από την Κέλλυ Βουράνη
Όταν αποφάσισε να εμφανιστεί την ακολούθησα δίχως άλλο. Ήξερα ότι είχε να μου πει πολλά ως άτομο και Ελληνίδα. Προφήτευσε όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της στα αρχαία χρόνια. Ωστόσο αυτή δεν είναι γυναίκα αλλά ένα θεατρικό έργο.
Το «Σίβυλλα exit» ανέβηκε στην ομώνυμη δεύτερη σκηνή του θεατρικού εργαστηρίου «Διάθλαση». Τα λόγια της «Σίβυλλας» γράφτηκαν από τους εμπνευσμένους συγγραφείς Γιώργο Γιαννακόπουλο, Μάνο Φύτρο και Αντώνη Χαχλάκη. Την έβαλαν να κρατάει την τριγωνική της λύρα, αφού τα αφηγηματικά και διαλογικά στοιχεία εναλλάσσονται με τραγούδια από γνωστούς Έλληνες δημιουργούς.
Τα φώτα χαμηλώνουν.. Όμως δεν αισθάνθηκα μόνη.. Είμαστε πολλοί σε αυτό το «υπόγειο ταβερνάκι» .. Το κρασάκι και ο απλός μεζές συντροφιά μας … Η Ελλάδα μιας άλλης εποχής (ή μήπως και τωρινής;). Η παράσταση ξεκινά…
Το ελληνικό κράτος στο μεγαλείο του. Είμαστε σε κρίση εδώ και χρόνια και ας έχουμε τώρα τα μνημόνια. Η ανευθυνότητα και οι καιροσκοπικές λύσεις κυριαρχούν στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Ο πολίτης έρμαιο της ασυνέπειας και του συμφεροντολογισμού τους. Ποιος να τον βοηθήσει; Μήπως τα επιφανειακά, χωρίς ποιότητα πρότυπα που του προβάλλονται από τα ψυχαγωγικά προγράμματα; Ή μήπως κάποιοι ιερωμένοι που κάθε άλλο παρά το λόγο του θεού ακολουθούν; Η παιδεία; Εκεί ο δάσκαλος παλεύει με ένα σύστημα που αλλάζει συνεχώς, προσπαθώντας να προσφέρει ουσιαστική καλλιέργεια.
Μπροστά μας ξετυλίγονται σκηνές από τις ουρές στην εφορία και την ατελείωτη γραφειοκρατία. Το γρήγορο κέρδος στον τουρισμό. Ψάχνει ο Έλληνας να βρει λύση για να φτάσει τη μαγική ζωή που του στερούν. Η «Σίβυλλα» όμως το λέει ξεκάθαρα. Αλλού είναι η μαγεία. Είναι στο «εμείς», είναι στο «εγώ» που μάχεται και αντιστέκεται. Το «εγώ» που αποφασίζει να μην ξενιτευτεί και να μην εγκαταλείψει την πατρίδα του και τα όνειρα του. Έτσι σχίζει τα μνημόνια μέσα του. Αφήνει τους πολιτικούς να ρητορεύουν στα κανάλια και τις συνεντεύξεις.
Η λύση είναι κάπου ψηλά. Στο κλάμα της ψυχής που γίνεται τρανταχτό και φωτεινό γέλιο. Στην αισιοδοξία και τη δύναμη της ελληνικής ψυχής για να ζήσει αληθινά και γνήσια στον τόπο της και όχι νοσταλγώντας αυτόν, παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή Γ. Σεφέρη. Την πιστέψαμε τη «Σίβυλλα» εκείνο το όμορφο βράδυ. Θυμώσαμε, αναλογιστήκαμε, κλάψαμε, γελάσαμε..Με ένταση, με ζεστασιά, με αγάπη..συμμετείχαμε. Εμπνευστές μας όλοι οι ηθοποιοί που μετέφεραν τα μηνύματα της.
Με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του κ. Γιώργου Γιαννακόπουλου η θεατρική ομάδα ανέδειξε το υποκριτικό της ταλέντο σκιαγραφώντας κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας. Στέκομαι σε χαρακτηριστικές κατά τη γνώμη μου σκιαγραφήσεις. Απολαυστικοί, και με την ιδιότητα του ηθοποιού, οι κ.κ Αντώνης Χαχλάκης και Μάνος Φύτρος στο ρόλο του χειραγωγούμενου δημοσιογράφου και του βολεμένου δημοσίου υπαλλήλου αντίστοιχα. Ο κ. Πάνος Κλάδης και η κ. Χριστίνα Νιώτη απέδωσαν έξοχα με το τραγούδι και την υποκριτική τους μορφές της πολιτικής και του θεάματος. Η κ. Έφη Τσόγκα με τα πλήκτρα του πιάνου της άγγιξε την καρδιά μας τις στιγμές της περίσκεψης. Η κ. Έφη Ζαμπέλη ως καρεκλοκένταυρη υπάλληλος μας θύμισε τις στιγμές απείρου κάλλους που διαδραματίζονται στις εφορίες. Ο κ. Λεωνίδας Ξηνταβελώνης ήταν ο ξεκαρδιστικός παπάς που δε θα έπρεπε να ήταν παπάς, κατά το απόφθεγμα «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά». Ο κ. Ν. Μαυρόπουλος ο αεικίνητος κάμεραμαν ,οριζοντίως και καθέτως επί παντός πλάνου. Πόσο αληθινή η κ. Γιούλη Ρωσσώνη, ως δασκάλα στο χαοτικό ελληνικό σχολείο αλλά και ως τηλεορασόπληκτη γριούλα. Η κ. Μαριαλένα Φύτρου δείχνει με ακρίβεια την πικρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό με το προσωπείο της γερμανίδας εργοδότριας.
Η κορύφωση σε αυτή την υποκριτική περιδιάβαση είναι ο κ. Γρηγόρης Τσαλής. Ως απλός Έλληνας, μεγάλος πια σε ηλικία, που άλλο όνειρο είχε στη ζωή και άλλου εκείνη τον πήγε, μας οδήγησε στο «φτάνει πια», στο «όχι», «στην αντίσταση».
Το 2018, η παράσταση «Σίβυλλα exit» στο Δημοτικό Θέατρο «Φάνης Χηνάς» μας κάνει να ξεχάσουμε την καθημερινότητά μας, βλέποντας ακριβώς μέσα σε αυτήν. Είναι η νέα αρχή που χρειαζόμαστε∙ οι «υψηλές πτήσεις» πάνω από τη «δύση» που μας δείχνουν.
«Σίβυλλα» σε ευχαριστούμε για την έξοδο..