από την Άρια Σωκράτους.
Το στήθος αποτελεί αναμφίβολα το σημείο αναφοράς της θηλυκότητας της γυναίκας. Πολλές φορές όμως αποτελεί και το μεγαλύτερο σημείο ανησυχίας καθώς μία στις οχτώ γυναίκες προσβάλλεται από καρκίνο του μαστού, έναν από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους.
Όπως κάθε άλλη νόσος, για να νικηθεί πρέπει έγκαιρα να διαγνωσθεί όπως υποστηρίζουν ειδικοί.
Μιλήσαμε με καταξιωμένους ογκολόγους-χειρουργούς, πλαστικούς καθώς και με ασθενή που υποβλήθηκε σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή με στόχο να δώσουμε μια σφαιρική και κατατοπιστική εικόνα της ασθένειας αυτής.
Η οπτική των ογκολόγων-χειρουργών στις ΗΠΑ
Ο Δρ. Triantafillos Fillos είναι από τους πιο καταξιωμένους ογκολόγους-αιματολόγους στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα του New York Cancer and Blood Specialists, ο οποίος υποστηρίζει πως τα ποσοστό νόσησης έχει μειωθεί αρκετά από τη δεκαετία του ’90 στην Αμερική και σε αυτό συνέβαλε πολύ το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται η ασθένεια στα πολύ αρχικά της στάδια και οι ειδικοί είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν.
- Σε περίπτωση που μια γυναίκα μάθει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού πώς μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της ασθένειας;
Όταν γίνει η διάγνωση, τότε υπάρχει και η θεραπεία. Σε πρώιμα στάδια της ασθένειας μπορούμε να κάνουμε ραδιοθεραπεία και να εμποδίσουμε την εξάπλωση του όγκου. Είναι χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και τη μείωση των καρκίνων του όγκου. Επίσης μια από τις επιλογές είναι και η ορμονοθεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για να μειωθεί ο κίνδυνος. Η χημειοθεραπεία μπορεί να γίνει και πριν από μια επέμβαση, για να συρρικνώσει τον καρκίνο και να κάνει την επέμβαση πιο εύκολη ή πιο αποτελεσματική. Αυτή ονομάζεται προεγχειρητική χημειοθεραπεία.
Πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη μας την παθολογία του όγκου και τον ασθενή, κατά πόσο μπορεί να αντέξει το είδος θεραπείας, κατά πόσο οι παρενέργειες μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα. Ελέγχουμε πάντοτε την παθολογία και την βιολογία του όγκου και βάσει αυτής αποφασίζουμε τη θεραπεία. Θεραπεύουμε τον ασθενή και όχι την ασθένεια. Ελέγχουμε την τοξικότητα του κάθε φαρμάκου και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ασθενή.
Πάντα συστήνω στις γυναίκες να υιοθετούν ένα υγιή τρόπο ζωής προκειμένου να αποφεύγουν την πιθανότητα νόσησης. Η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή ανάπτυξης της νόσου. Δεν συστήνουμε την άσκηση με σκοπό την απώλεια σωματικού βάρους αλλά για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία. Γνωρίζουμε πως η σωστή διατροφή συντείνει στην διατήρηση της καλής υγείας και γι’αυτό συστήνουμε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ο θηλασμός επίσης έχει τεράστια οφέλη, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ.
Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μαστογραφία σε ηλικία 40 ετών και άνω και όχι νωρίτερα;
Οι μεγαλύτερες ηλικίες διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές. Πάντα λέω στους ασθενείς μου πως πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον κληρονομικό παράγοντα. Η μαστογραφία στα σαράντα γίνεται κάθε δύο χρόνια και ξεκινά σε αυτή την ηλικία επειδή η πυκνότητα μάζας του στήθους αλλάζει.
- Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ είναι χρονοβόρα και οικονομικά απλησίαστη για τους πολίτες της μεσαίας τάξης. Τι συμβαίνει στην περίπτωση των ασθενών εκείνων οι οποίοι δεν έχουν ιατρική ασφάλιση. Πώς θα μπορέσουν να λάβουν θεραπεία;
Πολλές φορές είναι πρόβλημα ακόμη και να έχει κάποιος ασθενής ιατρική ασφάλιση. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ιατρική ασφάλιση αλλά πολύ υψηλή οικονομική συμμετοχή. Το δικό μας γραφείο έχει ειδικούς οικονομικούς συμβούλους με τους οποίους οι ασθενείς χωρίς ασφάλιση μπορούν να έχουν συναντήσεις και να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές και τις δυνατότητες που έχουν. Έχουμε πολλούς ασθενείς υψηλού κινδύνου που καλούν στα γραφεία μας και ζητάνε πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες που τους παρέχονται και επίσης πολλούς αρμόδιους οργανισμούς οι οποίοι βοηθούν στο να υπερπηδηθούν τα οικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν πολλά προγράμματα τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θεραπείας.
