Ο γνωστός συγγραφές και ταξιδιωτικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», Ράσελ Χόουαρντ, ταξίδεψε πρόσφατα στην Αθήνα και αποτύπωσε σε ένα μακροσκελές αφιέρωμα τις εντυπώσεις του από την ελληνική πρωτεύουσα. Ειδική μνεία γίνεται φυσικά στο νέο στολίδι της πόλης, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΙΝ), το οποίο έχει αλλάξει ριζικά τον αστικό και πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας.

Λάτρης της Ελλάδας, ο Χόουαρντ, προτείνει στους αναγνώστες τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία και μέρη της Αθήνας, παροτρύνοντας το βρετανικό και, όχι μόνο, κοινό να επισκεφθεί την «αναγεννημένη» όπως αποκαλεί Αθήνα.

«Περιηγηθείτε σε ιστορικής σημασίας χώρους παρέα με ντόπιους και ανακαλύψτε τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ που ανοίγουν νέοι επιχειρηματίες σε μια πόλη που η δημιουργικότητα ξεχειλίζει» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Η αναβίωση της κλασικής πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει προσελκύσει πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους της διανόησης. Οι νέοι επιχειρηματίες ανοίγουν εστιατόρια, γκαλερί και ξενώνες, αναπαλαιώνοντας τα εγκαταλελειμμένα κτίρια σε περιοχές όπως το Παγκράτι, η Κυψέλη και ο Κεραμεικός. «Παθιασμένη και απρόβλεπτη, η Αθήνα εκπέμπει μια έντονη ενέργεια που βάζει φωτιά στη νύχτα».

«Οι πάντες επισκέπτονται την Ακρόπολη και το εξαιρετικό Μουσείο της Ακρόπολης, όπου μπορούν να θαυμάσουν αρχαία έργα τέχνης τόσο πάνω, όσο και κάτω από το έδαφος. Επισκεφθείτε τον Παρθενώνα το πρωί ή λίγο πριν το σούρουπο, γιατί το μεσημέρι, το λευκό μάρμαρο αντανακλά την υψηλή θερμότητα» τονίζει ο Χόουαρντ.

Προτρέπει επίσης τους επισκέπτες να αποφύγουν της τουριστικές «παγίδες» της Πλάκας και αντ’ αυτού να επισκεφθούν τις εμπορικές στοές του κέντρου, όπου μπορούν να βρουν σχεδόν τα πάντα. Τα τρία μουσεία της Αθήνας που ξεχωρίζουν για τον αρθρογράφο είναι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη. Και τα τρία αυτά μουσεία βρίσκονται κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ενός δρόμου «που επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τον ελληνικό πολιτισμό ανά τους αιώνες», όπως λέει.

Σειρά έχει το ΚΠΣΙΝ. Το εντυπωσιακό κτίριο του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη και περιβάλλεται από ένα πάρκο 52 στρεμμάτων. Η θέα της Αθήνας και του Πειραιά από τον «Φάρο» είναι φανταστική, ενώ οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο ΚΠΣΙΝ είναι αμέτρητες και άκρως ενδιαφέρουσες. Ο συντάκτης μάλιστα προτείνει στους αναγνώστες να επισκεφθούν την Αθήνα στα τέλη Ιουνίου, περίοδο κατά την οποία λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ του ΚΠΙΣΝ, «Summer Nostos Festival».

Η γειτονιά με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον συντάκτη είναι το Κουκάκι. «Μία εργατική γειτονία στους πρόποδες της Ακρόπολης» όπως το αποκαλεί, το Κουκάκι προσφέρει όλη την αθηναϊκή εμπειρία του κέντρου, συμπτυγμένη σε ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Φυσικά το ταξίδι δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Η πλήρης ανακαίνιση του Αστέρα της Βουλιαγμένης συνιστά το μεγαλύτερο τουριστικό έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, είναι το τελευταίο από τα μέρη που σημειώνει ο Χόουαρντ στη λίστα του και τονίζει πως το ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο, είναι κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να χάσουν όσοι επισκέπτονται την Αθήνα.