Της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου Τρυφωνίδου

 

Η διαρροή συναισθημάτων ενδέχεται να εκφράζεται με αξιόπιστο τρόπο διαμέσου τριών διαφορετικών σωματικών κινήσεων:

Συμβολικές

Διευκρινιστικές

Μιμητικές

Οι συμβολικές κινήσεις είναι στοχευόμενες και χρησιμοποιούνται ούτως ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως μια λέξη ή μια φράση. Οι γνήσιες εκφράσεις προσώπου είναι συνήθως συμμετρικές ενώ οι ψεύτικες είναι ασύμμετρες. Όταν ένας ψεύτης χρησιμοποιεί συμβολικές κινήσεις τότε αυτές μπορεί να είναι ημιτελείς ή αδέξιες.

Οι διευκρινιστικές είναι χειρονομίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ομιλία. Στην ουσία χρησιμοποιούνται για να δώσουν έμφαση σε κάτι που λέτε. Όπως και με τις συμβολικές κινήσεις, η χρήση διευκρινιστικών χειρονομιών συνήθως μειώνεται όταν κάποιος προσπαθεί να πει ψέματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν ένα άτομο ψεύδεται, σκέφτεται έντονα αυτά που λέει με αποτέλεσμα η προσοχή του να είναι στραμμένη στην εξιστόρηση της ιστορίας που αφηγείται. Ο ψεύτης δεν νιώθει πραγματικά αυτά που λέει. Οι διευκρινιστικές του χειρονομίες πηγάζουν από το συναίσθημα που κρύβεται πίσω από τα λόγια. Όταν δεν υπάρχει συναίσθημα δεν υπάρχει και χειρονομία.

Οι μιμητικές κινήσεις είναι ένας άλλος τρόπος να δείξει κανείς ότι αισθάνεται άνετα στην παρουσία ενός άλλου ατόμου. Όταν κάποιος αισθάνεται άνετα έχει την τάση να έχει αντίστοιχη στάση σώματος με την δική σας. Στην διάρκεια μιας συνομιλίας τα άτομα που αισθάνονται άνετα μεταξύ τους σχεδόν συγχρονίζουν την ομιλία τους. Ο ψεύτης με την στάση του σώματος του εκλιπαρεί να τον αφήσετε ήσυχο!

Παρακάτω παραθέτω έξι στοιχεία της γλώσσας του σώματος που προδίδουν το άτομο που ψεύδεται:

  1. Κλειστές παλάμες
  2. Σταυρωμένα χέρια
  3. Σταύρωμα των αστραγάλων
  4. Μη βλεμματική επαφή
  5. Σφιγμένες γροθιές
  6. Ανασήκωμα ενός ώμου

Το ψέμα απαιτεί σκληρή δουλειά, εξαιρετική μνήμη, λογικοφανείς απαντήσεις, υποκριτικές ικανότητες και θρασύτητα. Πολύ συχνά οι άνθρωποι που ψεύδονται χρησιμοποιούν προτάσεις μεταφοράς της ενοχής, διαμαρτύρονται έντονα και παπαγαλίζουν συνεχώς τις ίδιες φράσεις.