Γράφει ο Ερμής:

«Ξέρεις Ερμή ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόσμου και ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγείται στην καταστροφή του;» με ρώτησε ο Ζέφυρος και συνέχισε.

«Η ταχύτητα και η τάση του να αντιμετωπίζει καθετί δίχως αναλυτική σκέψη. Ο μιμητισμός, η επίδειξη, η προβολή, ο ανταγωνισμός και η ικανοποίηση της ματαιοδοξίας έχουν επικρατήσει εδώ και πολλά έτη.

Συγκρίνω το παρελθόν με το παρόν και σκέφτομαι πως κάποτε οι άνθρωποι αφιέρωναν χρόνο ακόμα και στη μικρότερη δημιουργία τους και προσπαθούσαν να την τελειοποιήσουν.

Πλέον δεν έχει σημασία η ποιότητα, αλλά η μείωση του απαιτούμενου διαστήματος για την υλοποίηση της εργασίας.

Εκλείπει επομένως αισθητά η φαντασία και η μοναδικότητα και όλα υποκλίνονται αναντίρρητα στην κοινοτυπία και τη μουντότητα της ιδιοτυπίας».

Συνταγή της Αμβροσίας: Γεύση από τα παλιά

Υλικά:

4 ποτήρια του νερού χυμός ροδιού (κόκκινου – γλυκού)

7 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε τα τρία ποτήρια του χυμού και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το τέταρτο ποτήρι, όπου έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει και προσέχουμε να μην κολλήσει. Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει. Προτού σερβίρουμε, περιχύνουμε με λικέρ από ρόδι.

Πίνακας: «The woodcarver’s workshop», Vida Gabor.