από την Δρα Αριστονίκη Θεοδοσίου Τρυφωνίδου.

 

Μικρή φοβόμουν τις συγκρούσεις. Κάθε φορά που επισυνεβαινε κάποια λογομαχία ή σωματική βία ή λεκτική κακοποίηση έψαχνα αγκαλιά να κουρνιασω.

 

Στην εφηβεία αναγκαστηκα να μάθω να αντιμετωπίζω τις συγκρούσεις. Ο ανελέητος σχολικός εκφοβισμός που βίωσα δεν μου επέτρεπε να μείνω απαθής.

 

Πέρασα μια εφηβεία με πολλές συγκρούσεις. Αν με πειραζες θα γινόταν λεκτική μάχη. Στην εφηβεία οι λεκτικές μάχες ετικετοποιουνται ως ασέβεια, αυθάδειά, κακή συμπεριφορά, πνεύμα αντιλογίας κτλ.

 

Κατόπιν, μεγαλωνοντας χρειάστηκε να μάθω να συγκρούομαι για να επιβιώσω. Πάντα όμως στριφογυριζε στο μυαλό μου το ερώτημα, απόηχος της διαπαιδαγωγησης μου:

 

Ειναι καλό να συγκρούεται ο άνθρωπος; 

 

Πάντως ο χειρισμός των συγκρούσεων προϋποθέτει τεράστια δύναμη και μπόλικο κουράγιο. Πολλοί άνθρωποι ακινητοποιουνται όταν ελλοχεύουν συγκρούσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμουν να αποφεύγουν τις συζητήσεις για να μην συγκρούονται. Άλλοι τις συγκαλυπτουν κατάπνιγοντας τα συναισθήματα τους και άλλοι προσποιουνται ότι σύμφωνουν προκειμένου να μην μαλλωνουν μεταξύ τους.

 

Το δυσεπίλυτο θέμα που επιφέρει την συγκρουση πολλές φορές μεταμφιεζεται σε άλλο πρόβλημα και πάντα συνοδεύεται από αναστάτωση και έντονο θόρυβο. Το πρόβλημα μπορεί να μιλά ενώ υπάρχει σιγή και σιωπή, διαμέσου της γλώσσας του σώματος. 

 

Όσο πιο ανασφαλείς είναι οι άνθρωποι τόσο δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν.

 

Πολλές φορές η πλήρης και συνεχής συμφωνία μεταξύ δύο μελών μιας οικογένειας αποτελεί μάλλον μια αντίδραση στο άγχος πάρα αποτέλεσμα μιας πιο καλής και βαθιάς σχέσης.

 

Η κληρονομιά των διαταραγμένων σχέσεων και της κακής επικοινωνίας αποκτά μεγάλη βαρύτητα όταν παγιωθεί η διαταραχή της ανείπωτης σύγκρουσης. Στον βωμό της σιωπής μπορεί το άτομο να συγχωνευθεί και να χαθεί στο χαώδη λαβύρινθο της ανασφάλειας.

 

Άρα απαντώντας στο ερωτημα: Είναι καλό να συγκρούεται ο άνθρωπος; απαντώ ναι.

 

Ναι, να συγκρούεται εποικοδομητικά, να ξεκαθαρίζει έντιμα και με ειλικρίνεια την θέση του,να διαχωρίζει τον εαυτό του από το μη εαυτό του, να αυτοαποκαλυπτεται, να λέει την αλήθεια του, να μιλά με επιχειρήματα σεβομενος/η τον διάλογο, να συζητά, να χωράει στη σχέση άνετα χωρίς να ασφυκτιά!