της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

 

Γινόμαστε γονείς κουβαλώντας τις δικές μας συναισθηματικές αποσκευές οι οποίες μπορούν να εισβάλουν ύπουλα στη σχέση μας με τα παιδιά μας.

Η Ελένη με επισκέφθηκε στο γραφείο καθότι η δεκάχρονη κόρη της δεν μπορεί να την χάσει από τα μάτια της.

“Δεν μπορώ να πάω πουθενά. Δεν μπορώ να προγραμματίσω κάτι καθότι δεν ξέρω αν θα μου επιτρέψει η κόρη μου να πάω.”

“Πώς το διαχειρίζεσαι μαζί της Ελένη μου; Ποια είναι η δική σου αντίδραση όταν το κορίτσι σου συμπεριφέρεται έτσι;”

“Κλαίω και φωνάζω. Όταν ήμουν μικρή η μητέρα μου συνήθιζε να φεύγει από το σπίτι χωρίς να με αποχαιρετά επειδή έκανα και εγώ όπως η κόρη μου. Η μητέρα μου δεν άντεχε να με ακούει να κλαίω οπότε έφευγε χωρίς να με προειδοποιήσει. Εγώ την έψαχνα κλαίγοντας γοερά. Βίωνα το φευγιό της τόσο επώδυνα που ένιωθα πως η καρδιά μου θα έσπαγε.”

“Μάλιστα. Και όταν την έψαχνες Ελένη μου τι σου έλεγε ο ενήλικος που βρισκόταν μαζί σου;”

“Ο πατέρας μου συνήθως, μου απαγόρευε να κλαίω.”

“Ελένη μου αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια διαγενεακή μεταβίβαση. Δηλαδή η κόρη σου κληροδότησε μια δική σου συναισθηματική αντίδραση και βιώνει άγχος αποχωρισμού. Άγχος αποχωρισμού βίωνες και εσύ Ελένη μου και η κατάσταση σου γινόταν ακόμα περισσότερο αγχογόνος επειδή ο πατέρας σου σου απαγόρευε να εκφράζεις την θλίψη σου. Οπότε, δεν ένιωθες απλά προδομένη από την μητέρα σου αλλά και κανένας άλλος ενήλικος δεν κάθισε να σε ακούσει, να μπορέσεις να μοιραστείς τον πόνο σου. Με λίγα λόγια δεν υπήρχε κανένας τρόπος να επεξεργαστείς εκείνη την συναισθηματική σου ταραχή.”

Όταν ένα παιδί γίνει ενήλικας χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να επεξεργαστεί όλα αυτά τα γεγονότα και να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο βίωσε κάποια παιδικά τραύματα, οι συναισθηματικές μνήμες, οι συμπεριφορικές μνήμες και οι σωματικές μνήμες θα εισβάλλουν απρόσκλητες στη ζωή του.

Αυτά τα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν είναι περίτρανοι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες σε οποία ενήλικη σχέση κάνει το πληγωμένο αυτό άτομο!

Επιλύστε τα παιδικά σας τραύματα: μην τα αφήσετε να γίνουν ερινύες στην ενήλικη ζωή σας!