από το astrolife.gr

και την Βασιλική Κοντογιάννη

Αρωματοθεραπεύτρια

 

 

Ιδέες  για αιθέρια έλαια και μυρωδιές που ταιριάζουν στην εορταστική περίοδο

 

«Αφού ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στις ημέρες του Βασιλέα Ηρώδη, οι μάγοι ήλθαν από την Ανατολή στη Βηθλεέμ. Ακολουθώντας το λαμπρό αστέρα στο ουρανό, μπήκαν στη φάτνη, είδαν το Παιδί με τη Μαρία, τη μητέρα του και το προσκύνησαν. Του προσέφεραν  χρυσόν, λίβανον και σμύρναν.» Αυτά αναφέρονται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

 

Οι μάγοι, ήσαν πιθανόν οι αστρολόγοι της εποχής, οι οποίοι έρχονταν από τη Βαβυλώνα. Συμβολικά, χάρισαν το χρυσό  προς τιμήν του Βασιλέως των Εβραίων,  τη ρητίνη του λιβανιού  ως τιμή στη Θεϊκή ιδιότητα του Ιησού, και τη σμύρνα, το γνωστό μύρο, ως αναφορά στην ανθρώπινη φύση του. Το μύρο χρησιμοποιούσαν τότε στις τελετές ενταφιασμού των νεκρών, οπότε θα μπορούσε να παραπέμπει και στο θάνατο Του.

Οι μυρωδιές που φέρνουν στο μυαλό μας τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων είναι αυτές της ρητίνης του λιβανιού και του μύρου, των μπαχαρικών, της κανέλλας και του γαρύφαλλου, των φρούτων, του μανταρινιού και του πορτοκαλιού και των δέντρων, του κέδρου και του πεύκου.

Το λιβάνι έχει την ικανότητα να βαθαίνει την αναπνοή και να επιβραδύνει το ρυθμό της. Μας γαληνεύει.

Ανήκει στα αιθέρια έλαια που ωριμάζουν και αποκτούν πλουσιότερη μυρωδιά με το πέρασμα του χρόνου.

 

Το μύρο, καθώς αναδίνεται στο χώρο, δημιουργεί αίσθημα θετικότητας.

Το λιβάνι και το μύρο έχουν μια αρκετά βαριά οσμή και θα ήταν προτιμότερο να τα χρησιμοποιούμε μέσα σε μείγματα με άλλα αιθέρια έλαια.

Η μυρωδιά της κανέλλας και του γαρύφαλλου ανοίγουν την όρεξη και γεννούν ένα ενωτικό αίσθημα στην ψυχή των ανθρώπων, ενώ η γλυκόξινη ευωδιά του μανταρινιού και του πορτοκαλιού φέρνει αισθήματα χαράς.

Ο κέδρος χρησιμοποιείται από παλιά ως παραδοσιακό θυμίαμα των κατοίκων του Νεπάλ και του Θιβέτ, ανήκει στα αιθέρια έλαια  που βοηθούν στο διαλογισμό και τέλος η εισπνοή της μυρωδιάς του  πεύκου, εκτός του ότι μας φέρνει στο νου δάσος, δέντρα και βουνό, βοηθά στο να ξεπεράσουμε την απάθεια μας και να γιορτάσουμε μετέχοντας ενεργά.

 

Σημ.: Κάθε φορά που γράφω για την κανέλλα, έρχεται στο μυαλό μου η πασίγνωστη σκηνή από την ταινία «Πολίτικη κουζίνα» όπου ο παππούς προτείνει να προσθέσουν κανέλλα στα κεφτεδάκια που θα έφτιαχναν, για να φέρει κοντά  τους  ανθρώπους και να πετύχει το συνοικέσιο που θα γινόταν.