Η αλήθεια είναι πως το κόστος της ιατρικής περίθαλψης είναι ιδιαίτερα υψηλό στις ΗΠΑ και είναι και ο λόγος οικονομικής εξόντωσης πολλών ανθρώπων. Η θεραπεία καρκίνου είναι ένα τεράστιο έξοδο για τις εταιρίες ιατρικής ασφάλισης.
- Τι είδους θεραπεία παρέχετε σε μια έγκυο ασθενή;
Η θεραπεία μιας εγκύου ασθενούς είναι πάντοτε πρόκληση για μας. Η έγκυος δεν μπορεί να εκτεθεί σε ακτινοβολία επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το παιδί της. Δεν ακολουθούμε το ίδιο είδος θεραπείας με ένα κανονικό ασθενή. Η χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου είναι συνήθως ασφαλής. Χρησιμοποιούμε κάποια παραδοσιακά φάρμακα που δεν προκαλούν παρενέργειες. Μακροπρόθεσμες όμως θεραπείες δεν συστήνονται για την ασφάλεια του εμβρύου. Όσον αφορά στις παρενέργειες των φαρμάκων, είναι αντιμετωπίσιμες. Βεβαίως και η διαδικασία είναι πιο δύσκολη αλλά είναι αντιμετωπίσιμη.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορείτε να βοηθήσετε;
Ποτέ δεν στερώ την ελπίδα από κάποιο άνθρωπο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η ασθένεια δεν είναι αντιμετωπίσιμη και δεν μπορεί να υποστεί καμία θεραπεία ο ασθενής. Αυτό που κάνουμε είναι να μην του κάνουμε χημειοθεραπέια και ορμονοθεραπεία και επικεντρωνόμαστε στα συμπτώματα τα οποία έχει. Πάντα όμως υπάρχει ελπίδα, σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν θεραπεύουμε την ασθένεια, αλλά τα συμπτώματα της.
Ο Δρ. Theodore Lygas είναι εξειδικευμένος χειρουργός στον καρκίνο του μαστού στην πόλη Brick της Νέας Υερσέης και συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πολιτείας.
«Στις ΗΠΑ κάθε ασθενής μηδενός εξαιρουμένου ο οποίος δεν έχει ιατρική ασφάλιση μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και να θεραπευτεί δωρεάν. Ο κάθε γιατρός οφείλει να προσφέρει το χρόνο και την εξειδίκευση του σε ασθενείς οι οποίοι δεν δύνανται να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κανένας ασθενής με καρκίνο του μαστού δεν εκδιώχθηκε ποτέ από κανένα νοσοκομείο.» , υποστηρίζει.
- Πολλοί ασθενείς όμως που πάσχουν από καρκίνο αναγκάζονται και πάνε στην Ευρώπη για θεραπεία λόγω του πολύ υψηλού κόστους στις ΗΠΑ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή στις ΗΠΑ υπάρχει ελεύθερη αγορά και οι φαρμακευτικές βιομηχανίες επιζητούν την μεγιστοποίηση του κέρδους. Τα φάρμακα στην Ευρώπη και στον Καναδα είναι πολύ φθηνότερα επειδή οι κυβερνήσεις μπορούν να ελέγχουν το κόστος των φαρμάκων. Επισκέπτομαι την Ευρώπη κάθε χρόνο για να ενημερωθώ για τις εξελίξεις στον τομέα του καρκίνου του στήθους επειδή η Ευρώπη είναι δύο χρόνια μπροστά από τις ΗΠΑ όσον αφορά στην έρευνα και σις εξελιγμένες θεραπείες.
