Γράφει ο Ερμής:

«Μικρέ μου Ερμή», είπε ξαφνικά ο Ζέφυρος, «ξέρεις ότι απορώ συχνά με τους ανθρώπους; Μιλούν για τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα, τα λάθη του παρελθόντος, την εποχή της αμάθειας που πρέπει να ξεχαστεί και να μείνει ως αναφορά της ιστορίας.

Όμως, πόσο απέχουν τελικά τα λόγια από τις πράξεις; Η λογική υποδηλώνει ότι η ηλικία σε διδάσκει και σου χαρίζει εμπειρίες, οι οποίες με τη σειρά τους σε προστατεύουν από τα ατοπήματα. Παρατηρώ εντούτοις τη γενιά της σημερινής εποχής και διαπιστώνω με θλίψη, ότι ένα μεγάλο ποσοστό επιλέγει ηθελημένα να μείνει στο έρεβος, να αγνοήσει τις διδαχές της πορείας του κόσμου και να υποδουλωθεί στα συμφεροντολογικά δεσμά των ολίγων.

Αναρωτιέμαι επομένως Ερμή; Γιατί κάποιος να επιζητά να βαδίσει στα σκοτεινά μονοπάτια και να μην τολμά να τα φωτίσει;»

Συνταγή της Αμβροσίας: Μελανή τέρψη

Υλικά:

15 πράσινα καρυδάκια

¾ του κιλού ζάχαρη

1 ½ κιλό δυνατό κονιάκ

4 ξύλα κανέλας

1 μοσχοκάρυδο

15 μοσχοκάρφια

Εκτέλεση:

Χαράζουμε τα καρυδάκια και σπάζουμε το μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο, το οποίο φυλάμε σε σκιερό σημείο. Ανακινούμε το βάζο καθημερινά και ύστερα από σαράντα ημέρες, στραγγίζουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας διπλή γάζα και το τοποθετούμε σε μποτίλια.

Πίνακας: «Walking in the Park of Naples – Capodimonte», Giovanni Boldini.