Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας.

Στην ελληνική μυθολογία συνδέεται με τις θεές Δήμητρα, Αφροδίτη και΄Ηρα. Σύμφωνα με τον μύθο της Περσεφόνης, μια μέρα όταν η Περσεφόνη μαζί με τις κόρες του Ωκεανού μάζευαν λουλούδια, αναπηδά από τον Κάτω Κόσμο και την αρπάζει στο βασίλειό του ο Άδης. Έτσι η Περσεφόνη φεύγει με βίαιο τρόπο από την αγκαλιά της μητέρας της Δήμητρας – θεάς της Γης- που θρηνεί για την απώλειά της αφήνοντας τη γη άγονη και άκαρπη. Ο Άδης, μετά από τη διαμεσολάβηση του Δία, αναγκάζεται να επιστρέψει την Περσεφόνη, αφού πρώτα την ξεγελά δίνοντάς της να γευτεί τέσσερις σπόρους ροδιού (ροίης κόκκον), για να ξεχνά τον πάνω κόσμο. Από τότε λοιπόν, η Περσεφόνη μοιράζεται: τέσσερις μήνες στο θρόνο του κάτω κόσμου και τους υπόλοιπους πάνω στη γη που καρπίζει. Από τα έγκατα της γης προέρχεται η αναγέννηση, από τη γη πηγάζει κάθε πλούτος. Ένας θαυμάσιος συμβολισμός…

Επίσης η ροδιά, σύμφωνα με τον Παυσανία, συνδέεται με την Ήρα, την προστάτιδα του γάμου και της ευγονίας, της οποίας θεάς το χρυσελεφάντινο άγαλμα στο Άργος κρατούσε στο ένα χέρι το σκήπτρο και στο άλλο ένα ρόδι.

 

Marie Egner

Αυστριακή ζωγράφος (25 -8-1850, Bad Radkersburg – 31-3- 1940, Vienna)

Πήρε τα πρώτα μαθήματά της στο Γκρατζ από τον  Hermann von Königsbrunn, και στο Ντύσελντολφ από τον Carl Jungheim . Αργότερα συνέχισε στην Βιέννη και ακολούθησε μαθήματα κοντά σε μεγάλους ζωγράφους της εποχής της. Έκανε εκθέσεις έργων στην Γερμανία και στην Αγγλία.

Δημιούργησε μία Σχολή Τέχνης για γυναίκες και εγκατέλειψε το έργο της το 1910 για λόγους υγείας. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε μέλος της  Austrian Association of Women Artists (VBKÖ). 

 

Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου