ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Hellenic-American Cultural Foundation (Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Ιδρυμα, HACF) παρουσιάζει την εκδήλωση με θέμα «Reenvisioned: The Color and Design of the Parthenon Frieze», στο Rubin Museum of Art της Νέας Υόρκης, στις 14 Ιουνίου και 6:30 μ.μ.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν, ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε κράτηση στο info@hacfoundation.org.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση HACF, ο Παύλος Σάμιος (Pavlos Samios), φημισμένος Ελληνας καλλιτέχνης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, θα παρουσιάσει ταινία μικρού μήκους και θα συζητήσει για τη σύνθεση, την κλίμακα, τα χρώματα και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ζωφόρο του Παρθενώνα.

Εχοντας μελετήσει την ζωφόρο για πολλά χρόνια ο κ. Σάμιος παραθέτει τη δική του πρόταση για το πώς θα ήταν στα αρχαία χρόνια και πώς οι Ελληνες οραματίστηκαν και δημιούργησαν την διακόσμηση του καταπληκτικού ναού ο οποίος χτίστηκε για την προστάτιδα της πόλης Αθηνά.

Ο Παύλος Σάμιος, σύμφωνα με το βιογραφικό στην ιστοσελίδα του, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών.

Αγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη.

Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη. Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει τόσα πολλά για την ελληνική παράδοση, μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ.

Την ίδια εποχή ήταν στη μοναδική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού», όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, μάγος του λόγου και γνώστης της ανάγκης των νέων, τους έμαθε να σκέπτονται χωρίς όρια.

Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Από το 2000 είναι καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Εχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.

Εχει πραγματοποιήσει πάνω από 75 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι επίσης πολύ γνωστός για τα πορτρέτα του και έργο του, που απεικονίζει την Μαρία Κάλλας βρίσκεται στην Metropolitan Opera House στη Νέα Υόρκη.

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Ξανθάκου. Από τον πρώτο του γάμο έχει δύο κόρες την Πανδώρα και την Αφαία, οι οποίες ζουν στο Παρίσι.

 bit.ly/2JODd9w