Η Αρμονία, κόρη του βασιλέα των Συρακουσών Γέλοντος ΙΙ, απειλήθηκε από συνομώτες και για να σωθεί, άλλαξε ρούχα με μία σκλάβα της. Η σκλάβα ντυμένη σαν πριγκίπισσα, δολοφονήθηκε. Συγκινημένη από το σθένος της νέας κοπέλας, η Αρμονία αποκάλυψε την ταυτότητά της και δολοφονήθηκε το 214 πΧ

 

Jean Baptiste Marie Pierre 

(1714-1789)

 

Υπήρξε Γάλλος ζωγράφος,τυπογράφος, συντάκτης και διαχειριστής. Έγινε ακαδημαϊκός το 1742 και διευθυντής της Ακαδημίας το 1778. Ήταν ο πρώτος ζωγράφος στον δούκα της Ορλεάνης και το 1770 στο βασιλιά, αντικαθιστώντας τον Boucher.

Διετέλεσε διευθυντής του Musée des Gobelins που περιέχει πολλές ταπισερί βασισμένες σε δικά του σχέδια. Παρά το γεγονός ότι ζωγράφισε διάφορες σκηνές ρουστίκ και ήταν περιστασιακός σχεδιαστής αγγείων και πλαισίων εικόνων, δραστηριοποιήθηκε κυρίως ως ζωγράφος μεγάλης κλίμακας  σε εργα ιστορικά και θρησκευτικά. Σε αυτή την πτυχή της παραγωγής του αποτελεί ένα σύνδεσμο στην παράδοση μεταξύ του  18ου αιώνα της Γαλλικής ζωγραφικής,  από τον Jean Jouvenet στο νεοκλασικισμό του Jacques-Louis David.

 

Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου