Το κοινό μονοπάτι μεταξύ αστρολογίας και ιατρικής, ξεκίνησε τα αρχαία χρόνια.
Τα παραδείγματα είναι πολλά….
Ένα χαρακτηριστικό, είναι ότι ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης, ο οποίος έζησε το 460-377 π.χ., υποστήριζε ότι οι βασικές γνώσεις της αστρολογίας αποτελούσαν ένα καλό «μπούσουλα» για την άσκηση της ιατρικής. Υποστήριζε ξεκάθαρα πως ένας γιατρός δεν νοείται να μην έχει γνώσεις αστρολογίας για να ασκήσει το επάγγελμά του. Ήταν βασικό εργαλείο στην συλλογή θεραπευτικών φυτών και στην επιλογή ημερομηνίας έναρξης μίας θεραπείας.
Ο δε Παράκελσος, (1493- 1541) ένας από τους μεγαλύτερους αλχημιστές – αστρολόγους και αποκρυφιστές, ξεκίνησε από τον κόσμο της ιατρικής. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και πίστευε πως η υγεία του ανθρωπίνου σώματος βασίζεται στην αρμονία του ανθρώπου (μικρόκοσμος) με τη φύση (μακρόκοσμος). Υποστήριζε πως υπάρχουν φυτά τα οποία προσελκύουν αστρικές επιρροές και πως χρησιμοποιώντας τα φυτά αυτά, ως φάρμακα, προσελκύουμε και τις ανάλογες πλανητικές επιδράσεις.
Γνωστός για τη διπλή του ιδιότητα ως αστρολόγου – βοτανολόγου, υπήρξε και ο Nicholas Culpeper, ο οποίος έζησε στην Αγγλία κατά τα έτη 1616- 1654. Όπως ακριβώς και ο Παράκελσος, θεωρούσε πως υπήρχε συσχέτιση καθενός φυτού το οποίο χρησιμοποιούσε για ίαση, με ένα συγκεκριμένο πλανήτη. Συνεργάστηκε με το διάσημο αστρολόγο William Lilly, και εξέδωσαν μαζί και βιβλίο.
Οι πλανήτες διέπονται από την ενέργεια του γίν και του γιάνγκ (θηλυκή και αρσενική ενέργεια).Το ίδιο και τα φυτά τα οποία εναρμονίζονται με αυτούς. Όταν η μία ενέργεια αυξάνεται, ή άλλη μειώνεται. Σαν ένας πανάρχαιος μυστικιστικός χορός. Σε έναν οργανισμό που βρίσκεται σε ισορροπία, οι δυνάμεις του γίν και του γιάνγκ δεν υπερτερούν η μία της άλλης. Αρρώστεια θεωρείται η διατάραξη της ισορροπίας ανάμεσα στα δύο αυτά στοιχεία.
Έρευνες των ειδικών της ιατρικής αστρολογίας και της βοτανολογίας, κατέληξαν στα κάτωθι συμπεράσματα, για τους πλανήτες:
Ο Ηλιος, ο ζωοδότης μας από τα πανάρχαια χρόνια, είχε θεοποιηθεί. Συνδεόταν με το Θεό Ρα των Αιγυπτίων και το Θεό Απόλλωνα των Αρχαίων Ελλήνων. Η φύση του Ηλιου είναι καθαρή γιάνγκ ενέργεια, ζεστή και ξηρή. Φωτιά. Το κεντρικό όργανο του στοιχείου της φωτιάς κατά την κινεζική ιατρική είναι η καρδιά και κατ’ επέκταση το κυκλοφορικό σύστημα και ο θύμος αδένας.
Φυτά τα οποία κυβερνώνται από τον Ηλιο με γιάνγκ ενέργεια, είναι το δενδρολίβανο, η δάφνη, το λιβάνι, η βενζόη, το περγαμόντο, το μύρρο, το νερολί (άνθος πορτοκαλιάς) και το πατσουλί.
