από την Άρια Σωκράτους.

Η Κέλλυ Βουράνη είναι μια αξιόλογη Εκπαιδευτικός και συγγραφέας με λόγο μαγικό, μεταδοτικό και ιδιαίτερο. Η συγκίνηση μου για τη συνέντευξη αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη επειδή η Κέλλυ ξεκίνησε με τους πρωτεργάτες του Writersgang με την επιμορφωτική στήλη της ΠΕΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, τα κείμενα της οποίας έτυχαν τεράστιας αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό, τόσο μεγάλης που πρόσφατα έκδωσε το πρώτο συγγραφικό έργο με τίτλο “Στα κύματα της τάξης μου”που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελικρανόν, το οποίο αποτελείται από ένα απάνθισμα των άρθρων που είναι δημοσιευμένα στη στήλη της.

1. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο σου «Στα κύματα της τάξης μου», το οποίο αποτελείται από ένα απάνθισμα άρθρων που είναι δημοσιευμένα στη στήλη σου «ΠΕΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» του Writersgang. Ποιό ήταν το έναυσμα για την έκδοση ενός τόσο ιδιαίτερου έργου και ποιός ο στόχος του;

Η συγγραφή και κατόπιν η έκδοση του βιβλίου αυτού εκφράζει τη βαθύτερη επιθυμία μου, να προσφέρω και ταυτόχρονα να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου πάνω σε θέματα που σχετίζονται τόσο με την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, όσο και με την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Ένας δάσκαλος ταξιδευτής και αναζητητής στα «κύματα» της τάξης του.

2. Είσαι Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας και εργάζεσαι στη Μέση Εκπαίδευση. Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου σε άλλο λειτούργημα ή θεωρείς πως είσαι προορισμένη γι’αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι έχω βρεθεί και σε άλλους εργασιακούς χώρους εκτός της τωρινής μου ειδικότητας. Ωστόσο όταν βρίσκομαι μέσα στην τάξη. αισθάνομαι πραγματικά ευλογημένη. Το δόσιμο είναι μεγάλο και δεν περιγράφεται με λόγια. Ο θαυμασμός, η αγάπη τους αλλά ακόμα και η πιο σκληρή αμφισβήτησή τους σε κάνει καλύτερο και πιο δυνατό άνθρωπο.
Ναι, πιστεύω πως είμαι προορισμένη γι̕ αυτό το λειτούργημα. Για αυτό το λόγο εύχομαι στους μαθητές μου, κάθε φορά που συζητάμε για τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους σε μια εποχή όπως η δική μας, να έχουν την ευτυχία να ασκήσουν το επάγγελμα που γεμίζει την ψυχή τους.

 

3. Η παιδεία στην Ελλάδα ειδικά τη σημερινή εποχή διέρχεται κρίση. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό και ποιά μέτρα μπορεί να λάβει ένας εκπαιδευτικός σε συνεργασία με τους γονείς προκειμένου να την αντιμετωπίσουν;

Η κρίση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σαφώς δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Οι ελλείψεις σε εκσυγχρονιστικές διδακτικές μεθόδους, σε υλικοτεχνική υποδομή, σε ικανό εκπαιδευτικό προσωπικό, υπήρχαν ανέκαθεν. Σήμερα όμως η οικονομική κρίση καθιστά όλα αυτά εντονότερα καθώς από τη μια πλευρά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα λόγω περικοπών και από την άλλη είναι περισσότερο έκδηλες οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δεν καταβάλλουν ποιοτικό έργο. Παρόλα αυτά πιστεύω, ότι η σωστή αγωγή των παιδιών μας μπορεί να πραγματοποιηθεί έστω και με πενιχρά μέσα, γιατί πάνω από όλα χρειάζεται πίστη, επίμονη και δουλειά για την επίτευξη της. Όμως δεν μπορεί να το επιτύχει μόνος του αυτό ένας εκπαιδευτικός. Η συμμετοχή και η συνεργασία των γονέων είναι απαραίτητη σε θέματα εκπαίδευσης, ειδικά μέσα από την ομάδα του Συλλόγου Γονέων. Ένας δραστήριος σύλλογος εκπαιδευτικών και γονέων έχει αποδειχθεί πως μπορεί να εξασφαλίσει στους μαθητές αυτό που η πολιτεία αδυνατεί να προσφέρει.

 

4. Θεωρείς πως η συνεχής ενασχόληση των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη σύγχρονη εποχή έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση και στο ενδιαφέρον τους για τα μαθήματα;

Τα παιδιά ως φορείς της νέας εποχής αναπόφευκτα είναι και οι μεγαλύτεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και έχει ακουστεί πολύ αυτός ο συσχετισμός, προσωπικά πιστεύω, ότι η απόδοσή τους και το ενδιαφέρον τους συνδέεται περισσότερο με την ελλιπή λειτουργία δύο βασικών φορέων αγωγής, της οικογένειας και του σχολείου. Παρατηρείται λοιπόν οι γονείς εξαιτίας του υπερβολικού φόρτου εργασίας να αδυνατούν να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για δημιουργικές ενασχολήσεις. Στο σχολείο από την άλλη πλευρά κυριαρχούν κατά βάση παρωχημένοι τρόποι διδασκαλίας με ελάχιστη τη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει η πληροφορική. Αποτέλεσμα η ανία και η απαξίωση του από τους μαθητές, οι οποίοι απολαμβάνουν και επιζητούν τις συνεχώς εξελισσόμενες δυνατότητες του διαδικτύου.

 

5. Ποιές αλλαγές παρατηρείς με τους μαθητές προηγούμενων δεκαετιών με τους μαθητές σήμερα;

 

Αν εστιάσουμε στην τωρινή γενιά σε σχέση με τις παλαιότερες, διαπιστώνουμε , ότι οι μαθητές σήμερα έχουν αδυναμία στη γλωσσική έκφραση και τη στοχοθεσία ζωής. Φτάνουν στην τελευταία και πιο κρίσιμη τάξη της Γ′ λυκείου και μέχρι την τελευταία στιγμή των πανελληνίων δεν μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση «Τι θέλεις να γίνεις». Είναι λυπηρό και τραγικό ταυτόχρονα, ένα παιδί να παραπαίει στο χάος κάποιων επιλογών ,που πολλές φορές δεν είναι δικές του, και στο τέλος να καταλήγει σε αδιέξοδο.

6. Πόσο έχουν επηρεάσει οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης τον εκπαιδευτικό κορμό;

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει πράγματι αναστάτωση στα εκπαιδευτικά πράγματα. Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, στις ώρες διδασκαλίας, στα γνωστικά αντικείμενα, σε πανεπιστημιακές σχολές διεγείρουν ερωτηματικά και κυρίως την ανάγκη για προσεκτική μελέτη των παραγόντων και των προϋποθέσεων για την επιτυχημένη εφαρμογή τους. Τις ζυμώσεις αυτές της βιώνω καθημερινά μαζί με όλους τους συναδέλφους. Επιλέγω όμως να έχω θετική σκέψη απέναντι στις προκλήσεις. Πιστεύω ότι η κρίση θα φέρει την ανανέωση και οι αλλαγές κρύβουν πάντα κάτι αισιόδοξο, αρκεί να θέλουμε να το δούμε και κυρίως να το πραγματοποιήσουμε.