- Συνέντευξη στην Άρια Σωκράτους
- Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη είναι Δημοσιογράφος (μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος), Βρεφονηπιοκόμος και Θεραπεύτρια λόγου, η οποία τρέφει ιδιαίτερη αγάπη προς τα παιδιά τα οποία θεωρεί το μέλλον του κόσμου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο “Ποιός αξίζει να είναι Βασιλιάς, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο. Πραγματοποιεί συνεντεύξεις με εκπροσώπους της λογοτεχνίας για το “τοβιβλίο.net” και είναι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”, γράφοντας άρθρα με θέματα σχετικά με τα παιδιά.
- Είστε Δημοσιογράφος, Βρεφονηπιοκόμος και Θεραπεύτρια Λόγου. Πώς συνδυάζονται αυτές οι διαφορετικές ιδιότητες και ποια από αυτές αντικατοπτρίζει περισσότερο την ιδιοσυγκρασία σας;
- Είναι κρίκοι, δηλαδή αλληλένδετα κομμάτια με κοινό σκοπό το παιδικό χαμόγελο. Ξεκίνησα με αφετηρία την αγάπη μου για τα παιδιά και σπούδασα βρεφονηπιοκόμος. Στην πορεία της επαγγελματικής μου ζωής ήρθα αντιμέτωπη με μια γλωσσική δυσκολία μιας μαθήτριάς μου, η έλλειψη γνώσεων επί του θέματος δεν μου άφησε περιθώρια να την βοηθήσω και τότε αποφάσισα να σπουδάσω λογοθεραπεία. Η δημοσιογραφία μπήκε στην ζωή μου με την σχολική εφημερίδα στην τρίτη τάξη του γυμνασίου και έμεινε για πάντα στην καρδιά μου. Ευτυχία μου είναι ότι μπόρεσε να συνδυαστεί με θέματα για τα παιδιά και τον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.
Πρόσφατα γράψατε το παιδικό βιβλίο «Ποιός αξίζει να είναι Βασιλιάς». Ποιό ήταν το έναυσμα της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου; Γιατί επιλέξατε αυτό το συγγραφικό είδος;Σαν παιδαγωγός εκτιμώ και σέβομαι την παιδική λογοτεχνία. Πιστεύω ότι είναι η πιο σπουδαία μορφή λογοτεχνίας, γιατί απευθύνεται στα παιδιά. Είναι πρόκληση, χαρά και ταυτόχρονα ευθύνη να γράφεις παραμύθια. Το αναγνωστικό σου κοινό είναι πολύ απαιτητικό, πρέπει να προσέχεις τον τρόπο και τα μηνύματα που θα περάσεις, αλλά τέλος λαμβάνεις το ομορφότερο δώρο, μια παιδική αγκαλιά και ένα χαμόγελο που φωτίζουν την ζωή σου!
- Όταν ξεκίνησα να γράφω το παιδικό μου βιβλίο «Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο, το έκανα για να περάσω όμορφες, λογοτεχνικές στιγμές ένα ζεστό απόγευμα. Έπλασα τρεις ήρωες που θα μπορούσαμε άνετα να τους βρούμε στην καθημερινότητά μας και άρχισα να γράφω την ιστορία, τα πάθη και τα λάθη τους με μορφή μαντινάδας, δηλαδή ομοιοκατάληκτους στίχους. Κατάγομαι από το Ρέθυμνο και η μαντινάδα όπως και η Κρητική παράδοση έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Οι ίδιοι οι ήρωες μου έδειξαν την συγγραφική πορεία και έγραψαν τις τελευταίες λέξεις. Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου «Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;» είναι το κύριο μήνυμα του βιβλίου. Αυτό που λέω στους μικρούς μου αναγνώστες είναι να εκτιμάν και να επιζητούν τον πλούτο της καρδιάς και της ψυχής και όχι αυτόν της τσέπης. Δυστυχώς έχουμε χάσει τις αξίες και τις αρετές από τις ζωές μας, τα παιδιά είναι το αύριο αυτού του κόσμου και πρέπει να επενδύσουμε παραπάνω στην καρδιά και το μυαλό τους. Μόνο αν κάνουμε αυτό το μήνυμα πράξη θα αρχίσουμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
- Είστε συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος» στην οποία γράφετε άρθρα για παιδιά. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή;
-
- Καταρχάς να αναφέρω ότι είναι μεγάλη μου τιμή αυτή η συνεργασία, η οποία μετράει περίπου δυόμιση χρόνια. Την γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε εμένα και ανώτερα πρόσωπα της εφημερίδας έκανε ένα συγγενικό μου πρόσωπο, το οποίο ζει στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Τους έστειλα το πρώτο μου άρθρο, το οποίο είχε σαν θεματολογία τον σχολικό εκφοβισμό, τους άρεσε και ξεκινήσαμε μια συνεργασία με θέματα για τα παιδιά. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα που λαμβάνω από την ομογένεια και μου δίνουν την δύναμη για να συνεχίσω. Χαίρομαι ιδιαιτέρως όταν κάποιος γονιός με ενημερώνει ότι τον βοήθησα σε κάποιο πρόβλημα με το παιδί του ή με μία μου συμβουλή έβαλα ένα λιθαράκι στην καλή τους σχέση!
- Ο χορός για σας είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής όπως υποστηρίζετε. Πώς ο χορός ως μορρφή τέχνης συνδυάζεται με την παιδική λογοτεχνία; Ο χορός είναι ένα μέσω διασκέδασης και εκτόνωσης των συναισθημάτων σου. Όταν τον συνδυάζεις με την παράδοση έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ήθη και έθιμα του τόπου σου. Η τελευταία μου παρουσίαση έγινε στον Σύλλογο Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης και ολοκληρώθηκε με χορούς από το παιδικό τμήμα του συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε πως όταν οι τέχνες συνυπάρχουν και υπάρχει αλληλοσεβασμός το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Σε κάποια στιγμή είπα στα μικρά μου κρητικόπουλα, λόγια που θα τα μοιραστώ και μαζί σας, πως ο συγγραφέας με τον χορευτή έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Κάθε λέξη στο χαρτί είναι και το βήμα ενός χορού, η εικονογράφηση σε ένα παραμύθι είναι η στροφή και το λίκνισμα και η ολοκλήρωση ενός συγγραφικό έργου είναι το χειροκρότημα στο τέλος κάθε παράστασης.
- Τι σημαίνει η έννοια «Λογοτεχνία» για σας; Θεωρείτε πως στην Ελλάδα υπηρετείται σωστά ή καταχρηστικά;Στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς άξιους εκπροσώπους της λογοτεχνίας, από όλες τις μορφές της, οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν τον πλούτο του πολιτισμού μας. Η Λογοτεχνία είναι ένα ταξίδι με μεταφορικό μέσω την πένα και πανιά τις σκέψεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες κάθε συγγραφέα. Μια σκέψη ή μια άποψη βρίσκει συνοδοιπόρο την φαντασία και στοχεύει στο νοητό και πνευματικό ταξίδι του αναγνώστη.