ΛΟΝΓΚ ΜΠΙΤΣ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Ενα σπάνιο νόμισμα, εκ των πρώτων χρυσών του Κόσμου, το οποίο φτιάχτηκε στην αρχαία Ελλάδα, θα είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της «The Tyrants of the Tigris & Euphrates», έκθεσης αξίας 10 εκατ. δολαριών νομισματικών θησαυρών, από ένα εύρος σχεδόν 2.600 χρόνων ιστορίας, προερχόμενων από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η «The Tyrants of the Tigris & Euphrates» θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο Long Beach Coin, Currency, Stamp & Sports Collectible Expo (www.LongBeachExpo), από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο του Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, 100 S. Pine Ave.

Το χρυσό νόμισμα που θα εκτεθεί κατασκευάστηκε περί το 564 π.Χ.- 539 π.Χ. για χάρη του βασιλιά Κροίσου της Λυδίας και είναι ένα από τα μερικές δεκάδες μόνο γνωστά πρώτα νομίσματα ανά τον Κόσμο που φτιάχτηκαν από χρυσό.

Ζυγίζει λίγο πάνω από το ένα τρίτο της ουγγιάς (10,76 γραμμάρια) και έχει πάχος 16 χιλιοστά, ελαφρώς μικρότερο από μία δεκάρα σήμερα. Ηταν παλαιότερα στο Zurich Money Museum Collection της Ελβετίας.

Ολα τα νομίσματα της έκθεσης είναι από την «The Tyrant Collection» (www.TheTyrantCollection.com), η οποία χαρακτηρίζεται από τις πολυτιμότερες του συλλογές σπάνιων νομισμάτων σε ιδιωτικά χέρια.

«Αυτή η έκθεση θα επιδείξει πάνω από 350 σημαντικά νομίσματα από την αρχαιότητα έως τον μεσαίωνα και τη σύγχρονη εποχή από την κοιλάδα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, περιλαμβάνοντας ηγέτες και δυναστείες της περιοχής της Μεσοποταμίας. Το εύρος από τον Κύρο τον Μέγα το 546 π.χ. μέχρι τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. Πολλά από τα νομίσματα στην έκθεση των 10 εκατ. δολ. είναι τα πιο γνωστά του είδους τους», δήλωσε ο Ira Goldberg, πρόεδρος της Goldberg Coins and Collectibles, Inc. (www.GoldbergCoins.com) στο Λος Αντζελες, που παρείχε την καθοδήγηση για την σύσταση της συλλογής.

Ο ιδιοκτήτης της «The Tyrant Collection» θέλει να παραμείνει ανώνυμος αν και μοιράζεται τα νομίσματα της συλλογής με το κοινό για την εκπαιδευτική τους αξία, μέσα από μία σειρά εκθέσεων εδώ και πολλά χρόνια στο Long Beach Expo.

«Αυτές οι εκθέσεις αποτελούν ευκαιρία ζωής για τον κόσμο να δει από κοντά ορισμένα από τα πιο σημαντικά νομίσματα παγκοσμίως. Οι επισκέπτες στο Long Beach Expo τον Ιούνιο του 2018 μπορούν να λάβουν δωρεάν ένα εικονογραφημένο εκπαιδευτικό φυλλάδιο γι αυτή την τελευταία εκπληκτική έκθεση», είπε ο κ. Goldberg.

bit.ly/2sOtWV8