Από την Ισμήνη Χαρίλα

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βύρωνα ο 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους και νέους.

Η Συντονίστρια της δράσης «στο βλέμμα του Μπάιρον»,  κα Δήμητρα Νούση μίλησε στο Writer’s Gang και εξήγησε τόσο τους λόγους που οδήγησαν τον Δήμο να ενεργοποιήσει και να διατηρήσει αυτό το πρόγραμμα, όσο και τα θετικά αποτελέσματα των τριών προηγούμενων χρόνων.

 «Φέτος είναι η χρονιά του Μπάιρον, η χρονιά που συμπληρώνονται διακόσια τριάντα χρόνια από τη γέννηση μιας μεγάλης πνευματικής προσωπικότητας στην παγκόσμια ποίηση, που ταύτισε τη δράση και τον πρόωρο θάνατό του με την ελληνική επανάσταση. Πιστός ο Βύρωνας στην ταυτότητά του υλοποιεί εδώ και τέσσερα, πλέον, χρόνια το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «στο βλέμμα του Μπάιρον», με σκοπό να δώσει στη νιότη και στη νεανική σκέψη την ευκαιρία να «ξεσπάσει» γράφοντας αυτά που κρύβει μέσα της.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι βυρωνικό, ελεύθερο, σχεδόν προκλητικό: λέγεται συνοπτικά «νεανικές ανησυχίες» και προσκαλεί του εφήβους και τους νέους στην ελεύθερη έκφραση των ονείρων τους, των φόβων τους, των επιδιώξεών τους, των ιδεών τους. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να αφηγηθούν γραπτά, σε πεζό, ή ποιητικό κείμενο, οτιδήποτε φανταστικό, ή πραγματικό κουβαλάνε μέσα τους που θα ήθελαν να το «βγάλουν» προς τα έξω και να το μοιραστούν με τους άλλους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να πράξουν ως εξής:

«Φανταστείτε ότι έχετε μέσα σας την επιθυμία του Μπάιρον, κοιτάξτε στα μάτια την εποχή και την κοινωνία σας και να γράψετε:

 Α) μια ιστορία που φαντάζεστε, ή

Β) έναν μύθο που θα θέλατε να ζήσετε, ή

Γ) ένα όνειρο που θέλετε να γίνει πραγματικότητα, ή

Δ) μια πραγματικότητα που θέλετε να αντιστρέψετε για να μην την ξαναζήσετε ποτέ».

 Επισημαίνεται ότι μέσα στα προηγούμενα τρία χρόνια περισσότεροι από εκατό έφηβοι και νέοι συμμετείχαν «στο βλέμμα του Μπάιρον» από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έχει ήδη φτιαχτεί μια δεξαμενή νεανικής – εφηβικής σκέψης, η Πανελλήνια Λογοτεχνική Συντροφιά του Δήμου Βύρωνα που λειτουργεί ως ένα εργαστήρι ανάγνωσης σκέψης και γραφής.

Μέσα στα τρία βιβλία εκδόθηκαν εκατόν δώδεκα κείμενα συνολικά. Τα βιβλία είναι συλλεκτικά και διανέμονται σε όλους του Δήμους της Ελλάδας, δωρεάν, για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, ώστε να ταξιδεύει ο προβληματισμός της νιότης μας σε όλες τις πόλεις Ελλάδας».

 

Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό έχουν οι έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών και νέοι 18-30 ετών. Καταληκτική ημερομηνία για την συμμετοχή είναι η 1η Ιουλίου 2018 και οι λεπτομέρειες για τους κανόνες συμμετοχής είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου: http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=7777.