Από τον Εμμανουήλ Μοράρη

Πόσοι από εμάς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε το πρωί αν δεν πιούμε ένα ποτήρι καφέ; Μη νομίζετε όμως ότι το τσάι δεν περιέχει κι εκείνο καφεΐνη. Ο καφές και το τσάι δεν είναι οι μόνες πηγές καφεΐνης. Πολλά αναψυκτικά περιέχουν σημαντική ποσότητα καφεΐνης. Ένα μεγάλο ποτήρι αναψυκτικό τύπου cola περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα με ένα φλιτζάνι τσάι ή μισό φλιτζάνι καφέ. Κάποια ποσότητα περιέχουν και η σοκολάτα και άλλα προϊόντα με βάση το κακάο.
Στον άνθρωπο η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αποτρέποντας την υπνηλία και αποκαθιστώντας τη διέγερση. Αποτελεί την πιο δημοφιλή ψυχοτρόπο ουσία και σύμφωνα με τον USDA το 90% των Αμερικάνων καταναλώνει καφεΐνη καθημερινά μέσω καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών, κακάο κ.α.
Η καφεΐνη απορροφάται γρήγορα από το αίμα μέσω των τοιχωμάτων του στομαχιού και από το λεπτό έντερο. Γενικά απορροφάται μέσα σε 45 λεπτά αφού πιείτε όλο το ρόφημα και μεταβολίζεται προς παραξανθίνη, θεοβρωμίνη, θεοφυλλίνη. Αν είστε φανατικός της καφεΐνης, πιθανόν θα υπάρχει πάντα στον οργανισμό σας κάποια ποσότητα. Όταν πίνετε ή τρώτε κάτι με καφεΐνη, η μισή ποσότητα της εξαφανίζεται έπειτα από πέντε ή έξι ώρες, αλλά μέχρι τότε πιθανόν να έχετε πάρει κι άλλη δόση. Η καφεΐνη προκαλεί εθισμό υπό την έννοια ότι κάποιος μπορεί εύκολα να εξαρτηθεί από αυτή και να παρουσιάσει πραγματικά συμπτώματα στέρησης, τα οποία βιώνουν κάθε πρωί οι χρήστες μέχρι να πάρουν την πρώτη δόση τους.
Η συνήθης επιλογή του ντεκαφεϊνέ καφέ ως εναλλακτική λύση γι’ αυτούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες δεν θεωρείται απόλυτα ασφαλής, αφού το τριχλωροαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένα είδη ντεκαφεϊνέ για να απομακρυνθεί η καφεΐνη ενοχοποιείται από ορισμένους ερευνητές, χωρίς ασφαλώς να είναι απόλυτα διαπιστωμένο, για καρκινογένεση σε πειραματόζωα.
Το συμπέρασμα είναι ότι ασφαλώς και μπορούμε να απολαύσουμε το γνωστό μας καφεδάκι, αλλά πάντα με μέτρο (200-300 mg καφεΐνης ημερησίως ή 2-4 φλιτζάνια καφέ) κάτι που πρέπει να ισχύει και για το σύνολο των διατροφικών μας συνηθειών.