Η Σελήνη, θεωρείται ο πλανήτης της γονιμότητας και της πίστης. Νερό. Συσχετίζεται με τη Θεά Αρτέμιδα. Κρύα και υγρή η ενέργεια της. Καθαρή γίν ενέργεια, το απόλυτο αντίθετο και γι΄αυτό συμπλήρωμα του Ηλιου. Κυβερνά τη πέψη και τη θρέψη, το πάγκρεας και τις ορμόνες οι οποίες παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Εχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, το αιθέριο έλαιο των φυτών συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος του. Στα άνθη και τα φύλλα. Στη χάση της σελήνης, το αιθέριο έλαιο των φυτών συσσωρεύεται στα κάτω μέρη του φυτού – ρίζα, κορμός.
Φυτά που κυβερνά η σελήνη: κορίανδρος, χαμομήλι.
Ο Ερμής, πλανήτης της επικοινωνίας και της κίνησης, έχει γιανγκ ενέργεια. Στοιχείο του είναι ο Αέρας. Ο Θεός της διάδοσης της πληροφορίας, ο φτερωτός Θεός. Ελέγχει το νευρικό σύστημα, το θυρεοειδή αδένα, την ομιλία και την ακοή.
Φυτά του το κύμινο, ο μάραθος, η μαντζουράνα, το κάρδαμο, το ιεροβότανο, η λεβάντα, η μέντα.
Η Αφροδίτη, θεά της ομορφιάς και της αγάπης. Το ανθρώπινο γένος την έχει λατρέψει. Η ενέργειά της είναι Γιν. Ενέργεια κρύα και υγρή. Κυβερνά το δέρμα, τους παραθυρεοειδείς αδένες, το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.
Από τα φυτά που βρίσκονται υπό την επιρροή της θεάς του έρωτα δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει το τριαντάφυλλο, το κατ΄εξοχήν λουλούδι και αιθέριο έλαιο της αγάπης και του ανοίγματος προς αυτήν, το γεράνιο, το υλάνγκ-υλάνγκ, το λεμόνι.
Ο Αρης, είναι ο γνωστός θεός του πολέμου και η καθαρή μας ενέργεια αστρολογικά. Έχει ως στοιχείο τη Φωτιά. Γιάνγκ αρσενική ενέργεια, ζεστή και ξηρή. Κυβερνά το αίμα, τους αδένες και το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.
Συνδέεται με το τζίντζερ το βασιλικό, το μαύρο πιπέρι.
Ο Δίας, ο βασιλιάς των δώδεκα Θεών. Το στοιχείο του είναι η Φωτιά. Έχει την Γιάνγκ ενέργεια. Ζεστή και υγρή. Ελέγχει την αύξηση του σώματος, το συκώτι, και ορμόνες του προσθίου λοβού της υπόφυσης, (την αδενοϋπόφυση).
Κυβερνά φυτά που δίνουν την αίσθηση της θετικότητας και της επέκτασης : τον ύσσωπο, το πορτοκάλι, το γιασεμί, τον άρκευθο, το μελισσόχορτο.
Ο Κρόνος, είναι με το στοιχείο της, Γης και την Γιν ενέργεια. Ενέργεια κρύα και ξηρή. Κυβερνά τα κόκκαλα, την καταλυτική δύναμη την οποία ασκεί η πάροδος του χρόνου πάνω στο σώμα μας καθώς και ορμόνες του οπισθίου λοβού της υπόφυσης,( τη νευροϋπόφυση).
Φυτά του η καμφορά, το κυπαρίσσι, ο ευκάλυπτος.
Τέλος ο πλανήτης Ουρανός συνδέεται με το στοιχεία του Αέρα και την Γιανγκ ενέργεια. Κυβερνά τους αστραγάλους, την επίφυση.
Φυτά του ο κέδρος και το σάνδαλο.
Πηγή: