NEA YOΡΚΗ. Σχεδόν δύο εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και γι’ αυτούς ακόμη και τα καθημερινά καθήκοντα μπορούν να είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο.

Με τη ροή αίματος να παρεμποδίζεται σε όλο το σώμα τους, οι ασθενείς μπορεί να μην μπορούν να πάρουν ανάσα απλά μόνο όταν περπατάνε σε ένα δωμάτιο ή όταν ανεβαίνουν σκάλες.

Τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, αλλά η ασθένεια παίρνει μια αμείλικτη πορεία και οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια δεν έχουν πολύ χρόνο να ζήσουν. Μέχρι τώρα, υπήρχαν λίγα πράγματα που μπορούσαν να κάνουν οι γιατροί.

Ωστόσο, την Κυριακή, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα μικρό κλιπ που εισήχθη στην καρδιά μείωσε σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι αυτοί οι ασθενείς αποφεύγουν επιπλέον τις νοσηλείες και περιγράφουν μια δραστικά βελτιωμένη ποιότητα ζωής με λιγότερα συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα, που αναφέρθηκαν σε ιατρική συνάντηση στο Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο «New England Journal of Medicine», ήταν πολύ πιο ενθαρρυντικά από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί της καρδιάς.

«Είναι μια τεράστια πρόοδος», δήλωσε στη «NYT», ο Δρ Χάουαρντ Ερμαν (Dr Howard Herrmann), διευθυντής της Επεμβατικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, ο οποίος ενέγραψε μερικούς ασθενείς στη μελέτη. «Δείχνει ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα μιας νόσου με έναν τρόπο που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε».

Εάν η συσκευή εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για θεραπεία σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας, όπως αναμένεται, οι ασφαλιστές, συμπεριλαμβανομένου του Medicare, πιθανότατα θα το καλύψουν.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, το ίδιο το όργανο είναι κατεστραμμένο και χαλαρό, συχνά ως συνέπεια καρδιακής προσβολής. Ο καρδιακός μυς αντλεί αίμα αναποτελεσματικά, και σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την ανεπάρκειά της, η καρδιά διευρύνεται και γίνεται δύσμορφη.

Το διευρυμένο όργανο στρέφει τη μιτροειδή βαλβίδα, η οποία ελέγχει τη ροή αίματος από τον αριστερό κόλπο στην αριστερή κοιλία. Η παραμορφωμένη βαλβίδα λειτουργεί ανεπαρκώς, τα πτερύγιά της αιωρούνται. Το αίμα που υποτίθεται ότι αντλείται στο σώμα ενισχύει την καρδιά και τους πνεύμονες.

Ενας φαύλος κύκλος ακολουθεί: Η καρδιά μεγεθύνεται και έτσι η μιτροειδής βαλβίδα κάνει διαρροές. Η μιτροειδής βαλβίδα με τις διαρροές κάνει την καρδιά να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς προσπαθεί να αντισταθμίσει την ανεπάρκεια, και η καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται.

Στη νέα μελέτη, μια συσκευή που ονομάζεται «MitraClip» χρησιμοποιήθηκε για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας κόβοντας τα δύο πτερύγιά της μαζί στη μέση. (Το κλιπ κατασκευάζεται από την Abbott, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη – οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες εξέτασαν τα δεδομένα του πειράματος).

Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί μια βαλβίδα που μόλις λειτουργούσε σε μία βαλβίδα ικανή να ρυθμίζει τη ροή του αίματος μέσα και έξω από την καρδιά.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι ότι η ρύθμιση της μιτροειδούς βαλβίδας θα έκανε πολλά για να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς. Μία μικρότερη μελέτη στη Γαλλία με παρόμοιους ασθενείς απέτυχε να βρει ένα όφελος για το «MitraClip».

Αλλά αυτή η έρευνα περιελάμβανε πολλούς ασθενείς με λιγότερο σοβαρά προβλήματα βαλβίδων, η διαδικασία δεν πραγματοποιήθηκε τόσο καλά και τα φάρμακα των ασθενών δεν ήταν τόσο καλά βελτιστοποιημένα όσο και στη νέα μελέτη.

Στη νέα δοκιμή, 614 ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ορίστηκαν τυχαία για να λάβουν ένα MitraClip μαζί με τη συνήθη ιατρική περίθαλψη ή συνέχισαν μόνο με τη συνήθη φροντίδα.

Μεταξύ εκείνων που έλαβαν μόνο ιατρική περίθαλψη, 151 νοσηλεύτηκαν για καρδιακή ανεπάρκεια τα επόμενα δύο χρόνια. Εξήντα ένα άτομα πέθαναν.

Αντίθετα, μόνο 92 άτομα που έλαβαν τη συσκευή νοσηλεύθηκαν στη συνέχεια για καρδιακή ανεπάρκεια και 28 πέθαναν.

Τα αποτελέσματα έχουν αφήσει κορυφαίους ερευνητές απροσδόκητα αισιόδοξους. Το πείραμα στέλνει ένα «πολύ, πολύ ισχυρό μήνυμα», δήλωσε ο Δρ Τζίλμπερτ Τανγκ (Δρ Gilbert Tang), καρδιοχειρουργός στο Medical Sinai Medical Center, ο οποίος ενέταξε έναν ασθενή στην έρευνα.

«Πρόκειται για μια εξέλιξη που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού», δήλωσε ο Δρ Μάθιου Ουίλιαμς (Dr Mathew Williams), διευθυντής του προγράμματος καρδιακής βαλβίδας στην NYU Langone Health, το οποίο είχε μερικούς ασθενείς στη μελέτη.

Οι εκτιμήσεις για το πόσοι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαν αυτούς που πήραν μέρος στην έρευνα κυμαίνονται από 1,6 εκατομμύρια έως 2,5 εκατομμύρια, δήλωσε ο Δρ Ουίλιαμς.

Η ίδια η συσκευή κοστίζει περίπου 30.000 δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του νοσοκομείου και των ιατρών.

Να σημειωθεί ότι οι καρδιολόγοι επισημαίνουν ότι η μελέτη εκτελέστηκε άψογα.

Οι γιατροί που εισήγαγαν τη συσκευή έπρεπε πρώτα να αποδείξουν την εμπειρογνωμοσύνη τους.

Μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι η ιατρική περίθαλψη των ασθενών ήταν βέλτιστη. Και αυτό είναι σημαντικό διότι πολύ συχνά, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δεν λαμβάνουν ιδανική θεραπεία.

bit.ly/2xQmfPM