Από τη Νίτσα Μανωλά    

Στρες…

Πέντε γράμματα μονάχα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολλά δεινά.

Η καθημερινότητα, τα προβλήματα (οικονομικά και μη),η υπερβολική ανησυχία μας για το μέλλον τεντώνουν το σχοινί της αν(τ)οχής μας και άξαφνα εμείς βρισκόμαστε να αιωρούμαστε στο κενό σαν ευλύγιστοι ακροβάτες που προσπαθούν να ισορροπήσουν πάνω του.

Στην πραγματικότητα το στρες επισκιάζει τις δυνατότητες μας. Δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά όλα όσα μπορούμε να καταφέρουμε.  Όλα όσα για τα οποία είμαστε ικανοί! Σπαταλάμε υπερβολικά πολύ χρόνο στο να ανησυχούμε και να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας και δεν έχουμε καταλάβει πως:

Μπορούμε να μετατρέψετε το στρες σε επιτυχία.  Τη δική μας επιτυχία.

Τώρα θα μου πείτε πως γίνεται αυτό;

Αρχικά με τη μέθοδο της αποδοχής.  Κατανοούμε και δεχόμαστε καταστάσεις που δεν αλλάζουν.

Ότι, δηλαδή, έχει συμβεί στη ζωή του καθενός μας μέχρι τώρα ανήκει στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να αναλωνόμαστε να μεμψιμοιρούμε και να σπαταλάμε την ενέργεια μας κοιτώντας πίσω σε ότι συνέβη, σε ότι ‘’δεν έγινε’’, σε ευκαιρίες που χάθηκαν ή σε αποφάσεις που πάρθηκαν και ήταν λάθος;

Τα λάθη… δεν θα αλλάξουν με το να τα σκεφτόμαστε και να τα συζητάμε συνεχώς.

Αντίθετα μπορούμε να μάθουμε από αυτά και να φροντίσουμε συνειδητοποιημένα πλέον να μην τα επαναλάβουμε ή να πάρουμε σοφότερες αποφάσεις.

Ποιος ο λόγος να ζητάμε εκδίκηση ή να συσσωρεύουμε μίσος μέσα σας για ότι πέρασε;  Να στεγνώνουμε από κάθε μορφή συναισθήματος για κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε;

Η μοναδική μορφή εκδίκησης που θα πρέπει να κυριαρχεί στο μυαλό μας είναι η επιτυχία μας.

Θα μοιραστώ μαζί σας ένα μυστικό.  Κάτι που κάνω συχνά και με βοηθάει να διώξω από μέσα μου κάθε τι που μπορεί να μολύνει το πνεύμα και την ψυχή μου.

Γράφω…  Ναι, αλήθεια!

Όλα αυτά που δεν θέλω να ξεστομίσω μα τα σκέφτομαι και δηλητηριάζουν το μυαλό, την ψυχή και τη ζωή μου. Τα γράφω.

Δοκιμάστε το κι εσείς!  Είναι λυτρωτικό.  Βγάλτε από μέσα σας όλο το δηλητήριο που μπορεί να σας επιφέρει η καθημερινότητα και αποθέστε τις πιο μύχιες σκέψεις σας πάνω στο χαρτί.

Είναι ο μοναδικός φίλος που δεν θα σας προδώσει ποτέ!

Γράψτε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε, σχίστε το χαρτί και πετάξτε το.  Αφήστε με αυτό τον τρόπο τον θυμό, την πίκρα και το παρελθόν σας πίσω.

Πάρτε απόφαση και απομακρύνετε επιτέλους τους τοξικούς, γλίσχρους ανθρώπους από τη ζωή σας.

Εκείνους που σαν βαμπίρ ρουφούν όλη την ενέργεια σας και σας αφήνουν στεγνούς  και εξουθενωμένους χωρίς να σας προσφέρουν απολύτως τίποτα.  Μην ασχολείστε με προβλήματα που δεν είναι δικά σας και μην μπλέκεστε σε καταστάσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα αποβούν μοιραίες δημιουργώντας σας περισσότερο στρες.

Ας αφιερώσουμε λοιπόν όλοι μας περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και σε ό,τι μας ευχαριστεί.  Ας βάλουμε φραγή σε όλες τις πιθανές χαραμάδες από τις οποίες μπορεί να εισχωρήσει το στρες. 

Αφήνοντας το παρελθόν πίσω ανοίγει ο δρόμος για το μέλλον και με πιο καθαρό μυαλό μπορούμε όλοι να πάρουμε καλύτερες και εξυπνότερες αποφάσεις.

Ενώ το στρες μπορεί να πάρει τον δρόμο που του πρέπει … τον αγύριστο!