Από τον Εμμανουήλ Μοράρη 

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του βρέφους και του μικρού παιδιού, που του εξασφαλίζει την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.

Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνεται αποκλειστικός μητρικός  θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του κάθε βρέφους και συνέχιση του θηλασμού, μετά από την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, τουλάχιστον για δύο χρόνια ή για όσο καιρό το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος εξασφαλίζει την ιδανική σωματική, νοητική και ψυχική ανάπτυξη του βρέφους. Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι σημαντικά τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα, την οικογένεια, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο βρέφος συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του βρέφους δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα βρέφος στους έξι πρώτους μήνες ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα βρέφος και είναι πιο εύπεπτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή.

ΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΟΥΝ

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη D κυμαίνεται και εξαρτάται από τις αποθήκες της μητέρας. Από τη στιγμή που οι αποθήκες της μητέρας εξαντληθούν σε βιταμίνη D χρειάζονται περίπου 2-3 μήνες μέχρι το θηλάζον βρέφος να εξαντλήσει και τα δικά του αποθέματα σε βιταμίνη D.

Για όσο διάστημα τα βρέφη θηλάζουν αποκλειστικά συνίσταται να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D. Παρά την ηλιοφάνεια στη χώρα μας τα επίπεδα της βιταμίνης D σε βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά είναι χαμηλά, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΗΛΑΖΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

  • Επιτρέπονται όλα τα τρόφιμα με μέτρο κατά το θηλασμό.

  • Τα όσπρια, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, χόρτα συνήθως δεν ενοχλούν. Ανησυχία του βρέφους μετά από κατανάλωση μίας συγκεκριμένης τροφής από τη μητέρα, μπορεί να είναι και τυχαία. Ίσως σημαίνει δυσανεξία αν αυτή επαναληφθεί.

  • Μικρογεύσεις από τη διατροφή της μητέρας περνούν στο γάλα. Αυτό είναι φυσιολογικό και αν η μητέρα έχει μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, το βρέφος θα έχει πολλές διατροφικές γευστικές εμπειρίες που θα διευκολύνουν την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών στον έκτο μήνα.

  • Η μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά. Η καφεΐνη και το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

  • Το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται.