από την Μαρθα Πατλάκουτζα

Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου της Χαράς Χρυσάφη με τίτλο «Καταρρίπτεται» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωρίωνα έχω τη χαρά να συνομιλώ μαζί της.

Κυρία Χρυσάφη πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Με λένε Χαρά Χρυσάφη. Ζω στη όμορφη Θεσσαλονίκη. Έχω γράψει δύο βιβλία. Το πρώτο είναι μια ποιητική συλλογή που αποτελείται από 30 ποιήματα με τίτλο «Ερωτικές Αντιφάσεις» και το δεύτερο έχει τίτλο «Καταρρίπτεται» και αποτελείται από 15 θεατρικούς μονολόγους. Έχω τη χαρά και τιμή να είμαι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης» που σκοπό έχει τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε χώρους ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Μ’ αρέσει να καταπιάνομαι με όλα τα είδη γραφής, αλλά δεν ακολουθώ κάποια τεχνική. Αγαπώ τους ανθρώπους με ταπεραμέντο και χιούμορ. Αποφεύγω τη μιζέρια και αυτούς που δε διαθέτουν καμία «σπίθα» για ζωή. Θεωρώ πως κάθε μορφή τέχνης, επουλώνει όλες τις πληγές.

«Καταρρίπτεται», ιδιαίτερα πρωτότυπος τίτλος. Πώς προέκυψε;

Η ιστορία για τον τίτλο του βιβλίου είναι λιγάκι αστεία. Επειδή πάντα με ενδιαφέρει η γνώμη των δικών μου ανθρώπων, όταν μοιράστηκα τις σκέψεις μου μαζί τους, ζήτησα να μου πουν τί τίτλο θα έβαζαν. Για περίπου μια βδομάδα άκουσα τα πάντα, όμως κάτι μου έλειπε. Ένα βράδυ και αφού μοιράστηκα με ακόμα μια φίλη τον προβληματισμό μου, της αράδιασα όλους τους τίτλους και χαρακτηριστικά της είπα: «Αυτό καταρρίπτεται, κι αυτό καταρρίπτεται». Και μου λέει αυτός είναι τίτλος! Και όντως πίσω από τούτο τον τίτλο κρύβεται όλη η φιλοσοφία του βιβλίου. Σε όλους τους μονολόγους καταρρίπτεται μια δεύτερη σκέψη, ένα ανομολόγητο συναίσθημα, ένα εαυτός που μας βολεύει λιγότερο.

Τι σε ενέπνευσε να γράψεις αυτό το βιβλίο και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να το ολοκληρώσεις;

Αν θα μπορούσα να διαθέτω μια υπερδύναμη αυτή θα ήταν να μπορώ να διαβάζω τις σκέψεις των ανθρώπων. Να βλέπω ένα συννεφάκι πάνω απ’ το κεφάλι τους. Διαστροφικό και επικίνδυνο, το γνωρίζω. Έχοντας στο μυαλό μου, λοιπόν, πως όλοι κρύβουμε δεύτερες σκέψεις, τις οποίες αποφεύγουμε να κοινωνήσουμε, αποφάσισα να τις καταγράψω. Το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε 8 περίπου μήνες.

Τι σημαίνει γράφω για τη Χαρά; Πόσο συχνά γράφετε;

Δεν έγραφα ποτέ ως παιδί, ούτε ως έφηβη. Δεν κατέγραφα σχεδόν τίποτα. Εκτός από μερικά δίστιχα. Την τελευταία 5ετία ξεκίνησα τη συγγραφή. Δεν έχω συγκεκριμένη ώρα που γράφω, όμως όταν θα το κάνω πρέπει να υπάρξει μια πρόκληση για μένα. Έχει τύχει να γράφω επί μια βδομάδα συνεχόμενα ή να μην γράψω τίποτα για αρκετό καιρό. Όταν γράφεις, στην πραγματικότητα αποτυπώνεις αυτό που διέγειρε τη φαντασία σου, αυτό που νιώθεις ότι σε πάει ένα βήμα παραπέρα σαν άνθρωπο. Γράφω με πάθος, γιατί έτσι αντιμετωπίζω τη ζωή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;

Ο αμείλικτος χρόνος.

Ποια έκφραση χρησιμοποιείτε συχνά και σας εκφράζει;

«Ας είναι…», γιατί ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει και αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς μας.

Πότε είναι η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου σας;

Η πρώτη παρουσίαση του «Καταρρίπτεται», πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Στις 12 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη παρουσίαση στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

 

Από καρδιάς σας εύχομαι πάντα να έχετε τις πιο όμορφες εμπνεύσεις!!!

 

Από το Οπισθόφυλλο του βιβλίου:

15 Θεατρικοί Μονόλογοι

Τι θα γινόταν αν μια δεύτερη σκέψη σου πήγαινε και τρύπωνε σε μικρές λεπτομέρειες της ζωής σου;

Ο Πήτερ Μπρουκ μίλησε για το “Πίσω Κείμενο” στη θεατρική πράξη και για τις σκέψεις που χάνονται όταν γίνονται λέξεις.

Τούτες όμως οι “δεύτερες” σκέψεις, είναι που δίνουν νόημα στην αλήθεια για τον εαυτό σου. Είσαι έτοιμος να τις σερβίρεις

ξεδιάντροπα στον διπλανό σου;