από τον Εμμανουήλ Μοράρη.

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα τελείωσαν και το καλοκαίρι έρχεται! Είναι σε όλους σας γνωστό πως τα γιορτινά εδέσματα του Πάσχα είναι πυκνά θερμιδικά τρόφιμα και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί και να κάψει το περιττό λίπος, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή. Οι περισσότεροι, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες στρέφονται στην εμφάνισή τους, προσπαθώντας να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά του χειμώνα ή τα 2-3 κιλά που τους έδωσε το γιορτινό τραπέζι.Παράλληλα, δώστε στο σώμα σας το απαραίτητο χρονικό διάστημα, ώστε να προσαρμοστεί στις διατροφικές αλλαγές. Ξεκινήστε από τώρα την προσπάθειά σας, θέτοντας πάντα ρεαλιστικούς στόχους και ακολουθώντας τους παρακάτω σωστούς διατροφικούς κανόνες.

Ρυθμός απώλειας βάρους

Τις περισσότερες φορές που ξεκινάτε κάποια προσπάθεια απώλειας βάρους, ζητάτε από το διαιτολόγο-διατροφολόγο να σας βοηθήσει να χάσετε όλα τα κιλά που έχετε βάλει και ίσως και ακόμα περισσότερα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αν αυτό δεν επιτευχθεί άμεσα στενοχωριέστε, γκρινιάζετε και έχετε την αίσθηση ότι δεν έχετε καταφέρει τίποτα σημαντικό στην προσπάθεια σας. Τα στατιστικά και επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι εκείνοι που χάνουν βάρος σταδιακά και σταθερά (περίπου 1 έως 2 κιλά την εβδομάδα) είναι πιο επιτυχείς στο να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος στα πιο χαμηλά επίπεδα. Η αφαγία, οι εξαντλητικές δίαιτες ή οι μαγικές δίαιτες express, αποδυναμώνουν τον οργανισμό και προκαλούν μείωση του βασικού μεταβολισμού, δηλαδή των καύσεων. Επιπλέον, οι γρήγορες και μη ισορροπημένες δίαιτες επιφέρουν απώλεια της μυϊκής μάζας και τέλος αυξάνουν την πιθανότητα ανεπάρκειας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι είστε ανυπόμονοι και δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους! Ασφαλής θεωρείται ο ρυθμός απώλειας βάρους της τάξεως του 0,5-1kg/εβδομάδα κατά περίπτωση.

Μεσογειακό μοντέλο διατροφής

Κανένα μακροπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, εάν δε μεταβληθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη διατροφή σας. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη διαιτητική επιλογή, ειδικότερα μετά τις ημέρες του Πάσχα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε συχνά μέσα στην εβδομάδα όσπρια, λαδερά και ψάρια (κυρίως λιπαρά) έναντι του κόκκινου κρέατος (βοδινό, μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί, κατσίκι). Επίσης, προτιμήστε την κατανάλωση ημιάπαχων γαλακτοκομικών, ώστε να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης..

Εξατομικευμένο διαιτολόγιο

Εκτός από την υιοθέτηση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής, χρειάζεται και η κατανόηση της έννοιας της μερίδας των τροφίμων. Με τη σωστή καθοδήγηση του επιστήμονα διαιτολόγου-διατροφολόγου γίνεται εφικτή η επίτευξη του στόχου σας, ακολουθώντας κατάλληλα σχεδιασμένο υποθερμιδικό διαιτολόγιο της τάξεως των 1200-1500 θερμίδων ημερησίως, εάν πρόκειται για γυναίκα και περίπου 1600-1900 θερμίδων ημερησίως, εάν πρόκειται για άντρα. Το εξατομικευμένο διαιτολόγιο θα πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει τις πρωτεϊνικές ανάγκες (60-65 γραμμάρια ημερησίως για έναν μέσο άνθρωπο) καθώς και τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Φυσική δραστηριότητα

Οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που κάνετε όλη την ημέρα περιλαμβάνει κίνηση, όπως οικιακές εργασίες, κηπουρική, περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, αποτελεί μέρος της φυσικής (σωματικής) δραστηριότητας. Ακολουθήστε μέτρια φυσική δραστηριότητα (αερόβια γυμναστική ή απλό περπάτημα με σταθερό βηματισμό) διάρκειας τουλάχιστον μίας ώρας και συχνότητας 4-5 φορές την εβδομάδα.

Διατήρηση βάρους

Η εκμάθηση του σωστού τρόπου διατροφής και η υιοθέτηση ισορροπημένης διαιτητικής συμπεριφοράς είναι πρωταρχικό μέλημα. Πάνω από όλα θα πρέπει να μάθετε να τρώτε σωστά. Μην ξεχνάτε τη σημασία της διατροφικής εκπαίδευσης, ώστε μετά την απώλεια βάρους να έχετε απαλλαγεί από κακές διατροφικές συνήθειες ή συμπεριφορές και να είναι εφικτή η διατήρηση του νέου σας βάρους.

Ενυδάτωση

Περίπου το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Κάθε μέρα, το ανθρώπινο σώμα πρέπει να αναπληρώσει 2,4 λίτρα νερού. Αυτό γίνεται σε ένα ποσοστό 20%, από το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα που καταναλώνετε και το υπόλοιπο, από το νερό που πίνετε. Το νερό, το οποίο αποτελεί θρεπτικό συστατικό από μόνο του, πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει σε μηχανισμούς του οργανισμού όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η αποβολή των παραπροϊοντων του μεταβολισμού, η ενυδάτωση της επιδερμίδας κ.α., επηρεάζει επίσης και την απώλεια βάρους, θέτοντας το έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην απώλεια βάρους σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, που προσπαθούν να χάσουν το περιττό βάρος. Ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι πιο ικανός να κάψει το περιττό λίπος και ν’ απομακρύνει τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Κύριες πηγές ενυδάτωσης αποτελούν το νερό, οι φρέσκοι χυμοί, το τσάι, ο καφές, το γάλα και οι σούπες. Μη λησμονείτε την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες.