ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Με 4 βραβεία, δύο υποψηφιότητες αλλά και τις… καρδιές των ομογενών, της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Χιούστον (Houston) και της Επιτροπής των Κριτικών Κινηματογράφου επέστρεψε η ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή από το 51ο Διεθνές Φεστιβάλ (Worldfest) Κινηματογράφου στο Χιούστον της Αμερικής και την προβολή της στο Σικάγο.

Η ταινία τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο Καλύτερης Ταινίας και τρία ακόμη μεγάλα βραβεία, αυτό της Μουσικής για τον Μίνωα Μάτσα, Φωτογραφίας για τον Αρι Σταύρου καθώς και το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη.

Τα βραβεία παρέλαβαν στην τελετή λήξης του φεστιβάλ στο Χιούστον ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιάννης Σμαραγδής και η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή. Κατόπιν αυτού, ο Γιάννης και η Ελένη Σμαραγδή σε μια σεμνή τελετή απέδωσαν τα βραβεία στους δικαιούχους συντελεστές της ταινίας.

Το βραβείο Ερμηνείας στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι του αποδόθηκε από την Κριτική Επιτροπή των κριτικών κινηματογράφου με πρόεδρο τον Νικ Νίκολσον (Nick Nicholson) κριτικό κινηματογράφου στο CNN και πρόεδρο της Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Χιούστον.

Ας σημειωθεί ότι ο κριτικός κινηματογράφου Νικ Νίκολσον απεδείχθη μέγας θαυμαστής της ταινίας «Καζαντζάκης» και διαρκούντος του φεστιβάλ έστειλε στην παραγωγό της ταινίας κυρία Ελένη Σμαραγδή τα παρακάτω λόγια: «I absolutely loved Καζαντζάκης!… Thank you! Nick Nicholson CNN Houston».

Ο Γιάννης Σμαραγδής και ο Παπασπηλιόπουλος.

Επίσης, η ταινία εκτός των τεσσάρων βραβείων, διακρίθηκε και με τις υποψηφιότητες στην τελική πεντάδα του βραβείου ερμηνείας γυναικείου ρόλου η εξαίρετη Μαρίνα Καλογήρου για το ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη, καθώς και στην τελική πεντάδα του Β’ Ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης για την ερμηνεία του στον ρόλο του Ζορμπά.

Ολες αυτές οι μεγάλες διακρίσεις της ταινίας «Καζαντζάκης», ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες από ολόκληρο τον Κόσμο, την Αμερική, την Κίνα, την Ευρώπη, την Αφρική, καθώς και την αγάπη των θεατών, ανέδειξαν την ταινία «Καζαντζάκης» ως την ταινία – γεγονός στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Ηοuston.

Ας σημειωθεί ότι η μεγάλη προσέλευση των θεατών ανάγκασε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ αντί για μία αίθουσα να προβάλλουν την ταινία και σε μία δεύτερη.

Στη σεμνή αυτή τελετή παρευρέθηκαν ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας, η Μαρίνα Καλογήρου και δικαιωματικά η Νίκη Σταύρου ως δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του Καζαντζάκη, η οποία παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο», πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το σενάριο της ταινίας «Καζαντζάκης».

Η Νίκη Σταύρου δήλωσε: «Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το ‘σαρανταπληγιασμένο σώμα του’ στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του. Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: ‘Μια από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί να αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να είναι άνοιξη, να φυσάει αλαφρό αγεράκι και ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο, δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πως γίνεται να’ ναι αλλιώς ο Παράδεισος. Τι ’ναι ο κόρφος του Παράδεισου μπροστά στην ελληνική τούτη, καμωμένη από νερό, πέτρα και δροσερό μελτέμι αιωνιότητα;».

Αυτό τον Παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία στο εξωτερικό.

Ο Γιάννης Σμαραγδής με τον γιο του Αλέξανδρο.

Ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας είπε: «Είναι μεγάλη χαρά να βραβεύεται η δουλειά σου από ένα διεθνές φεστιβάλ, μεγαλύτερο δε όταν αφορά τον Καζαντζάκη για τη μουσική που έγραψα καταθέτοντας την αλήθεια μου για τον μεγάλο Κρητικό. Και επειδή το σινεμά είναι συλλογικό άθλημα θεωρώ πως τα βραβεία ανήκουν σε όλους όσους συμμετέχουν με το ταλέντο τους, την αγάπη και την τέχνη τους».

Η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου, η οποία υποδύθηκε την Ελένη Καζαντζάκη, είπε: «Τα βραβεία αυτής της ταινίας ανήκουν στους συντελεστές αλλά και στο κοινό. Κάθε συνάντησή μας με τον κ. Σμαραγδή και τον Οδυσσέα, για πρόβα, γύρισμα ή και μια απλή κουβέντα, ήταν ένα άνοιγμα καρδιάς και μια κατάθεση ψυχής. Αυτό ήταν για εμάς το μεγαλύτερο βραβείο. Αυτοί που βράβευσαν την ταινία είναι αυτοί που είναι άξιοι να εισπράξουν αυτή την ομορφιά, ικανοί να δουν, και να λάβουν. Το βραβείο ανήκει και σε εκείνους».

Η Ελένη Σμαραγδή, παραγωγός της ταινίας, ανέφερε: «Τα βραβεία με τα οποία τιμήθηκε η ταινία ‘Καζαντζάκης’ από το 51ο Worldfest του Houston στις ΗΠΑ, δικαιώνουν όλους τους Ελληνες που ενεπλάκησαν στην ταινία, είτε ως συντελεστές είτε ως επενδυτές είτε ως χορηγοί. Επίσης, αυτή η μεγάλη διάκριση της ταινίας στο εξωτερικό επιβεβαίωσε πλήρως τα εξαιρετικά θετικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και ξένων θεατών στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αγάπησαν την ταινία».

O σκηνοθέτης της ταινίας δήλωσε: «Η ταινία είχε ήδη βραβευθεί στην Ελλάδα από τις 240.000 θεατές, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία την λάτρεψαν όπως την λάτρεψαν και σημαίνοντα πρόσωπα του τόπου. Μ’ αυτή τη θετική ενέργεια εξοπλισμένη η ταινία κατέκτησε τις καρδιές των ανθρώπων του Houston καθώς και τις καρδιές των κριτικών κινηματογράφου».

Αμέσως μετά τη βράβευση της ταινίας στο Χιούστον, διοργανώθηκε μια προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» στον κινηματογράφο «Pickwick» του Σικάγο από το HALC.

Ο Endy Zemenides ως Executive Director of the Hellenic American Leadership Council (HALC) προλόγισε τον σκηνοθέτη λέγοντας ότι «είναι χαρά και τιμή που έχουμε σήμερα μαζί μας τον διακεκριμένο Ελληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή ο οποίος μόλις έφθασε βραβευμένος για την ταινία που θα δείτε σήμερα από το Διεθνές φεστιβάλ του Χιούστον».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων στο Ιλινόις, και συν-διοργανωτής της εκδήλωσης κ. Κώστας Χανιωτάκης ο οποίος έδωσε το παρών στην πρεμιέρα της ταινίας, δήλωσε: «Η ταινία είναι καταπληκτική και αρέσει σε όλους, είτε είναι Ελληνες είτε Αμερικανοί. Κι εδώ θέλω να τονίσω και κάτι που το θεωρώ σημαντικό. Η ταινία είναι στα Ελληνικά και έχει αγγλικούς υπότιτλους. Ετσι, όχι μόνο όλοι ξέρουν ότι είναι μία καταπληκτική ελληνική ταινία αλλά ακούγονται και τα Ελληνικά μας.

»Ακούγεται η ελληνική γλώσσα τόσο σε μας, τους λίγο πιο μεγάλους ηλικιακά, και αισθανόμαστε περήφανοι, την ακούν και μαθαίνουν οι πιο μικροί, όσο και στους Αμερικανούς που ακούν μία πολύ όμορφη και πλούσια γλώσσα. Νομίζω είναι διαφήμιση για την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σμαραγδή για την τιμή που μας έκανε και ήρθε και τον γνωρίσαμε και όλους τους ομογενείς και θεατές που παρακολούθησαν την ταινία. Οι εντυπώσεις που εισπράττουμε είναι άριστες και οι περισσότεροι έφυγαν συγκινημένοι. Είναι καταπληκτική ταινία. Λαμβάνουμε πολύ καλά μηνύματα από όλους».

Πληροφορίες θέλουν τον κ. Κώστα Χανιωτάκη να προσπαθεί προκειμένου η ταινία «Καζαντζάκης» να επιστρέψει στην Ομογένεια του Σικάγο αλλά και για τη Νέα Υόρκη από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Η ταινία είχε τέτοια επιτυχία που αντί για μια προβολή έγιναν 2 και από τα πολλά τηλεφωνήματα από Αμερικανούς θεατές, η ταινία προβλήθηκε κανονικά στον κινηματογράφο «Pickwick» για 2 ολόκληρες εβδομάδες, επικυρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία της ταινίας.

Εν τω μεταξύ, ας σημειωθεί, ότι η ταινία λόγω της μεγάλης ζήτησης στο Σικάγο παρέμεινε 2 ολόκληρες εβδομάδες με κανονικές καθημερινές προβολές.

Τέλος, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής έχουν παραχωρήσει εντελώς ανιδιοτελώς την ταινία Καζαντζάκης στο υπουργείο Εξωτερικών για την Πολιτιστική Διπλωματία της Ελλάδος.