από την Λίλιαν Σίμου

 

Όπως συχνά αναφέρεται , η Σελήνη στον ατομικό μας χάρτη είναι δείκτης της ψυχικής μας έκφρασης, και η μνήμη κάθε εμπειρίας που άφησε αποτύπωμα στην ψυχή.

Καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον, από πλευράς ψυχολογίας, πως τα επτά μας πρώτα χρόνια, έχουν ήδη διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το συγκινησιακό μας πεδίο, προσδιορίζοντας την συναισθηματική ανάπτυξη και ανταπόκριση για τα επόμενα χρόνια, η Σελήνη διατηρεί πάντα το στοιχείο της προσωπικής εσωτερικής διάπλασης και έκφρασης.

 

 

Είναι ό,τι κυοφορείται από την εμβρυακή μας περίοδο, ως και την γαλούχηση, ό,τι εισπράττουμε από το άμεσο, οικογενειακό περιβάλλον και κυρίως από την μητρική αγκαλιά.

Η Σελήνη λοιπόν, θα εκφράζει πάντα αυτές τις μνήμες, που είναι εύπλαστες, καθώς απορροφά κάθε συγκίνηση, και εισπράττει διαρκώς νέα μηνύματα. Η ζωδιακή θέση, η θέση ως προς τον τομέα ζωής, η σχέση της Σελήνης με τους υπόλοιπους πλανήτες και σημεία του χάρτη μας, αλλά και οι περίοδοι που έρχεται σε επαφή με προγνωστικούς πλανήτες, δημιουργεί ένα ατέλειωτο τοπίο χρωματισμών…

Αυτοί οι χρωματισμοί, είμαστε εμείς! Είναι η εσωτερική μας δύναμη ή αδυναμία, ο τρόπος έκφρασης, επιλογών και προβλημάτων ή δώρων στη ζωή μας.

Σαν προδιάθεση λοιπόν, βάση του ψυχισμού, θα μπορούσαμε να εντάξουμε την πρώτη και αυθόρμητη έκφρασή μας στις εξής κατηγορίες και υπο-ομάδες:

 

Φλογερό ταπεραμέντο: με τη Σελήνη στα ζώδια φωτιάς

 

 Με τη Σελήνη στον Κριό, έχουμε άμεσες αντιδράσεις, ενθουσιασμό και εξάρσεις, με απότομη απογοήτευση και πτώση της χαράς. Είναι ο ψυχισμός που κυνηγά το καινούργιο, το επιζητά, το διανθίζει με σπίθα δημιουργική, αλλά κάποιες φορές, σε ουτοπικό επίπεδο. Θέλει την κατάκτηση, θεωρώντας πως ο στόχος αξίζει ιδιαίτερα! Όταν είναι απλή η πορεία, δεν υπάρχει σπίθα, όταν κατακτηθεί ο στόχος, παύει να φλογίζει την ψυχή!

Με τη Σελήνη στον Λέοντα έχουμε την έκφραση των συγκινήσεων σαν μία θεατρική παράσταση. Τόνοι δραματικοί, τόνοι ζωντανοί και παραστατικοί, δίνουν εύρος σε ό,τι συμβαίνει, τους βιώνουμε ως ξεχωριστούς, με στόχο την ευχαρίστηση. Είναι έρωτας κάθε συγκίνηση και ο έρωτας εμπεριέχει όλο το μεγαλείο των συγκινήσεων… Χωρίς αυτή την υπεροχή, δεν βιώνεται το συναίσθημα.

Με τη Σελήνη στον Τοξότη, η συγκίνηση δεν έχει όρια, οι εμπειρίες αναπτύσσουν την ψυχή, αρκεί να μην την αποσυντονίζουν από τον κεντρικό στόχο. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, ενθουσιασμός δίχως όρια, και φυσικά μία ελεύθερη φύση, που δεν περιορίζεται εύκολα. Οι εμπειρίες είναι διαρκείς. Ένα ταξίδι ψυχής δίχως τέλος!

 

Γεύσεις ζωής: με τη Σελήνη στα ζώδια της Γης

Με την Σελήνη στον Ταύρο, στη καλύτερη θέση της, εκφράζουμε τα συναισθήματα με πλήρη συνειδητοποίηση και  δηλώνει ένα άτομο του οποίου το συναισθήματα, και τα πάθη είναι έντονα και συγκεκριμένα. Θέλουμε να βιώσουμε μέσω των αισθήσεων κάθε εμπειρία και κάθε γεύση της ζωής. Είμαστε ζεστοί άμεσοι, προσιτοί.