- Τι είδους θεραπεία ακολουθείτε για τους ασθενείς σας;
- Στο παρελθόν λαμβάναμε υπόψη το μέγεθος του όγκου, αν ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στην περιοχή της μασχάλης και σε άλλα μέρη του σώματος. Τώρα το πιο σημαντικό είναι να ελέγχουμε τη βιολογία των όγκων. Υπάρχουν πολύ μικροί καρκινικοί όγκοι των οποίων η βιολογία είναι εξαιρετικά κακή και υπάρχουν και μεγάλοι όγκοι στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού, η βιολογία των οποίων είναι εξαιρετικά καλή και ο ασθενής δεν διατρέχει κίνδυνο. Πλέον δεν λαμβάνω υπόψη μου το στάδιο του καρκίνου αλλά την βιολογία των όγκων. Ο κάθε ασθενής λαμβάνει διαφορετική θεραπεία αναλόγως της βιολογίας των όγκων του. Κάποιοι ασθενείς με μεγάλους όγκους απλώς προβαίνουν στην αφαίρεση του όγκου. Οι ασθενείς των οποίων η μορφολογία των όγκων είναι κακή, μπορεί να προβούν σε αφαίρεση, σε χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία.
- Η χημειοθεραπεία έχει πάρα πολλές παρενέργειες για τους ασθενείς. Υπάρχει τρόπος να περιοριστούν;
Δεν προκαλούν όλα τα φάρμακα της χημειοθεραπείας τις ίδιες παρενέργειες. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία δεν έχουν καθόλου παρενέργειες. Εξαρτάται πάντα από το είδος του καρκίνου και από την βιολογία του όγκου. Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν οι ασθενείς όταν έρχονται στο ιατρείο μου είναι σε ποιό στάδιο βρίσκονται. Το στάδιο όμως δεν παίζει ρόλο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως αναπτύσσεται ο όγκος στο σώμα των ασθενών και πως σχετίζεται με τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Τώρα αντι να θεωρούμε τον καρκίνο ως μια καταστροφική ασθένεια που οδηγεί στο θάνατο, την αντιμετωπίζουμε απλώς ως μια μακροχρόνια ασθένεια. Έχω αρκετούς ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο τους οποίους εξακολουθώ να βλέπω δέκα χρόνια μετά. Αυτό οφείλεται στην προηγμένη τεχνολογία των φαρμάκων. Ευχόμαστε πως στο μέλλον θα βρούμε την αιτία που προκαλεί τον καρκίνο επειδή μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε.
Dr. Stephen Chagares
Ο Δρ. Stephen Chagares είναι ογκολόγος, εξειδικευμένος χειρουργός του καρκίνου του μαστού στην πόλη Tinton Falls στη Νέα Υερσέη, ο οποίος από τον προηγούμενο χειμώνα εφαρμόζει εντελώς δωρεάν σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε ραδιοθεραπεία, μια πρωτοποριακή μέθοδο που ονομάζεται PicoWay Laser με την οποία μπορείτε να αφαιρεί τα μαύρα και μπλε στίγματα γνωστά ως τατουάζ της ακτινοβολίας από το στήθος των ασθενών.
«Είναι μια ιδέα που την ξεκίνησα τον περασμένο χειμώνα και αφορμή ήταν μια ασθενής μου, η οποία είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και είχε πρόσφατα χάσει τον σύζυγο της και ήταν διπλό χτύπημα γι’αυτήν. Ο όγκος που είχε ήταν σε σημείο πολύ υψηλά στο στήθος και επιθυμούσε να προβεί σε ογκεκτομή. Η ακτινοβολία στιγματίζει το σώμα με μαύρα και μπλε σημάδια τα οποία είναι ανεξίτηλα. Όταν βρίσκονται σε εμφανές σημείο, το ψυχολογικό αντίκτυπο είναι μεγάλο επειδή όλοι γνωρίζουν πως οι ασθενείς αυτοί είχαν καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Το Pico laser χρειάζεται μόνο τρεις συνεδρίες. Η διαδικασία αυτή δεν καλύπτεται από καμία ασφαλεια και εγώ την κάνω δωρεάν. Δεν χρειάζεται καν να είναι δικοί μου ασθενείς. Μπορεί να είναι ασθενείς άλλων χειρουργών. Είναι το δώρο μου στους ασθενείς εκείνους οι οποίοι έχουν υποστεί πάρα πολλά στον τομέα της υγείας και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να τους το προσφέρω.
Όταν κάποιος ασθενής επισκεφθεί το γραφείο μου, τον προγραμματίζω για το τελευταίο ραντεβού της μέρας επειδή θέλω να του αφιερώσω τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα για να τον κατατοπίσω σχετικά με το τι είναι ο καρκίνος, αν θα χρειαστεί ακτινογραφία, βιοψία και όταν κάνουμε τη διάγνωση, σχεδιάζουμε και το πλάνο θεραπέιας. Χρειάζεται όμως μεγάλη συζήτηση με τον ασθενή για να συνειδητοποιήσει για ποιό λόγο παίρνει την οποιαδήποτε απόφαση. Η επιμόρφωση είναι ο στόχος μου. », λέει ο ίδιος.
