Μαδρίτη, σωτήριο έτος 1611
Μια ερωτική ιστορία έχει γεννηθεί ανάμεσα στη Δόνα Ζουάνα και τον Δον Μαρτίν από το Βαγιαδολίδ. Όμως ο έρωτάς τους έμπλεξε τα ροζ φτερά του στα δίχτυα του χρήματος. Έτσι ο Δον Μαρτίν υποταγμένος στις συμβουλές της μητέρας του Δόνα Κονσέτα, εγκαταλείπει την αγαπημένη του Ζουάνα για την πλούσια και πανέμορφη Δόνα Ινές. Κάπως έτσι αρχίζει το έργο «Ο Δον Ζιλ με το πράσινο παντελόνι» του Tirso de Molina στη θεατρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Δάφνης Υμηττού «Φάνης Χηνάς».
Για άλλη μια φορά βρίσκομαι εδώ, στο φωτεινό αυτό σπίτι του θεάτρου για να ζήσω για λίγο τη ζωή των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, με κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα.
Γυναίκα του 1611 ή γυναίκα του 201(…); Γυναίκα ή ο διάολος ο ίδιος, όπως αποκαλείται από το ρωμαιοκαθολικό μοναχό και συγγραφέα του έργου, καθώς μηχανεύεται τα πάντα για να γυρίσει στην αγκαλιά της ο αγαπημένος της Δον Μαρτίν; Βρισκόμαστε μπροστά σε μια «κωμωδία του μανδύα και του σπαθιού» (“comedia de capa y de escapa”), που άνθησε από το 1580 έως το 1680 στην Ισπανία.
Η μετάφρασή της στα ελληνικά που έχει γίνει από το Βασίλη Ρώτα, αποτέλεσε τη βάση για την εξαιρετική διασκευή της από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Γιώργο Γιαννακόπουλο.
Ο κ. Γιαννακόπουλος ακολούθησε με σεβασμό τα μεταφραστικά χνάρια του Βασίλη Ρώτα, προσθέτοντας μια πινελιά πιο διασκεδαστική και διατηρώντας το σπινθηροβόλο στοιχείο του αρχικού κειμένου. Τα σκηνικά από την κα. Τατιάνα Γιόβα, ο φωτισμός από το κ. Νίκο Μαυρόπουλο αλλά και ή έξοχη μουσική επένδυση από τον κ. Βαγγέλη Αυγέρη αγκαλιάζουν αρμονικά την ευρηματική σκηνοθετική απόδοση του κ. Γιώργου Γιαννακόπουλου.
Οι ηθοποιοί μας μεταφέρουν στην Ισπανία του Χρυσού Αιώνα ( El Siglo de Oro) με το τραγικό και το κωμικό να εναλλάσσονται ευχάριστα και ανάλαφρα.
Με την κ. Μπέττυ Βλάχου (Δόνα Ζουάνα) νιώθουμε τη γυναίκα που καταφέρνει να ξεγελά τους πάντες. Συμπάσχουμε με το ερωτικό ανακάτεμα που εκείνη έχει δημιουργήσει.
Ο κ. Βαγγέλης Μερκούρης είναι η χαρακτηριστική πιεστική, ακυρωτική και αυταρχική μητέρα του Δον Μαρτίν, Δόνα Κονσέτα, ο έμπιστος ακόλουθος της Δόνα Ζουάνα, Λομβάρδο, που την στηρίζει στα σχέδιά της αλλά και ο ντροπαλός Δον Αντόνιο που χάνει τα χάνει τα λόγια του μπροστά στην ομορφιά της Δόνα Κλάρας. Ο κ. Αντώνης Χαχλάκης (Δον Μαρτίν), με τη δική του ξεχωριστή υποκριτική μανιέρα, είναι ο νέος, ευγενικής καταγωγής, που αν του αφαιρέσει κανείς την οικονομική και κοινωνική δύναμη, δεν είναι άξιος να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε δυσκολία.
Η κα. Στέλλα Μπερικοπούλου είναι ο πιστός υπηρέτης του, Οζόριο, μια φιγούρα έξυπνη αλλά λιγομίλητη, έτσι όπως ταιριάζει στην ταπεινή καταγωγή της, αλλά και η Μερτσέντες, η πομπώδης και αυστηρή δικαστική εκπρόσωπος του παλατιού, που καλείται να εξακριβώσει την αλήθεια πίσω από τα φαινόμενα.
Η κα. Σώζή Κουμαριανού ως Δόνα Ινές, υποδύεται με χαρακτηριστική φυσικότητα τη νεαρή όμορφη και πλούσια γυναίκα που αναζητά τον αγνό έρωτα αλλά και που δε διστάζει να «φτερουγίσει θανατηφόρα πάνω από το θήραμα της». Δίπλα της η κα. Ιωάννα Χρυσομάλλη ως η ξαδέρφη της Δόνα Κλάρα που κινείται στη σκιά της, ντροπαλή στα λόγια και στις κινήσεις αλλά εξίσου δόλια μπροστά στον ερωτικό της στόχο.
Ο κ. Γιώργος Δροσίνης ως Δον Μέντο είναι ο χαρακτήρας του παθιασμένου εραστή με μάτια που γυαλίζουν από τη ζήλια στη σκέψη της ερωτικής απώλειας. Μέσα στο ερωτικό αυτό γαϊτανάκι εμφανίζεται με αποκαλυπτικό και σαρκαστικό τρόπο ο Τριστάν (κα. Δέσποινα Δαμίγου).
Η κατεξοχήν λαϊκή φιγούρα της εποχής που η φτώχεια την οδηγεί στην απατεωνιά και στον καιροσκοπισμό, χωρίς όμως να χάνει τη θρησκευτική της ευλάβεια.
Ηθικοί αυτουργοί όλης της ιστορίας δεν είναι παρά οι μητέρες, ως εκπρόσωποι του κατεστημένου της εποχής. Η Δόνα Αμάια (κα. Ρουμπίνη Αναστασιάδη), μητέρα της Δόνα Ζουάνα, ενσαρκώνει μια τυπική μητέρα της εποχής. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Δόνα Έλια (κα. Νατάσα Κέντρου), ευγενικής καταγωγής, συντηρητική και σοβαροφανής, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ένας πλούσιος γάμος για την κόρη της.
Τι τράβηξε η καημένη Δόνα Ζουάνα εξαιτίας τους!
Για τον Tirso de Molina πάντως η αλήθεια στον έρωτα και στη ζωή έχει πράσινο χρώμα…..
Εσείς τι λέτε;