ΑΘΗΝΑ. Συγχαρητήρια προς την ελληνικής καταγωγής δασκάλα, Αντρια Ζαφειράκου (Andria Zafirakou) απεύθυνε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς είναι υποψήφια για το Global Teacher Prize 2018.

Η αμερικανική πρεσβεία, στην ανάρτησή της στο Facebook, εύχεται επίσης καλή τύχη στην δασκάλα, αφού ο/η νικητής θα ανακοινωθεί στο «Global Education and Skills Forum» τον ερχόμενο μήνα στο Ντουμπάι.

Η κ. Ζαφειράκου διδάσκει στο Alperton Community School στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι στους 10 τελικούς υποψήφιους -από 30.000 αρχικά- για το διεθνές αυτό βραβείο διδασκαλίας του Varkey Foundation.

Η ίδια, σε συνέντευξή της, δηλώνει: «Το κάλεσμά μου από τη ζωή είναι να διασφαλίσω ότι κάθε ένα παιδί θα φτάσει την πλήρη προοπτική του, ότι θα το ξεκλειδώσω αυτό, ότι θα διασφαλίσω πως ό,τι έχουν ανάγκη να το καταφέρουν θα το κάνω να συμβεί γι αυτά. Δεν έχει σημασία από που προέρχονται, δεν έχει σημασία ποια είναι».

Στο Alperton Community School ομιλούνται 35 γλώσσες. Οι μαθητές του προέρχονται από κάποιες από τις πιο φτωχές οικογένειες της Βρετανίας -κάποιες εκ των οποίων μοιράζονται σπίτια με πέντε άλλες οικογένειες- ενώ άλλοι εκτίθενται σε βία από συμμορίες, σε μια περιοχή που έχει τον τρίτο υψηλότερο δείκτη δολοφονιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κ. Ζαφειράκου, σημειώνεται στη σελίδα του διαγωνισμού, μπήκε στη διαδικασία να μάθει τα βασικά κάθε γλώσσας που ομιλείται στο σχολείο και να επανασχεδιάσει το πρόγραμμα μαθημάτων, με αποτέλεσμα να καταφέρει να «αγγίξει περιθωριοποιημένους μαθητές που δεν μιλούν αγγλικά».

«Βοήθησε έναν δάσκαλο μουσικής να ξεκινήσει μια σομαλική σχολική χορωδία, ενώ εισάγοντας καταστάσεις της πραγματικής ζωής στα μαθήματα Μαθηματικών βοήθησε το τμήμα Μαθηματικών του σχολείο της να κερδίσει τη διάκριση TES 2017 για την ομάδα Μαθηματικών της χρονιάς. Χάρη στις προσπάθειές της, το σχολείο της είναι στο στο κορυφαίο 1-5% της χώρας από άποψης προσόντων και πιστοποιητικών».

 bit.ly/2HCT3A6