από την Άρια Σωκράτους
Η φιλία αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του κόσμου. Οι φίλοι μπορεί να έχουν εχθρούς, η φιλία όμως κανέναν. Ακόμη και ο Michel de Montaigne στο δοκίμιο του «Of Friendship» δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιό λόγο αγάπησε τον πιο στενό φίλο που είχε ποτέ.
«Κανένας από μας δεν θα ήθελε ποτέ να ζήσει χωρίς φίλους ακόμη κι αν είχαμε όλα τα αγαθά του κόσμου», είπε ο Αριστοτέλης.
Η εκρηκτική κωμωδία «Τα φιλαράκια» στην οποία πρωταγωνιστούν ο Στράτος Τζώρτζογλου, ο Μάνος Παντελίδης, ο Τάσος Καρύδης σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Λουκά Σκιπητάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκοπής, Archdiocesan Hellenic Cultural Center στην Αστόρια,
πραγματεύεται την ιερή έννοια της φιλίας και μας τονίζει ότι είναι πολυσύνθετη.
Έχει πολλά πρόσωπα και κάθε φορά το κάθε πρόσωπο δίνει τη σκυτάλη σε ένα άλλο μέχρι που φτάνει στο τελευταίο. Φιλία σημαίνει αγάπη, εμπιστοσύνη, εχεμύθεια, κατανόηση και επιλογή. Κάποιοι πιστεύουν πως οι φίλοι είναι ένας καθρέφτης μέσα από τον οποίο βλέπουμε και γνωρίζουμε τον εαυτό μας όπως δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τον γνωρίσουμε μόνοι μας.
Η φιλία αυτοπροσδιορίζει τον καθένα από μας.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη στα «Ηθικά Νικομάχεια», υπάρχουν τρία είδη φιλίας: η φιλία που βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον, στην αμοιβαία ευχαρίστηση και στην εκτίμηση του χαρακτήρα του άλλου ατόμου. Το είδος της φιλίας που ευδοκιμεί σήμερα είναι η φιλία η οποία προσομοιάζει στην έννοια που έχει στις μέρες μας και η οποία αναφέρεται στην εκτίμηση του χαρακτήρα του άλλου και όχι οι πρώτες δύο κατηγορίες.
Πόσο όμως ιδιαίτερος είναι ο ρόλος της αντρικής φιλίας; Είναι αθώακαι άδολη ή διέπεται από σχέσεις εγωισμού, ερωτισμού και εξουσίας;
Η αγρια κωμωδια “Τα Φιλαρακια- Bromance” φέρνει τον θεατή σε επαφή με τα ζητήματα της αντρικης φιλίας, της αφοσίωσης, της δυσκολίας των σχεσεων μεταξυ αντρων και γυναικων και γενικα της αξίας που δίδεται στις εννοιες “φιλια” και “αλήθεια”.
Ο Αναστασιος , (Τασος Καρυδης) χωρισμένος και μακρυα απο το παιδι του βρισκει διεξοδο στην “μοντερνα τεχνη”,προσπαθώντας να ξεφύγει απο όλους και από όλα. Ο Τάσος Καρύδης ειναι απολαυστικός στον ρόλο του «ιδιόρρυθμου» χωρισμένου πατέρα, ο οποίος προσπαθώντας να ξεφύγει από τα πάντα, επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο.
Ο Στρατος Τζωρτζογλου αποδίδει εξαίσια τον ρόλο του νευρωτικού παντρεμένου με τάσεις εξουσίας, ο οποίος έρχεται σε κοντρα με τον Αναστάσιο, για να διατηρήσει όπως αυτός αντιλαμβάνεται, την έννοια της “Φιλίας”.
Ο Μανος (Μανος Παντελιδης), προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα, περνάει βασανιστήρια από τις δυο μητριές του, τη μέλλουσα γυναίκα του και τους φίλους του. Ο Μάνος Παντελίδης στον πιο κωμικοτραγικό ρόλο του έργου καθηλώνει ευχάριστα τον θεατή.
«Τα φιλαράκια» δίνουν απαντήσεις στο ερώτημα που αποτελεί και το κεντρικό νόημα της φιλίας « γιατί κάποιος γίνεται φίλος σου και για ποιό λόγο κρίνεται ως καλός φίλος» και υπογραμμίζει πως στην φιλία συνυπολογίζουμε όλες τις μικρές αρετές του άλλου αλλά δεν πρέπει να του εμπιστευόμαστε ποτέ τα πάντα για μας και ιδιαίτερα κάτι το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας επειδή εκείνος που θεωρούσαμε ως φίλο θα πάψει να παραμένει φίλος.
Η φιλία πηγάζει από την επιθυμία να διεκδικήσεις ένα κοινό μέλλον. Το ποιοί είμαστε καθορίζεται από τους φίλους μας των οποίων οι ρόλοι υπονοούνται.
Κάθε σχέση συνδέεται με ό,τι μας περιβάλλει και ο κάθε ένας από τους φίλους μας μας δείχνει το μονοπάτι που ακολουθεί η ζωή.
Ο ρόλος της φιλίας στη ζωή μας είναι ζωτικής σημασίας.