από την Λίλιαν Σίμου

 

Το Πάσχα είναι μία περίοδος που συμβολίζει μεταξύ άλλων την εσωτερική αλλαγή και την μεταμόρφωση της ψυχής, προς ένα επίπεδο ανώτερο και πιο ουσιαστικό.

Στην αστρολογική συμβολική γλώσσα, σχετίζεται άμεσα με τον Πλούτωνα, πλανήτη που δηλώνει τον θάνατο και την αναγέννηση, περιέχει το αναστάσιμο στοιχείο και φέρνει την αλλαγή μέσα μας. Θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουμε τη θέση του Πλούτωνα αυτή τη περίοδο, καθώς βρίσκεται σε ένα σημείο του ζωδιακού με βαρύνουσα σημασία και φέρνει μηνύματα που ταιριάζουν με την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Ο Πλούτωνας, ο πλέον απόμακρος πλανήτης στο ηλιακό σύστημά μας, συμβολίζει τη δύναμη, τον θάνατο, τη μυστικότητα, τη καταστροφή, και το χάος, καθώς επίσης τον μετασχηματισμό και την αναγέννηση. Η σύνδεσή του με την αποβολή, τη βία, και την ανανέωση δημιουργεί μια ευκαιρία για τις σημαντικές αλλαγές που μπορούν να εμφανιστούν στη γη, αλλά και στις ζωές μας. Είναι μαγνητικός, καταλυτικός, δηλώνει ένστικτα, πάθη και ένταση. Χρειάζεται 246 έτη για μία πλήρη περιστροφή στον ζωδιακό κι η τροχιά του είναι ωοειδής, επομένως δεν παραμένει τον ίδιο χρόνο σε κάθε ζώδιο. Φέρνει αλλαγές σε παγκόσμια γεγονότα.

Ποια είναι –αστρολογικά- η αποστολή του και ποιο το μήνυμά της;

Στο ζώδιο του Αιγόκερου τα τελευταία χρόνια, «αναζητά» λύσεις σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, στην εργασία, στην οικονομία, στην δομή του κράτους και των κρατούντων. Είναι η απαρχή μίας μακράς περιόδου ανακατατάξεων πάνω στην δομή του κοινωνικού μας συστήματος. Χρόνιες αξίες θα επιβιώσουν, αλλά παλιές και ξεθωριασμένες θα σβήσουν. Όλα οδεύουν προς μία αναγέννηση, μέσα στον κοινωνικό ιστό. Είναι ένα χρονικό διάστημα περίπου 15 ετών, που βοηθά να επανεξεταστούν τα συστήματα και οι κυβερνώντες ανά τον κόσμο, όπως και οι δυνατοί οικονομικοί παράγοντες.

Θετικά αποτελέσματα όμως τελικά προκύπτουν μέσα από το θάνατο και την καταστροφή. Με το μεγάλο πάθος και με το πνεύμα δημιουργούμε ένα νέο παγκόσμιο όραμα για την ενότητα και για τα ιδανικά της ελευθερίας. Όλα όσα ανέφερα, περνούν κάτω από τον βαρύ έλεγχο και την ισοπέδωση του Πλούτωνα. Απαιτητικός και πεισματικός, θα προκαλέσει τριγμούς σε όλους τους τομείς αυτούς, για να φέρει στην επιφάνεια τα λάθη, τα σάπια μέλη που χρειάζονται ένα νυστέρι. Θα κάνει την επέμβαση για να σωθεί το υγιές κομμάτι της κοινωνίας, καταστρέφοντας το σάπιο. Θα φέρει την αναγέννηση, μετά από ένα θάνατο. Προκαταλήψεις κι αδικίες θα εξαλειφθούν σταδιακά. Ο κόσμος θα μεταμορφωθεί, θα αλλάξει – θέλοντας και μη!

Φέτος ο Πλούτωνας έχει αρκετά απομακρυνθεί από τις δύσκολες όψεις των τελευταίων χρόνων. Αντίθετα, σχηματίζει θετική γωνία κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, με τον Δία.

Ο θεός του Κάτω Κόσμου (των ενστίκτων μας και των μυστικών μας) και ο πατέρας θεός και ανθρώπων (Δίας ) συμπορεύονται αρμονικά.

Η αλληγορία των δύο συμβόλων μας πληροφορεί πως μπορούμε να φέρουμε σταδιακά ισορροπία, παρά τις δυσκολίες που έχουμε βιώσει. Να αναγεννηθεί η ελπίδα, η ευκαιρία, η δημιουργική επέκταση, από το «σημείο μηδέν». Να ξεπεράσουμε φόβους, αδυναμίες, ανασφάλειες, δυσκολίες. Να αισθανθούμε πιο σοφοί, ώριμοι, ολοκληρωμένοι, μετά από μία μακρά περίοδο ταλαιπωρίας.

Πρέπει να αποδεχτούμε και να ενστερνιστούμε την άποψη πως μετά το σκοτάδι, αναμφίβολα οδηγούμαστε σε ένα Φως!

Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση ψυχής.