της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

 

«Φοβόμουν τους γονείς μου. Όποια σκανδαλιά και αν έκανα προσπαθούσα να την κρύψω επιμελώς. Φοβόμουν να τους μιλήσω, φοβόμουν να τους κοιτάξω στα μάτια. Τα μάτια τους πετούσαν φλόγες που ήταν ικανές να με κάψουν! Δεν τους εμπιστευόμουν ούτε τα νέα της ημέρας μου. Ένιωθα πως ότι καλό κι αν έκανα ποτέ δεν ήταν αρκετό! Οι γονείς μου είχαν την ικανότητα να μου περνάνε το μήνυμα πως πίσω από κάθε καλή μου πράξη κρυβόταν μια πονηρή μου βλέψη! Ήθελα να πεθάνουν! Μόνο αν πέθαιναν θα μπορούσα να επιβιώσω! Ευτυχώς, για μένα, δεν πέθαναν βιολογικά καθότι με είχαν εκπαιδεύσει έτσι ώστε να νιώσω τύψεις για όλη μου τη ζωή. Δεν πέθαναν και τους πέθανα εγώ μέσα μου. Αποφάσισα ότι μπορώ να ζήσω χωρίς αυτούς! Τον συναισθηματικό τους θάνατο τον βίωσα από το α ίσα με το ω. Έτσι σώθηκα από δαύτους και μου έμεινε να σωθώ και από τον ίδιο μου τον εαυτό. Μπορείτε σας παρακαλώ να με σώσετε από τον εαυτό μου;»

 

Όταν ένας θεραπευόμενος πάρει το πληγωμένο παιδί που κρύβει μέσα του στον θεραπευτή, ενίοτε καταλαμβάνεται από συναισθηματική συντριβή. Η συναισθηματική συντριβή επισυμβαίνει όταν το άτομο παλινδρομήσει σε παλιά συναισθήματα που είχε από παιδί, τα οποία είναι υπενδεδυμένα με τοξική ντροπή!

Αυτά τα συναισθήματα έχουν την δύναμη να καθηλώσουν συναισθηματικά τον θεραπευόμενο καθώς και να τον οδηγήσουν σε γνωστική αποδιοργάνωση!

Τα παλιά συναισθήματα ενδέχεται να συνδέονται με οικογενειακά μυστικά! Τα οικογενειακά μυστικά αφορούν την τοξική ντροπή της οικογένειας.

Ποιες ανάγκες, επιθυμίες και συναισθήματα καταπιέστηκαν για ποιες γονεικές προσδοκίες και απολιθωμένες ντροπές!

Το οικογενειακό μυστικό είναι ένα συναισθηματικό βαρίδιο για το κακοποιημένο παιδί.

Κάποιοι άλλοι θεραπευόμενοι καταφεύγουν σε συναισθηματικό θόρυβο μέσα από απανωτες εξιστορήσεις προβληματικών καταστάσεων. Φυσικά μια λεπτομερής περιγραφή προσιδιάζει καλύτερα σε μια αληθινή εμπειρία! Ωστόσο μέσα από τον θόρυβο επιδιώκουν την προσοχή που ποτέ δεν είχαν από τους οικείους τους κάνοντας θόρυβο!

 

Και ύστερα υπάρχουν κάποιοι θεραπευόμενοι που θεωρούν ότι αποκτούν αξία μέσα από την φροντίδα που παρέχουν στους άλλους! Επιθυμούν διακαώς να βοηθούν και να τακτοποιούν τα προβλήματα των άλλων! Αυτά είναι τα παιδιά που γονεοποιήθηκαν ή μεγάλωσαν συναισθηματικά απότομα για διάφορους λόγους και αιτίες!

 

Κάποια συναισθήματα είναι παγιωμένα και κάποια συναισθήματα ξυπνάνε τα συναισθήματα των άλλων! Μερικά πληγωμένα παιδιά δεν μπορούν να σταματήσουν να μιλάνε. Πολλά παιδιά που πληγώθηκαν έχουν την ανάγκη από κάποιον που να μπορεί να τους ακούσει και να τους δώσει σημασία.

Η χειρότερη αντιμετώπιση μιας συναισθηματικά φορτισμένης στιγμής είναι η παρότρυνση να σταματήσει ο συναισθηματικά φορτισμένος να είναι συναισθηματικά φορτισμένος!

Αφήστε να εκφορτιστεί η συναισθηματική δυσφορία.

Κατόπιν αναγνωρίστε το συναισθημα και κουβεντιάστε μαζί του!

Μπορείτε να σωθείτε από τον πληγωμένο παιδί μέσα σας, αρκεί να βρείτε το κουράγιο να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη και να περπατήσετε όλη την ψυχοθεραπευτική διαδρομή προκειμένου να ισορροπήσετε σαν άνθρωποι!