από τον Εμμανουήλ Μοράρη

Η Nόσος Crohn (ΝC) είναι μία χρόνια, υποτροπιάζουσα, φλεγμονώδης νόσος του γαστρεντερικού σωλήνα που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως η έναρξη της υπολογίζεται μεταξύ των 15 και 40 ετών. H επίπτωση της στην παιδική ηλικία τείνει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Κύρια συμπτώματα της νόσου στην παιδική ηλικία, αποτελούν η διάρροια, το κοιλιακό άλγος και η απώλεια βάρους ή η μη επαρκής πρόσληψη βάρους, ενώ αναφέρονται πιο σπάνια και εξωεντερικές εκδηλώσεις (π.χ αρθρίτιδα). Πολύ σημαντικές επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν στα πλαίσια της νόσου είναι ο αποφρακτικός ειλεός, οι καλοήθεις στενώσεις του εντέρου, ο σχηματισμός συριγγίων (εντεροεντερικά, εντεροκυστικά, εντεροκολπικά) ή αποστημάτων, η διάτρηση εντέρου, το τοξικό μεγάκολο και η αιμορραγία.

  1. Πέραν της βασικής συμπτωματολογίας της, η NC φαίνεται να συνδέεται με υποθρεψία σε υψηλό ποσοστό (έως 85%) των παιδιατρικών ασθενών. Μεγάλη σημασία στην πρόκληση της υποθρεψίας αποτελεί η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων εξαιτίας της ανεπαρκούς πρόσληψης που παρατηρείται στα πλαίσια της χρόνιας νόσου, αλλά και της δυσαπορρόφησης λόγω των εντερικών αλλοιώσεων που παρατηρούνται στη NC.
  2. Πολλές μελέτες αναφέρονται στις ευεργετικές επιδράσεις της εντερικής σίτισης (ΕΣ) στη ΝC της παιδικής ηλικίας όσον αφορά στην επαγωγή της ύφεσης των συμπτωμάτων στη φάση της οξείας έξαρσης της νόσου, στη διατήρηση της ύφεσης αλλά και στην πρόληψη των υποτροπών της. Η συμβολή της ΕΣ στην πορεία της ΝC στην παιδική ηλικία είναι επίσης σημαντική καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χορήγηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που λόγω της χρόνιας φύσης της νόσου ανεπαρκούν. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται φυσιολογικός ο ρυθμός αύξησης και ανάπτυξής των παιδιών, σημείο σημαντικό στην αντιμετώπιση της νόσου αν ληφθεί υπόψη ότι λόγω της χρονιότητας της νόσου η καθυστέρηση της αύξησης και ανάπτυξης των παιδιών είναι πολύ συχνή.
  3. ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ
  4. Η ΕΣ περιλαμβάνει στοιχειακά, ημιστοιχειακά και πολυμερή διαλύματα διατροφής. Τα πολυμερή διαλύματα έχουν πρωτεΐνες ως πηγή αζώτου, υδατάνθρακες με τη μορφή υδρολυμένου αμύλου και μέσης αλύσου λιπαρά οξέα.
  5. Παρόλο που υποστηρίχθηκε ότι τα στοιχειακά διαλύματα είναι αποτελεσματικότερα όσον αφορά στη φλεγμονή του εντέρου λόγω μειωμένου αντιγονικού φορτίου σε σύγκριση με τα πρωτεϊνικά (πολυμερή) διαλύματα, σήμερα η αποτελεσματικότητα πολυμερών (π.χ. Modulen IBD, Alicalm) ή στοιχειακών (π.χ. ΕO28) διαλυμάτων ΕΣ κρίνεται εξίσου σημαντική στη NC. Παρόλα αυτά, επειδή τα πολυμερή διαλύματα είναι πιο εύπεπτα από τα στοιχειακά τείνουν να χρησιμοποιούνται περισσότερο συχνά. Επιπρόσθετα, διαλύματα ΕΣ με μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος (0,6%-1,3% των συνολικών θερμίδων) έχει βρεθεί ότι έχουν καλύτερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι πιο αποτελεσματικά. Σημαντικό εύρημα αποτελεί ότι τα ποσοστά ανταπόκρισης στην επαγωγή ύφεσης των συμπτωμάτων σε νεοδιαγνωσθέντα παιδιά με NC φαίνεται να επηρεάζονται από το στάδιο της νόσου και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς, αλλά όχι από τον τύπο του διαλύματος ΕΣ  που χρησιμοποιείται.
  6. ΤΡΟΠΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ
  7. Τα διαλύματα ΕΣ δύσκολα μπορεί να ληφθούν από το στόμα λόγω της γεύσης τους. Αν ο ασθενής δεν μπορεί να τα ανεχθεί από το στόμα μπορεί να ληφθούν διαμέσου ρινογαστρικού σωλήνα. Αυτός ο τρόπος χορήγησης είναι ιδανικός για παιδιά με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συμμόρφωση. Παρόλα αυτά, σήμερα, με σκοπό την ευκολότερη λήψη από τους παιδιατρικούς ασθενείς και την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων διασωληνώσεων ρινογαστρικού σωλήνα, η γευστικότητα των διαλυμάτων ΕΣ ενισχύεται με διάφορες αρωματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των γκρέιπφρουτ, καλοκαιρινών φρούτων, πορτοκαλιού και ανανά. Τα πολυμερή διαλύματα σε γενικές γραμμές είναι πιο εύγευστα. Πολλές φορές ταυτόχρονα με τη χορήγηση της ΕΣ ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει από το στόμα φυσική τροφή έως 600 kcal ημερησίως. Η ποσότητα του χορηγούμενου διαλύματος κατά την έναρξη χορήγησης ΕΣ θα πρέπει να αυξάνει σταδιακά σε ποσότητα για αρκετές ημέρες μέχρι να βεβαιωθεί ότι είναι καλά ανεκτή από το παιδί το οποίο συνήθως αισθάνεται καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη της θεραπείας. Η βελτιωμένη ευεξία του, αποτέλεσμα της χρήσης ΕΣ, αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσει να λαμβάνει τα διαλύματα  ΕΣ. Έχει προταθεί ότι η συνεχής χορήγηση ΕΣ προκαλεί λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός, διάρροια) από τη διακεκομμένη. Για αυτό το λόγο και αν ο ρινογαστρικός σωλήνας δεν είναι αποδεκτός όπως επίσης και αν η διάρκεια της θεραπείας είναι μεγαλύτερη από 4 εβδομάδες είναι αποδεκτό να τοποθετηθεί γαστροστομία η οποία παρουσιάζει λιγότερες επιπλοκές.
  8. ΕΠΑΓΩΓΗ ΥΦΕΣΗΣ ΟΞΕΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ολική ΕΣ (αποκλειστική ΕΣ) οδηγεί σε επαγωγή ύφεσης των οξέων συμπτωμάτων σε σημαντικό ποσοστό (έως και 85%) των παιδιατρικών ασθενών. Μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον τα μισά από τα παιδιά με υποτροπιάζουσα νόσο που τους χορηγήθηκε ολική ΕΣ, τέθηκαν σε μακρά ύφεση. Παρόλα αυτά μεγαλύτερη πρόσληψη βάρους παρατηρήθηκε στην