Της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου
Θέλουμε το παιδί να είναι συνεχώς απασχολημένο με κάτι αλλά δεν αναρωτιόμαστε πόσο σημαντικό είναι να παίζει το παιδί μας.
Το παιχνίδι είναι η δουλειά του παιδιού. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί εκφράζεται, ενεργοποιείται, εξελίσσεται, κοινωνικοποιείται και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τους άλλους (Batllori, 2003). Αλλά το καλύτερο παιχνίδι για το παιδί είναι αυτό που επινοεί το ίδιο το παιδί (Κωνσταντινίδου, 2005).
Το να ασχολείται ο γονιός με το παιδί του, το βοηθά να γίνεται εξυπνότερο και πιο δημιουργικό. Γιατί, η αγάπη είναι κληρονομικό δικαίωμα του παιδιού (Einon, 2006).
Για να μπορέσουν οι γονείς να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους χρειάζεται να είναι ευαίσθητοι, αξιόπιστοι και προβλέψιμοι.
Η σταθερή φροντίδα, η επανάληψη συμπεριφορών και η προβλεπόμενη αντίδραση βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν το πως να επικοινωνούν με τους γονείς τους (Zimmer, 2002).
Δουλεύω με παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς από το 2004. Στα χρόνια αυτά που ασκώ αυτό το λειτούργημα έχω διαπιστώσει πως στις περισσότερες φορές τα παιδιά παρουσιάζουν προβληματικές συμπεριφορές όταν δεν συνδέονται συναισθηματικά με τους γονείς τους, όταν αισθάνονται ανασφάλεια!
Στο τέταρτο μου αυτό βιβλίο μάζεψα τις δραστηριότητες και τις ασκήσεις που ξεπήδησαν μέσα από τις θεραπευτικές ώρες που πέρασα με τους θεραπευομένους μου, τους έβαλα μπόλικη αγάπη και μεράκι και με την άρτια συνεργασία που είχα με τον ψηφιακό εκδοτικό οίκο Upbility δημιουργήθηκε αυτό το εγχειρίδιο. Το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές και περιλαμβάνει εικαστικές και άλλες δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους που νιώθουν σαν παιδιά.
Το ψηφιακό εγχειρίδιο με τίτλο Παι-Ζωντας με το παιδί μέσα μας αποτελεί ένα εγχειρίδιο δραστηριοτήτων κυρίως για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και τους εφήβους με δομημένες προτάσεις σε μορφή φύλλων εργασίας. Το εγχειρίδιο καλύπτει ένα ευρύ πλήθος δεξιοτήτων όπως: δραστηριότητες για να αντιμετωπιστούν συναισθηματικές δυσκολίες, για συγκέντρωση και προσοχή ΔΕΠ-Υ, θετικής παρακίνησης προς τη μάθηση, για τη συναισθηματική ανασφάλεια, για την αυτοπεποίθηση, εικαστικής θεραπείας, για ομάδες δημιουργικής παρακίνησης, για χαλάρωση, ψυχικής ενδυνάμωσης, συνεργασίας κ.α.
Κάθε δραστηριότητα, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει, ηλικιακή ομάδα, αναλυτικές οδηγίες, προτεινόμενο χρόνο υλοποίησης, ερωτήσεις και χρησιμότητα. Αποτελείται από 230 σελίδες με σύντομο θεωρητικό υπόβαθρο και πάνω από 190 διαφορετικές δραστηριότητες. Εύχομαι να το βρείτε χρήσιμο!