από την Κέλλυ Βουράνη

Ήταν ένα βράδυ Παρασκευής που με την ιδιότητα της κριτικού θεάτρου παρακολούθησα την πρεμιέρα της παράστασης «ο Δον Ζιλ με το πράσινο παντελόνι» του Tirso de Molina στο Δημοτικό Θέατρο Δάφνης Υμηττού.

Παράσταση εξαιρετική με την αριστοτελική κάθαρση να έρχεται ως χείμαρρος που παρασέρνει και διώχνει μακριά κάθε τι που μας βαραίνει και μας αποδυναμώνει.

Σε μια εποχή αδυναμιών και φόβου που μας περιβάλλει ολοένα και περισσότερο για το αβέβαιο, αυτό που σίγουρα χρειαζόμαστε είναι πρότυπα δύναμης, τόλμης και επιμονής.

Δε φτάνει να λέμε μόνο «θέλω να πετύχω». Πρέπει να προσπαθούμε κάθε μέρα, κάθε λεπτό για το στόχο. Και αν εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε το δικό μας κυκεώνα προβλημάτων, οι νεότεροι και συγκεκριμένα τα παιδιά, είναι αντιμέτωπα με τις δίκες τους Σειρήνες, τη δική τους Σκύλλα και Χάρυβδη.

Το διάβασμα, οι εξετάσεις υψώνονται ως απροσπέλαστα βουνά μπροστά τους, με τον αντίλαλο της γονεΪκής φωνής να αντηχεί στα αυτιά τους «πρέπει να διαβάσεις»… Εκείνα κλείνουν τα αυτιά τους να μην ακούν, χωρίς όμως να μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν. Βλέπετε δεν έχουν τις άμυνες του ομηρικού Οδυσσέα. Δεν έχουν μάθει να πιστεύουν στον εαυτό τους, να καταστρώνουν σχέδιο δράσης, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους, να παρακάμπτουν αυτούς που τους λένε ότι «δεν μπορείς».

Γιατί, ναι μπορούν, όπως στην παράσταση τα κατάφερε η Δόνα Ζουάνα, μια γυναίκα του 1611, να υπερβεί τα κοινωνικά εμπόδια και να πραγματοποιήσει εκείνο που βαθιά επιθυμούσε. Είναι μια ηρωίδα, όχι σαν εκείνες των μεγάλων πολέμων αλλά σαν εκείνες της καθημερινής ζωής, σαν όλους τους απλούς ανθρώπους, που η εικόνα του βαθύτερου σκοπού τους είναι αποτυπωμένη μέσα τους.

Έτσι είναι και οι μαθητές. Στην καθημερινή πάλη. Με το διάβασμα, με τις φουρτούνες της ψυχής τους, με τις θύελλες των γύρων τους.

Είναι ήρωες εν δυνάμει που πρέπει να γίνουν εν ενεργεία , κατά το αριστοτελικό. Ως εκπαιδευτικός αισθάνομαι ότι η θέση μου είναι δίπλα τους, όχι για να δω τον επίμαχο βαθμό στις εξετάσεις αλλά για να θαυμάσω έναν αυριανό Ήρωα, έναν αληθινό Άνθρωπο.