέρηση βαθμού..
Θα μπορούσε επίσης, να…. Προεδρεύει σε ομάδες ατόμων, που υποτίθεται αναζητούν την αλήθεια, συντηρώντας την αυταπάτη πως, προεδρεύοντας σε μία τέτοια ομάδα, υποκαθιστά τον κομμένο του…. Βαθμό!..

Η αποδοτικότητα, ο Πατριωτισμός και κυρίως, ο επαγγελματισμός των ελλήνων αξιωματικών και ιδίως των πιλότων των μαχητικών, είναι από τις κύριες αιτίες που η πολιτική της Τουρκίας, έναντι της Ελλάδας, έχει αποτύχει, σχεδόν ολοκληρωτικά!

Λένε πως η Τουρκία έχει φτιάξει κράτος στη βόρεια Κύπρο!
Ας φτιάξει δέκα κράτη! Πολύ μικρή σημασία θα έχει. Ο πάγιος στόχος της Τουρκίας, είναι αυτή καθαυτή η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας!..

..και σε αυτό απέτυχε κατά κράτος! Η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και είναι, εκτός των άλλων, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ίδια και στο Αιγαίο!
Ας στέλνουν οι τούρκοι τα αεροπλάνα τους, για να «γκρινιάζουν» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών!
Το γεγονός πως οι έλληνες πιλότοι δεν παρασύρονται σε μαγκιές τύπου «χαμηλή πτήση πάνω από τουρκική πόλη», είναι ένας από τους βασικούς λόγους της μέχρι τώρα αποτυχίας επίτευξης στόχων από τουρκικής πλευράς!

Σε αυτούς είναι αφιερωμένο το παρόν κείμενο!
Χωρίς διάθεση να αδικηθούν οι αξιωματικοί των υπολοίπων κλάδων του ελληνικού στρατού στο σύνολο του.

Αυτοί, οι πιλότοι των μαχητικών, με την καθημερινή τους παρουσία και με τις τεράστιες καταπονήσεις που δέχονται τα κορμιά τους, που πάνω απ’ όλα, καταπίνουν την οργή τους για τη διαρκή αμφισβήτηση των απέναντι, αποφεύγοντας επικίνδυνες «μαγκιές», περνάν το μήνυμα και στις δύο πλευρές..

Στους μεν πως «αν μου την πέσεις, θα με βρεις απέναντι και θα πονέσεις!».
Στους εδώ, ιδιαίτερα στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, των νησιών και της…. Δωδεκανήσου, το μήνυμα λέει «κοιμήσου ήσυχος, άνοιξε το μαγαζί σου, μεγάλωσε τα παιδιά σου, φτιάξε το σπίτι σου. Εγώ είμαι εδώ και δε θα επιτρέψω σε κανέναν να σε πειράξει!»

Είναι αυτοί, οι πατριώτες, που έχουν αντιληφθεί και κυρίως, εμπεδώσει μια βασική αρχή!
Η Πατρίδα ΔΕΝ μας ανήκει!

Εμείς ανήκουμε σε αυτή.

Επίσης, τα μέσα που μας παρέχει η Πατρίδα ΔΕΝ είναι για να μεγαλώσουμε το… εγωιστικό μας μόριο!
Είναι για να προστατέψουμε την Πατρίδα και κυρίως, όπως έλεγε ο μεγάλος Ιωάννης Μεταξάς, για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια μας ως έθνος και ως… πατριώτες!

Μέρες που είναι. Επέτειος εισδοχής της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ας θυμηθούμε πως τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα, ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες της κατά τον πόλεμο εκείνο..

Τότε που οι έλληνες και οι αξιωματικοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έπραξαν το καθήκον τους..

..το προς την Πατρίδα καθήκον τους…