από την Λίλιαν Σίμου

 

Παρακολουθήσαμε μία εξαιρετική παράσταση, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αν και βασίζεται σε ένα γνωστό ιστορικό μας θέμα: την δίκη του Σωκράτη.

Μία θαυμάσια προσαρμογή της ιστορίας της δίκης στην σύγχρονη εποχή, με τη δροσιά και την φρεσκάδα δύο νέων που ετοιμάζουν την πανεπιστημιακή τους διπλωματική εργασία. Απορούν, αναζητούν λεπτομέρειες, προβληματίζονται για τους λόγους που οδήγησαν τους Αθηναίους σε μία τόσο ανάρμοστη στάση απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους σοφούς όλων των εποχών…

Και τότε, εμφανίζονται μπροστά τους από το μακρινό παρελθόν, ο ίδιος ο Σωκράτης, ένας δικαστής και ένας μαθητής του.

Στις συζητήσεις που εμπλέκονται με έξυπνους διαλόγους, περνούν τα διαχρονικά μηνύματα του μεγάλου Δασκάλου, του Σωκράτη, οι λόγοι που τον έθεσαν στη θέση του κατηγορούμενου, οι κατηγορίες που, αν δεν τον οδηγούσαν στο τραγικό τέλος, θα μας θύμιζαν μαύρη κωμωδία…

Και ταυτόχρονα, όπως περίτεχνα μας παρουσιάζεται στο θεατρικό έργο, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιούλης Ζήκου, η νέα εποχή, με την σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, δεν έχει σε τίποτα να “ζηλέψει” από την εποχή του Σωκράτη…

Από το μακρινό μας παρελθόν ως σήμερα, η ιστορία προσπαθεί να μας διδάξει Αιώνιες Αλήθειες, ήθους, συνέπειας, σθένους, ειλικρίνειας… Το τίμημα σε όσους τις ακολουθούν πιστά, είναι πάντα βαρύ. Γιατί αισθάνονται μόνοι, ή απομονωμένοι έντεχνα, καθώς ο λαός ως όχλος συχνά, ξεχνά εύκολα την ποιότητα και χειραγωγείται από εκείνους που δόλια διατηρούν τα νήματα της εξουσίας, με επικάλυψη δημοκρατική, η οποία κρύβει στυγνές απολυταρχικές μεθόδους.

Το κείμενο έξυπνο, με στιγμές χιουμοριστικές, αλλά και καίρια σημεία αναφοράς σε κοινωνικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις της πραγματικότητας, μας κρατά σε εγρήγορση. Οι εναλλαγές άμεσες, κυκλικές, από το χθες στο σήμερα και ξανά στο χθες… Και τα χρώματα της σκηνοθεσίας, σε μαύρο, άσπρο και κόκκινο, είναι ό,τι πιο όμορφο μπορούσε να εκφράσει την ροή και την ένταση της πλοκής του έργου.

Ο Γιάννης Μόρτζος, ένας εκφραστικός Σωκράτης, μας συγκινεί με την στωικότητα που αντιμετωπίζει το ψέμα, την αδικία σε βάρος του, την αγνωμοσύνη…και την ανάγκη να μείνει έξω από “ανώφελες αντιπαραθέσεις” και παιχνίδια εξουσίας.

Ο Μανώλης Γεραπετρίτης, ως δικαστής, αυστηρός, σαφής και εκφραστικός, μας εντυπωσιάζει. Ο Ηλίας Γκογιάννος, μαθητής του μεγάλου Δασκάλου, περιγράφει γλαφυρά τις λεπτομέρειες που στους δύο φοιτητές μοιάζουν ακατανόητες για το θέμα της Δίκης. Ταυτόχρονα, ο θεατής κατανοεί το πεδίο μέσα από το οποίο εξελίσσονται τα γεγονότα των πολιτικών σκοπιμοτήτων.   Η Ελεάννα Πουλίδα και ο Γιώργος Μαγκίνης, ως φοιτητές, προσθέτουν με την γλυκύτητα και την νεανική τους φρεσκάδα, την οπτική της σημερινής νεολαίας και την ανάγκη να κατανοήσουν το «γιατί» και το «πώς» της ιστορίας. Και η Έφη  Χαντζούλη ως αφηγήτρια, μας εισάγει και μας προετοιμάζει πολύ όμορφα, για την ροή της υπόθεσης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το τέλος, όπου οι Νόμοι σε κόκκινη φορεσιά και ανέκφραστες μάσκες, εμφανίζονται στον Σωκράτη και μέσω αυτών, τίθενται τα μεγάλα ερωτήματα, τη στιγμή που ο Κρίτων προσπαθεί να τον πείσει να σωθεί και να παραβεί τους νόμους που τον καταδίκασαν άδικα.

Μία θαυμάσια παράσταση, διαφορετική, χτισμένη με μεράκι και προσοχή, θα ήταν καλό να την απολαύσουμε περισσότερο από μία φορά!

Την συνιστώ ανεπιφύλακτα… εκτός της αισθητικής στο σύνολό της, φεύγουμε νιώθοντας πως πήραμε γεύση από Τέχνη!

Θεατρικό κείμενο, σκηνοθεσία: Γιούλη Ζήκου

Σκηνικά, κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης

Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης

Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος

Φωτογράφιση: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Γραφικά: Βαγγέλης Καλαϊτζής

Εκτέλεση σκηνικών: Κώστας Αβραμιώτης

 

Παίζουν: Σωκράτης: Γιάννης Μόρτζος

Δικαστής: Μανώλης Γεραπετρίτης

Μαθητής: Ηλίας Γκογιάννος

Φοιτητής κρίτων: Γιώργος Μαγκίνης

Φοιτήτρια: Ελεάννα Πουλίδα

Αφηγήτρια: Έφη Χαντζούλη

Α΄ Νόμος: Ελεάννα Πουλίδα

Β΄ Νόμος: Μανώλης Γεραπετρίτης

Γ΄ Νόμος: Ηλίας Γκογιάννος

 

Για Έξι Παραστάσεις: 25, 26,27 Μαΐου και 1,2,3 Ιουνίου

Πρεμιέρα: 25 Μαΐου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια: 90’

Εισιτήρια: γενική είσοδος: 15 €

Μειωμένο: 10 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνεργοι)

 

Θέατρο Τζένη Καρέζη

Ακαδημίας 3, Αθήνα

Τηλ. 210 8812289