Με τη Σελήνη στην Παρθένο συγκρατούμε την έκφραση των συγκινήσεων, καθώς αναλύουμε υπερβολικά. Είμαστε διστακτικοί ή ανασφαλείς να εκδηλώσουμε αυτό που νιώθουμε. Κάποιες φορές το άγχος μας παρασύρει, αν δεν έχουμε σταθερότητα από άλλα σημεία του χάρτη. Ίσως μάλιστα γειώνουμε υπερβολικά το συναίσθημα, κάτι που κουράζει και εμάς τους ίδιους.

Με τη Σελήνη στον Αιγόκερω τα αισθήματα και τα πάθη μπαίνουν σε πλαίσιο, σαν να είναι μία πρακτική φιλοσοφία των πέντε αισθήσεων. Τυπικοί και συνεπείς, με τη Σελήνη σε αδυναμία έκφρασης, δεν επιτρέπουμε να μας παρασύρουν τα συναισθήματα και να μας βγάλουν έξω από τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Χρειάζεται να χαλαρώσουμε λίγο την αυτοπειθαρχία!

 

 

Πνευματικά ταξίδια συγκινήσεων: Σελήνη στα ζώδια του Αέρα

Με τη Σελήνη στους Διδύμους υπάρχει εναλλαγή συναισθημάτων, μία εφηβική ψυχή που αδυνατεί να μεγαλώσει… Τα συναισθήματα εναλλάσσονται και η έντασή τους δεν διαρκεί για πολύ. Οι συγκινήσεις μας εκφράζουν ιδέες, ανησυχίες, είναι σαν ένα παιχνίδι. Σίγουρα νιώθουμε πάντα «παιδιά»…Είναι ο ψυχισμός που δηλώνει την χαρά της ύπαρξης, με ανέμελο τρόπο!

Με τη Σελήνη στο Ζυγό φυσικά  τα συναισθήματα λειτουργούν καλά μόνο όταν υπάρχει αρμονία. Η αισθητική στο περιβάλλον ηρεμεί την ψυχή, η ευγένεια και η ποιότητα πηγάζουν εκ των έσω και η σύνδεσή μας με όσους αγαπάμε, είναι σύνδεση που έχει διάρκεια, όσο δεν διαταράσσουν την γαλήνη και την ποιότητα. Είμαστε σαφείς πως μας αρέσει η επικοινωνία που δεν αδικεί κανέναν…

Με τη Σελήνη στον Υδροχόο νιώθουμε αποστασιοποιημένοι αρχικά και οι συγκινήσεις που θα μας αγγίξουν, είναι αυτές που προβάλλουν την πνευματική  αίσθηση και την ανάταση μέσω της γνώσης. Η πνευματική επαφή με όσους μας περιβάλλουν και η φιλοσοφία ζωής, είναι αναγκαία για να διασφαλίσουν την ψυχική πληρότητα. Κάποιες φορές, θα φανούμε απόμακροι, όταν μας απειλεί συναισθηματικά… μία βαθιά συγκίνηση!

 

Βαθύ συναισθηματικό δέσιμο: Σελήνη στα ζώδια του Νερού

Με τη Σελήνη στον Καρκίνο αντιμετωπίζουμε τη ζωή με συναισθήματα τρυφερότητας, αγάπης και στοργής. Βγαίνει το μητρικό στοιχείο και οι ευαισθησίες είναι πολλές, σε βαθμό που μπορεί να πιέζουμε προστατευτικά όσους μας περιβάλλουν. Υπάρχει γονιμότητα και ό,τι μας αγγίζει στην ψυχή, γίνεται έμπνευση και παραγωγική δύναμη. Η οικειότητα είναι μέρος της έκφρασης της ψυχής.

Με τη Σελήνη στον Σκορπιό –στην πιο αδύναμη θέση της- έχουμε τα πλέον βαθιά συναισθήματα πάθους, πόθων και ενστίκτων. Κάθε τι, η ψυχή το βιώνει απόλυτα και δυνατά, δημιουργώντας μία μοναδική έκφραση και μία πεισματική, κτητική αντίληψη. Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδυάζεται με το ένστικτο και φυσικά αυτό δημιουργεί μαγνητισμό ή δυσκολία στις σχέσεις.

Με τη  Σελήνη στους Ιχθείς τα αισθήματα και τα πάθη είναι στραμμένα προς το ρομαντικό στοιχείο και οι συγκινήσεις βιώνονται εκτός πραγματικότητας συχνά… Μοιάζει να μας ταξιδεύει κάθε αίσθηση και συγκίνηση σε ένα ιδεατό κόσμο και να ζούμε μεταξύ πραγματικότητας και  ονείρου… Ευεπηρέαστος ψυχισμός, αφού απορροφά κάθε εντύπωση και συχνά, δραματοποιεί τις εμπειρίες.

 

Στα ζώδια του Νερού, η ψυχή-Σελήνη, λειτουργεί ιδιαίτερα διαισθητικά.