ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η συγγραφέας Ερση Σωτηροπούλου (Ersi Sotiropoulos) θα είναι παρούσα σε εκδήλωση για την έκδοση του βιβλίου «What’s Left of the Night» (Τι μένει από τη νύχτα), μαζί με τον μυθιστοριογράφο Edmund White και την βραβευμένη μεταφράστρια Karen Emmerich, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο McNally Jackson Books, 52 Prince Street στο Σόχο του Μανχάταν, την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και προσφέρει την ευκαιρία για μία συναρπαστική συζήτηση επί του βιβλίου από διακεκριμένους ομιλητές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ιούνιος του 1897: Ο «ατυχής» ελληνοτουρκικός πόλεμος έχει φθάσει στο τέλος του με ολοσχερή ήττα της ταπεινωμένης Ελλάδας, η Γαλλία συγκλονίζεται από την Υπόθεση Ντρέιφους, η απομονωμένη Αλεξάνδρεια μένει παραδομένη στον ρυθμό της ανατολίτικης ραθυμίας, η Ευρώπη ανασαίνει στο πνεύμα του fin de siecle, κυνική, ταραγμένη, ανήσυχη.

Αυτήν την παράξενη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εποχή, ο νεαρός Κωνσταντίνος Καβάφης, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Τζον, βρίσκονται στο Παρίσι, τελευταίο σταθμό ενός μεγάλου ταξιδιού.

Είναι ένα ταξίδι αναψυχής που στην πορεία θα μετεξελιχθεί σε εσωτερική περιπλάνηση, μια διαδικασία μύησης που εκβάλλει στην υπέρτατη πραγμάτωση του ποιητικού του στόχου.

Η κ. Ερση Σωτηροπούλου. Πηγή: New Vessel Press.

Η Ερση Σωτηροπούλου, επίμονη σκιά του ποιητή, θα παρακολουθήσει αυτό το μυθιστορηματικό ταξίδι σε όλες τις διαστάσεις του.

Στηριγμένη σε σπάνιο αρχειακό υλικό και σε πλούσια βιβλιογραφία, ανασυνθέτει τη μεταβατική στιγμή κατά την οποία ο Καβάφης, μακριά από την ασφυκτική αλλά μοιραία και μοναδική Αλεξάνδρεια, βυθίζεται στον εαυτό του, αναψηλαφεί τα πάθη του, βασανίζεται από αμφιβολίες και φθάνει ώς την αυτομαστίγωση, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα όρια της ποιητικής μορφής, εξωθώντας την πέρα από τους κανόνες και πυρπολώντας τη με τη στοχαστική του φαντασία.

Ενα μυθιστόρημα ιδεών για τη δύσκολη σχέση τέχνης και ζωής, για τον ερωτικό πόθο ως κίνητρο δημιουργίας, μια τολμηρή μυθοπλαστική ανασύσταση της προσωπικότητας του μεγάλου ποιητή.

Ο κ. Edmund White. Πηγή: New Vessel Press.

Οι κριτικές για το «What’s Left of the Night» είναι συντριπτικά θετικές:

«Στις περισσότερες ζωές δεν υπάρχουν κρίσιμες στιγμές, μόνο αντιπροσωπευτικές. Το ‘What’s Left of the Night’ ρίχνει φως στις τρεις μέρες το 1897 όταν ο Κωνσταντίνος Καβάφης άρχισε να κατανοεί ποιο θα είναι το πεπρωμένο του (η φωνή του και το θέμα του) ως σημαντικός ποιητής. Η Σωτηροπούλου παρατηρεί κάθε συνάντηση και καταγράφει κάθε διαίσθηση με δικό της λυρικό και ιμπρεσιονιστικό ύφος. Ενα τέλειο βιβλίο», Edmund White, συγγραφέας του «A Boy’s Own Story» και του «Genet: A Biograph».

«Εκπληκτικό… το μυθιστόρημα της Σωτηροπούλου αποτελεί τόσο ένα αγαπητό αφιέρωμα σε ένα σημαντικό Ελληνα ποιητή, όσο και ένα στοχαστικό, συναρπαστικό προβληματισμό στο τι οδηγεί την τέχνη», Publishers Weekly.

Η κ. Karen Emmerich. Πηγή: New Vessel Press.

Το βιβλίο «What’s Left of the Night» της Ερσης Σωτηροπούλου, σε μετάφραση της Karen Emmerich, θα κυκλοφορήσει από το «New Vessel Press» στις 2 Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση της 15ης Οκτωβρίου στο: https://www.mcnallyjackson.com/event/whats-left-night-ersi-sotiropoulos-karen-emmerich-and-edmund-white-prince-street.

bit.ly/2PMgOsJ