Αποκατάσταση Μαστού μετά την μαστεκτομή
Σε μία προσπάθεια να λύσει απορίες που ταλανίζουν τις ασθενείς εκείνες που αισθάνονται να πλήττεται το απόλυτο σύμβολο της θηλυκότητας τους, ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Οδυσσέας Σκαρπίδης (Dr. Ulysses Scarpidis) που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη εξηγεί τι μπορούν να περιμένουν από μία τέτοια επέμβαση.
«Ο καρκίνος επηρεάζει τις γυναίκες σε πολύ προσωπικό επίπεδο. Αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του για μια ζωή. Όταν μιλάμε για αποκατάσταση μαστού, δεν εννοούμε απλώς πως θα αναπλάσουμε το στήθος της ασθενούς αλλά πως θα την βοηθήσουμε να αισθανθεί ως ολόκληρη οντότητα. Αυτό είναι το πιο κομβικό σημείο στην αποκατάσταση του μαστού. Πώς η γυναίκα θα νιώσει ολόκληρη ξανά. Ως πλαστικός χειρουργός λαμβάνω υπόψη ολόκληρο το σώμα όχι μόνο το στήθος. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορώ να πάρω αποφάσεις και να κάνω εισηγήσεις πως θα προχωρήσει ο ασθενής στην αποκατάσταση. Υπάρχουν κάποιοι κλινικοί περιορισμοί οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών. Αν για παράδειγμα η ασθενής υποστεί ακτινοβολία, αυτο το είδος θεραπείας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του δέρματος και τους ιστούς και να παρουσιαστούν επιπλοκές. Οι εισηγήσεις μας ως πλαστικοί αντικατοπτρίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά την ιατρική πλευρά. Ο σκοπός μας δεν είναι η δημιουργία ενός στήθους αλλά η επιδίωξη συμμετρίας στο στήθος.», υποστηρίζει ο κ. Σκαρπίδης.
- Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα της επέμβασης αποκατάστασης αμέσως μετά την μαστεκτομή;
Είναι πάντα προτιμότερο να κάνουμε αποκατάσταση στήθους αμέσως μετά την μαστεκτομή. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη μαστεκτομής, μετά την επέμβαση εκεί που υπήρχε η μάζα του στήθους μένει στην επιπεδωμένη περιοχή μία εγκάρσια ή ελαφρά λοξή ουλή. Η αποκατάσταση μαστού, αμέσως μετά τη μαστεκτομή, μπορεί να προστατεύει τις ασθενείς από περίοδο ψυχικής δυσφορίας, κακή εικόνα του σώματος και μειωμένη σεξουαλικότητα, σε σύγκριση με όσες περιμένουν κάποιο διάστημα πριν υποβληθούν σε αυτή Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα με την άμεση επέμβαση πλαστικής.Μετά την ογκεκτομή ή την μαστεκτομή δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις αν η ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ή αν θα χρειαστεί επιπλέον επέμβαση.
- Πώς αποφασίζετε αν θα χρησιμοποιήσετε ιστούς δέρματος ή ενθέματα σιλικόνης;
Ελέγχουμε την καταλληλότητα κάθε ιστού και ενημερώνεται ο ασθενής ο οποίος καλείται να αποφασίσει ποιό είναι το καλύτερο γι’αυτόν. Στην περίπτωση όμως που ο πλαστικός ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ιστό δέρματος από το σώμα του ασθενούς, παίζει πρωταρχικό ρόλο η υγεία του ασθενούς, αν έχει σακχαρώδη διαβήτη, αν είναι καπνίστρια ή αν συντρέχουν άλλες ιατρικές συνθήκες οι οποίες αυξάνουν το ρίσκο μιας πολύωρης επέμβασης.
Οι ιστοί χρησιμοποιούνται από το κάτω μέρος της κοιλιάς, τον μηρό ή από την πλάτη της ασθενούς. Αυτές οι πρακτικές είναι τεχνικά πιο δύσκολες, και απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο χειρουργείου. Ωστόσο, επιφέρουν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην απόφαση αυτή είναι η ανατομία της ασθενούς, κατά πόσο είναι μεγαλόσωμη ή όχι. Σε περίπτωση μεγαλόσωμων ασθενών, δεν χρησιμοποιούμε ενθέματα σιλικόνης επειδή το στήθος θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο και το σώμα θα μοιάζει πιο ογκώδες. Ποιοί είναι οι στόχοι του ασθενούς, αυτό λαμβάνουμε υπόψη. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η απόφαση που πρέπει να πάρει ο ασθενής.
