της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου.

Πολλές φορές συμβαίνουν διάφορα γεγονότα που μας πληγώνουν.

Άνθρωποι που εμπιστευτήκαμε, που εναποθέσαμε σε αυτούς τις ελπίδες μας, άνθρωποι που πιστέψαμε και που αισθανθήκαμε μαζί τους ασφαλείς.

Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι και οι συνεργάτες μας.

Τι γίνεται όμως όταν αυτοί οι δικοί μας άνθρωποι μας βλάψουν ή μας πληγώνουν ανεπανόρθωτα;

Πώς τους συγχωρούμε;

“Δεν μπορώ να ηρεμήσω από την στιγμή που κατάλαβα πως η μητέρα μου έδρασε εναντίον μου. Πώς μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους αυτό το γεγονός, πώς μπορώ να χωνέψω πως η ίδια μου η μάνα με έβλαψε;”

“Ο στενός μου συνεργάτης με πούλησε. Αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν μόνο συνεργάτης μου, ήταν αδελφός μου. Μαζί ήμασταν από μικρά παιδιά. Ήμουν δίπλα του σε καθετί και όμως όταν εγώ τον χρειάστηκα αυτός με πούλησε. Πώς συγχωρείς κάτι τέτοιο;”

“Μου είναι αδιανόητο να συγχωρήσω τον θείο μου. Έκανε μεγάλη ζημιά στην οικογένεια μου και κατ’επέκταση και σε μένα. Αυτός ο άνθρωπος είναι αίμα μας αλλά φέρεται σαν να είναι εχθρός μας. Γιατί; Τι του κάναμε;”

Τα πιο πάνω είναι μερικά παραδείγματα ανθρώπων που πόνεσαν πολύ καθότι οι δικοί τους άνθρωποι τους έβλαψαν και προκειμένου να ηρεμήσουν αναρωτιούνται αν μπορούν να συγχωρήσουν τους ανθρώπους αυτούς!

Η συγχώρεση είναι μια πνευματική κατάσταση.

Όσο μεγαλώνω αποκτά για μένα βαθύτερο νόημα, η συγχώρεση!

Όσο μεγαλώνω αντιλαμβάνομαι πως η συγχώρεση έχει πολλά βυθίσματα αλλά και πολλές ανατάσεις!

Συγχωρώ σημαίνει αποστασιοποιούμαι, παραδέχομαι, αποδεσμεύομαι, αποδέχομαι και ξανά-αποστασιοποιούμαι!

Η έννοια της αποστασιοποίησης είναι διττή εδώ: η πρώτη αποστασιοποίηση σχετίζεται με την οπτική γωνία θέασης του προσώπου που θα συγχωρέσει κανείς και η δεύτερη αποστασιοποίηση σχετίζεται με την διαφοροποίηση από το πρόσωπο αυτό!

Κάθε βήμα προς την συγχώρεση είναι χιλιάδες συναισθήματα.

Είναι ένα οδυνηρό μα συνάμα απευλευθερωτικό μονοπάτι η συγχώρεση.

Όταν συγχωρέσεις αγαπάς πιο βαθιά από ποτέΑγαπάς αυτόν που συγχωρείς και συνάμα αγαπάς και εσένα. Και αυτή η αγάπη δύναται να σε προφυλάξει από αυτόν που συγχώρεσες διαμέσου της συνειδητοποίησης και της διαφοροποίησης

Συγγνώμη!