ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τους ετήσιους καταλόγους «30 Under 30» για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes», αναγνωρίζοντας τους επόμενους νέους ηγέτες, έως 30 ετών, σε διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας.

Ανάμεσα στους διακριθέντες συμπεριλαμβάνονται νέοι άνθρωποι με ελληνικές και κυπριακές ρίζες, δύο εκ των οποίων έχουν σχέση με την Ομογένεια των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στον κατάλογο των «30» για την Ευρώπη είναι η 27χρονη ομογενής Χριστίνα Τρεμόντι (Kristina Tremonti) ιδρύτρια του «I Paid A Bribe Greece». Σύμφωνα με το «Forbes», είναι αναλύτρια για την καταπολέμηση της διαφθοράς που αγωνίζεται για μια καλύτερη ελληνική κυβέρνηση. Από όταν δέχτηκε πιέσεις να δώσει φακελάκι σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για να θεραπευτεί ο παππούς της από τον καρκίνο του προστάτη, ξεκίνησε να καταπολεμά τη διαφθορά σε πολλά μέτωπα, αναλαμβάνοντας ακόμη και ρόλο συμβούλου του Ελληνα Υπουργού Αμυνας για τέτοια ζητήματα από το 2015 έως το 2016.

Η κ. Τρεμόντι έχει μιλήσει σχετικά και στον «Εθνικό Κήρυκα». Γεννήθηκε στο Κολοράντο και είναι μοναχοκόρη. Ο πατέρας της Ιάκωβος Τρεμόντι και η μητέρα της Ροζμαρί (Τριανταφυλλιά) το γένος Χατζηαγγελή είχαν γνωριστεί στο Λονδίνο. Σε ηλικία δύο ετών επέστρεψε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο και αμέσως μετά ήρθε στην Αμερική για να σπουδάσει με πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Yale, από όπου πήρε και το πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες.

Στον αντίστοιχο κατάλογο για τις ΗΠΑ, είναι ο Γιώργος Γεωργαλίδης (George Georgallidis), ο οποίος έχει ως τόπο κατοικίας την Καλιφόρνια. Διακρίνεται στην κατηγορία Παιχνίδια και ειδικότερα στα ιδιαίτερα διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια «esports». Είναι ιδρυτής της εταιρείας Counter Logic Gaming, την οποία εξαγόρασε η Madison Square Garden Company το καλοκαίρι του 2017 για ένα άγνωστο ποσό.

«Ηταν μία τρομακτική, ενθουσιώδης, διασκεδαστική πορεία», δήλωσε ο ίδιος, που δημιούργησε την Counter Logic Gaming το 2010 όταν τα «esports» ήταν ακόμη κάτι νέο. Την ανέπτυξε ως ο παίκτης «HotshotGG» και ως πρόεδρος. Πέρασε και δύσκολες στιγμές, αλλά η Counter Logic έχει πια επταψήφια ετήσια έσοδα και έχει μία ομάδα 33 παικτών με προπονητές, ψυχοθεραπευτές και σεφ.

Στον κατάλογο για την Ευρώπη είναι και ο 24χρονος Σταύρος Τσομπανίδης (Stavros Tsompanidis), εκ των ιδρυτών της νεοφυούς επιχείρησης PHEE, ως ένας από τους πλέον φερέλπιδες νέους στην κατηγορία Βιομηχανία.

Η πορεία της PHEE, με έδρα την Πάτρα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την διάκριση, ξεκίνησε το 2015, όταν οι Σταύρος Τσομπανίδης και Δρ. Νικόλαος Αθανασόπουλος ακολούθησαν το όραμά τους για την αξιοποίηση των φυκιών που εναποτίθενται ετησίως στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.

«Η διάκριση είναι για την ομάδα μας μία μικρή ηθική ικανοποίηση για τα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, με παράλληλο αίσθημα ευθύνης. Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε τα φύκια παγκοσμίως γνωστά, προωθώντας τις αρχές της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αγαθών που βρίσκονται σε αφθονία γύρω μας», επισήμανε ο Σταύρος Τσομπανίδης.

Ακόμη, στην κατηγορία Νομική και Πολιτική, για την Ευρώπη, συμπεριλαμβάνεται η 29χρονη Κατερίνα Γαβριηλίδου (Katerina Gavrielidou), ιδρύτρια και πρόεδρος της European Cyprus Society, που εργάζεται να ενσωματώσει την Κύπρο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και προωθεί την εκπαίδευση και την ενίσχυση των νέων. Τιμήθηκε με το Young Leader Award της Βασίλισσας Ελισάβετ το 2016.

Ο Αναστάσιος Πέτρου (Anastasios Petrou) -μαζί με τον Nicholas Cohrs- είναι στον κατάλογο για την κατηγορία Υγεία και Επιστήμη. Ανέπτυξαν μία μέθοδο για τη χρήση εκτύπωσης 3D και τεχνολογίες ιατρικών απεικονίσεων για να δημιουργήσουν και να αξιολογήσουν μία «μαλακή» τεχνητή καρδιά, που μιμείται την ανθρώπινη καρδιά στη μορφή της και τη λειτουργία της. Οραματίζονται τέτοιες τεχνητές καρδιές που θα μπορούν να εξατομικευτούν στο σωστό μέγεθος για κάθε ασθενή.

bit.ly/2rCKzVN