- Ποιές είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες που σας εκμυστηρεύονται οι ασθενείς;
Συνήθως οι γυναίκες που έρχονται στο γραφείο μου είναι τόσο απορροφημένες με το θέμα της εγχείρισης αφαίρεσης του καρκίνου που δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν την σημαντικότητα της επέμβασης αποκατάστασης. Συνήθως δεν ακούνε λέξη από αυτά που τους λέω. Στο μυαλό τους στριφογυρίζει η σκέψη πως πάσχουν από καρκίνο. Στην Αμερική η εγχείριση του καρκίνου συνοδεύεται από την επέμβαση άμεσης αποκατάστασης του μαστού. Ο χειρούργος ογκολόγος συνεργάζεται στενά με τον πλαστικό χειρουργ’ο. Στην Αμερική 95% τω γυναικών προβαίνουν σε αποκατάσταση στήθους ενώ Ελλάδα τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα.
Αγγελική Δαφτσίδου: «Ο καρκίνος ήταν μια μάχη με έπαθλο της ζωή μου»
Η Αγγελική στα 31 της χρόνια ανακάλυψε ένα μόρφωμα στο δεξιό της μαστό και απευθύνθηκε αμέσως στον γυναικολόγο της. Δεν είχε ψηλαφήσει ποτέ τους μαστούς της και δεν είχε κάνει ποτέ κάποια κλινική εξέταση λόγω του νεαρού της ηλικίας της
Πριν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση έκανε προεγχειρητικές χημειοθεραπείες. Η επέμβαση στην οποία έπρεπε να υποστεί ήταν η αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή και η ίδια είχε ήδη περάσει το στάδιο των δύσκολων θεραπειών, που σημάδεψαν και άλλαξαν την εμφάνιση της.
«Όσο πιο γρήγορα καταλάβει κανείς πως ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που απειλεί άμεσα τη ζωή του, τόσο πιο συνειδητοποιημένα θα προχωρήσει με τον γιατρό του και θα προετοιμαστεί για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Τίποτα δεν είναι εύκολο με τον καρκίνο του μαστού. Οι χημειοθεραπείες δεν είναι εύκολες ούτε και οι ακτινοβολίες και οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Καμιά γυναίκα δεν θα έπρεπε να περνάει αυτή τη δύσκολη στιγμή στη ζωή της μόνη της. Προσωπικά είχα τον σύζυγό μου δίπλα μου, που μου συμπαραστάθηκε ψυχολογικά, ανέχτηκε τα ξεσπάσματά μου, τα νεύρα μου, τις ανασφάλειες μου και με πολύ χιούμορ, υπομονή και καλή διάθεση μου έφτιαχνε την ψυχολογία.
Όταν υποβλήθηκα στη διπλή μαστεκτομή τις πρώτες μέρες αντιμετώπιζα τις τομές μου σαν ένα τραύμα, σαν μια πληγή που πρέπει να επουλωθεί. Αργότερα, στο σπίτι μου, την πρώτη φορά που βρέθηκα απέναντι στον καθρέφτη μου, ήρθα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Εκεί που ήταν κάποτε το στήθος μου υπήρχαν δύο μεγάλες τομές. Το πάνω μέρος του σώματός μου δεν είχε τώρα καμπύλες, αλλά ήταν επίπεδο. Επιτόπου όμως κατάλαβα πως δεν ήταν σημάδια που με ασχήμαιναν ή με έκαναν αποκρουστική, αλλά τα μετάλλιά μου από μια μάχη που βγήκα νικήτρια. Μια μάχη με έπαθλο τη ζωή μου!
Το μόνο που θα πω στις γυναίκες που το περνάνε τώρα και έρχονται αντιμέτωπες με την μαστεκτομή είναι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του μαστού, τόσο πιο πολλές πιθανότητες θα έχουν να τα καταφέρουν και η μαστεκτομή είναι μια επέμβαση που πολύ απλά θα σώσει τη ζωή τους. Οπότε το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε κάνοντας μαστεκτομή συγκριτικά με τη ζωή μας είναι μικρό, όσο και αν φαίνεται τεράστιο.» υποστηρίζει.
www.ekirikas.com