από τον Διατροφολόγο Εμμανουήλ Μοράρη.

Η νέα σχολική χρονιά αποτελεί γεγονός. Ο ρόλος των γονιών δεν περιορίζεται μόνο στην υλική προετοιμασία των παιδιών αλλά και στην ψυχολογική προσέγγιση και καθοδήγηση τους. Η σωστή διατροφή αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα ο οποίος συμβάλλει στην  βελτίωση της επίδοσης των μαθητών, διότι τους ανεφοδιάζει με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, χρήσιμα για να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στις σχολικές και εξωσχολικές τους υποχρεώσεις. Παρακάτω δίνονται μερικά γευστικά και υγιεινά σνακς τα οποία καλό θα ήταν να προετοιμάζουν οι γονείς από το σπίτι.

  • 1-2 φρέσκα φρούτα εποχής. Έτσι τα παιδιά απολαμβάνουν όλες τις θρεπτικές και οργανοληπτικές τους ιδιότητες στο έπακρο.
  • 40 γρ. αποξηραμένα φρούτα
  • 20 αμύγδαλα
  • Τριγωνικό σάντουιτς με φιλέτο βραστής γαλοπούλας: Αλείφετε μια φέτα ψωμί του τοστ ολικής άλεσης με μισό κοφτό κουταλάκι μουστάρδα και βάζετε λίγο μαρούλι, λεπτές ροδέλες ντομάτας (χωρίς σπόρους και υγρά) και πράσινης πιπεριάς. Τέλος βάζετε μία φέτα φιλέτο βραστής γαλοπούλας. Κόβετε τη φέτα του τοστ διαγώνια και φτιάχνετε ένα τριγωνικό σάντουιτς.
  • Σνακ με φρυγανιές ή κράκερ: Δύο μικρές φρυγανιές ολικής άλεσης (εναλλακτικά, δύο κράκερ βρώμης) με μία φέτα φιλέτο βραστής γαλοπούλας ή μια λεπτή φέτα κίτρινο τυρί ή μία λεπτή φέτα ανθότυρο.

Τα παραπάνω αποτελούν καλές πηγές δεκατιανού, οπότε οι μαθητές καλό θα ήταν να μη φεύγουν νηστικοί από το σπίτι. Καλές επιλογές πρωινού γεύματος είναι 1 φλιτζάνι γάλα με 4 κοφτές κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής άλεσης ή 1 λεπτή φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 2 κοφτά κουταλάκια μέλι ή 1 φλιτζάνι γάλα, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με τυρί και 1 αβγό ή 1 φλιτζάνι γάλα με 1 τοστ ολικής άλεσης με γαλοπούλα βραστή και τυρί.