Της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

 

Τι είναι η Μελαγχολία Χριστουγέννων;

Είναι αυτή η μελαγχολία που σε καταβάλλει χωρίς να συνειδητοποιείς γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Όταν όλα γύρω σου είναι τόσο λαμπερά αλλά το γιορτινό κλίμα κάθε άλλο παρά χαρά σου προκαλεί, τότε περνάς κι εσύ την κατάθλιψη των Χριστουγέννων.

Ή αλλιώς «Christmas Blues» όπως είναι γνωστή η θλίψη των Χριστουγέννων, δεν αποτελεί κλινική διάγνωση στη λίστα των ψυχικών διαταραχών, αλλά περιγράφεται όμως ως μια κοινή διαταραχή πολλαπλής αιτιολογίας.

Ο καθένας με την προσωπική του ιστορία έχει συνδυάσει τις γιορτές με προσωπικά συναισθήματα, σχολικές διακοπές, μέρες που βρίσκεται η οικογένεια, που ανταλλάσσεις ευχές και παίρνεις δώρα κλπ.

Υπάρχουν όμως συνανθρώποι μας που τις μέρες αυτές τις έχουν συνδέσει με απώλεια ή άσχημα γεγονότα.

Είτε γιατί έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο τις μέρες των γιορτών, είτε γιατί η ξεκούραση και η αποχή από την εργασία ή το σχολείο τους φέρνει αντιμέτωπους με τη μοναξιά τους και τη μιζέρια τους.

Η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή που έχει ως διαγνωστικά κριτήρια την καταθλιπτική διάθεση, τις σκέψεις και τα συναισθήματα απαξίωσης, ενοχής, τη διαταραχή της συγκέντρωσης, της μνήμης, της υπνικής λειτουργίας δηλαδή η αϋπνία – υπερυπνία, και της όρεξης πχ ανορεξία, βουλιμία, την απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με διαφορετικούς παράγοντες: σχετίζεται με το φύλο, την ηλικία, τη μόρφωση, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την προσωπική θέση και έννοια που έχει για τον καθένα ξεχωριστά αυτή η γιορτή.

Στην ουσία, η θλίψη έρχεται σε σύγκρουση με τα συναισθήματα που υπάρχουν διάχυτα στην ατμόσφαιρα των γιορτών αυτών.

Κάποιοι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη των Χριστουγέννων συνδέεται με τη διαταραχή της Εποχιακής κατάθλιψης, ένα φαινόμενο ψυχικής διαταραχής που ξεκινά βδομάδες ή μέρες πριν τον ερχομό των γιορτών και κύρια συμπτώματα το άγχος και την καταθλιπτική διάθεση.

Η θλίψη αυτή μπορεί να μειωθεί αν αντιληφθούμε τη φύση της, την κατανοήσουμε και αποδεχτούμε αυτή την αρνητική χροιά των συναισθημάτων μας.

Δίνοντας χώρο στον εαυτό μας, θα μπορέσουμε να αγγίξουμε τις προσωπικές μας ανάγκες, να αλλάξουμε τις αντιλήψεις που δεν μας πάνε μπροστά και να στοχοθετήσουμε πάνω στα πραγματικά δικά μας ‘θέλω’.

Αν καλοσκεφτείτε θα δείτε πως δεν έχει νόημα να αναπολούμε τις προσωπικές στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα του παρελθόντος γιατί χάνουμε αυτές τις στιγμές που θα μπορούσαμε να βιώσουμε καλύτερα στο τώρα.

Αν δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τη συμπτωματολογία της «κατάθλιψης των γιορτών» ή κάποιος γνωστός μας αντιμετωπίζει συμπτώματα αυτής της διαταραχής, δεν πρέπει να διστάσουμε να ζητήσουμε βοήθεια έγκαιρα ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε περισσότερο αυτό το διάστημα.