Από την Ισμήνη Χαρίλα
Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017 παρουσιάστηκε στο αναγνωστικό κοινό της Αθήνας, το νέο βιβλίο, της συγγραφέως και αρθρογράφου του Writer’s Gang, Μάρθας Πατλάκουτζα, με τίτλο «Το Μερτικό των Αγγέλων» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έξη.
Την εκδήλωση – που πραγματοποιήθηκε στον ζεστό Πολυχώρο Αίτιον – προλόγισε η εκδότρια Ισμήνη Λαμπροπούλου και παρέδωσε τη σκυτάλη στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Παύλο Ανδριά, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα και περιεκτικά στα βασικά σημεία του έργου, αφιερώνοντας τον διαθέσιμο χρόνο για να συνομιλήσει με τη δημιουργό και να της δώσει παράλληλα τη δυνατότητα να αποκαλύψει τις σκέψεις της για το πόνημά της και την πορεία ολοκλήρωσής του.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Αλίκη Παπαχελά, ενώ εκτός από τον aylogyro news, το παρόν έδωσε και το Bookia, που κάλυψε την παρουσίαση.
Τι πραγματεύεται όμως «Το Μερτικό των Αγγέλων»; Στις τετρακόσιες εβδομήντα οχτώ σελίδες ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία ενός άνδρα, του Κωνσταντή, ενός προσώπου που υπήρξε και στην πραγματικότητα αλλά με διαφορετικό όνομα διότι, όπως δηλώνει και στα προλεγόμενα η συγγραφέας «όταν αποφάσισε να γράψει την ιστορία του Κωνσταντή, ήξερε ότι έπρεπε να σμίξει την αλήθεια με το ψέμα, για να μην αφήσει πρόσωπα αγαπημένα να πληγωθούν και πάλι».
Η πορεία του λοιπόν ξεκινά την 17η Αυγούστου 1936 και μας φανερώνει τα μυστικά του μέχρι το 1979. Σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια η ατομική ιστορία εμπλέκεται με αυτήν της ανθρωπότητας και η μυθιστοριογράφος, δίχως να αναλωθεί σε περιττολογίες, δίνει το απαύγασμα των γεγονότων και μεταφέρει ακριβώς το πνεύμα κάθε εποχής.
Από το ελληνικό προσφυγικό ψαροχώρι ο Κωνσταντής καταλήγει μετανάστης στη Βαυαρία, ανθρακωρύχος στη Λιέγη του Βελγίου, εργάτης στο λιμάνι του Ρότερνταμ, σερβιτόρος στο Παρίσι.
Έντεχνα αναβιώνουν εικόνες από κάθε χώρο και τόπο σε μια όχι μόνο κινηματογραφική, αλλά και συναισθηματική αναπαράσταση. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι σε αυτήν την ταξιδιωτική και εμπειρική περιήγηση συνυπάρχουν ετερόκλητες οντότητες από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Αριστοκράτες, χωρικοί, clochards, λεγεωνάριοι, άνθρωποι που είτε επιλέγουν, είτε αναγκάζονται να φύγουν, να απομακρυνθούν από όσα αγαπούν ή τους πνίγουν.
Ο Κωνσταντής είναι μια μορφή που δεν ωραιοποιείται μυθιστορηματικά, αλλά ξεδιπλώνεται όπως ακριβώς είναι. Γήινος, παλεύει να κατακτήσει τα όνειρά του, διστάζει, ελπίζει, λαθεύει, άλλοτε χάνει και άλλοτε κερδίζει, αλλά συνεχίζει πάντοτε να μάχεται επιχειρώντας να βρει τον δρόμο του.
Ο μύθος του είναι συνοδοιπόρος της αγάπης σε όλες τις εκφάνσεις της: ερωτική, οικογενειακή, φιλική, αδύνατη, ρεαλιστική, αποδεκτή, απορριπτέα.
Κάθε ήρωας που τον περιβάλλει, έχει τη δική του προσωπικότητα που αποδίδεται σε κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και μέσω του ιδιωματικού λόγου, όπου απαιτείται, ή της γραφής που μοιάζει να ταυτίζεται με τη ρυθμικότητα της αναπνοής, άλλοτε γρήγορη για να υποδηλώσει αγωνία και άλλοτε κανονική για να εκφράσει ηρεμία ή ανάκτηση δυνάμεων.
Ποιος ήταν λοιπόν ο Κωνσταντής; Γιατί ώθησε την Μάρθα Πατλάκουτζα να μας τον γνωρίσει; Όπως είπε και η ίδια στην προχθεσινή παρουσίαση, μένει στον καθένα από εμάς να τον ανακαλύψει.
Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σε ολόκληρο το έργο παρατηρούμε μια πάλη ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, που στο πρώτο τους σμίξιμο γεννούν την τόλμη και στο τελευταίο την ελπίδα.