Από τη Μάρθα Πατλάκουτζα

 

Είναι μεγάλη μου χαρά να συνομιλώ με την κυρία Ευαγγελία Κανταρτζή για το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ παράλληλα είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών. Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Τριπόδων 23 στην Πλάκα.

 

Κυρία Κανταρτζή σας καλωσορίζω στη στήλη μου και στο Writer’s Gang. Σας παρακαλώ πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Νομίζω ότι γεννήθηκα αγαπώντας τα σχολικά βιβλία. Όταν παιδί πρώτης δημοτικού άγγιξα το Αλφαβητάρι  δημιουργήθηκε ένας δεσμός ιδιαίτερος. Μαγεύτηκα. Κράτησα όλα αυτά τα πρώτα μου βιβλία και τα διάβαζα και τα ξαναδιάβαζα. Θυμάμαι όλες τις ιστορίες, όλους τους πρωταγωνιστές. Ταυτίστηκα μαζί τους. Στην πορεία ακολούθησα επαγγελματικά ασχολήθηκα με την εκπαίδευση. Έχω διδάξει και διδάσκω σε όλες τις βαθμίδες και σε όλες τις ηλικίες παιδιών. Την αγαπώ τη δουλειά μου. Όμως πάντα στη διάρκεια των σπουδών μου και της ερευνάς μου στρεφόμουν προς το σχολικό βιβλίο. Και σιγά σιγά άρχισα να μαζεύω, να αγοράζω, να ψάχνω. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια συλλογή που  μεγάλωνε μεγάλωνε ώστε μπήκε και στα ρεκόρ των Ελληνικών Γκίνες

 

Κυρία Κανταρτζή, πώς ήρθε «Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης» στη ζωή σας;

Ήταν μοιραίο πιστεύω. Σιγά σιγά ωρίμαζε η ιδέα καθώς και το υλικό μεγάλωνε.  Πριν την έναρξη  λειτουργίας του Μουσείου ήδη είχαν πραγματοποιηθεί πολλές συνεργασίες με Δήμους, εκδηλώσεις, εκθέσεις του υλικού, εκδόσεις, Ημερίδες. Όλα αυτά ήταν όμως αποσπασματικά και προσωρινά. Από την άλλη υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Εντύπωση ιδιαίτερη μου προκαλούσε ότι το υλικό αυτό συγκινούσε ακόμα τις νέες γενιές. Στις εκθέσεις έπαιρναν τα παλιά σχολικά βιβλία, τα διάβαζαν, γοητεύονταν. Και κάπως έτσι ωρίμασε η ιδέα ότι θα πρέπει αυτό το υλικό να αποκτήσει μια μόνιμη στέγη.

 

Το συγκεκριμένο Μουσείο διαφέρει από όλα τα άλλα, γιατί μας προσφέρει ένα ταξίδι στο σχολείο του χθες. Ποιος είναι ο σκοπός και το όραμα του;

Πρώτα να διασώσουμε το υλικό, υλικό που χάνεται. Να το διαφυλάξουμε. Έχω κατέβει σε υπόγεια, σε κλειστές αποθήκες, σε παλαιοβιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο μαζεύοντας ή αγοράζοντας υλικό.

 Να διασώσουμε ακόμα και  μαρτυρίες προφορικές. Μαρτυρίες που χάνονται. Υπάρχει Μουσείο Προφορικής Ιστορίας με βιντεοσκοπήσεις.

Να δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν το υλικό αυτό και οι νεότερες γενιές και άνθρωποι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Εκτός αυτών υπάρχει και ένα κομμάτι καθαρά ερευνητικό. Συνεργαζόμαστε με Πανεπιστήμια, με φορείς, με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οργανώνουμε συνέδρια, ημερίδες, δεχόμαστε ερευνητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

 

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να επισκεφτεί το «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης»;

Οι μεγαλύτεροι θα ανασύρουν μνήμες, οι νεότεροι θα μάθουν περνώντας καλά. Δεν είμαστε ένα στείρο και αυστηρό Μουσείο αλλά προσπαθούμε να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στα εκθέματα και τους επισκέπτες. Αυτοί που έρχονται στο Μουσείο έχουν την ευκαιρία να έχουν μια απόλυτα βιωματική εμπειρία. Θα καθίσουν στα παλιά ξύλινα θρανία, θα γράψουν στις πλάκες με τα κονδύλια, θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην καλλιγραφία, θα ντυθούν μαθητές και μαθήτριες.

Οι μεγαλύτεροι βέβαια συχνά συγκινούνται. Εντύπωση μας προκαλεί ότι με το ίδιο ενδιαφέρον παρακολουθούν και οι ξένοι επισκέπτες και μάλιστα συγκινούνται και αυτοί πολύ. Εξάλλου πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο λειτουργούσαν τα σχολεία παντού. Τους ξένους επισκέπτες εντυπωσιάζουν οι χάρτες κυρίως μυθολογίας που υπάρχουν στο Μουσείο αλλά και τα ξένα σχολικά βιβλία που υπάρχουν στις συλλογές μας..

 

Στις δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικοί περίπατοι, που έχουν το δικό τους ξεχωριστό άρωμα. Πώς προέκυψε η ιδέα και με ποια θέματα θα ασχοληθούν οι περιπατητές;

Οι εκπαιδευτικοί μας περίπατοι είναι η μεγάλη μας αγάπη. Είμαστε οι πρώτοι που τους καθιερώσαμε τόσο συστηματικά. Ξέρουμε όλοι ότι η Ιστορία είναι ένα μάθημα που δεν αγαπάνε καθόλου τα παιδιά με αποτέλεσμα και μεγαλώνοντας να έχουν ελλιπείς γνώσεις. Θελήσαμε λοιπόν να διδάξουμε την ιστορία…αλλιώς. Διοργανώνουμε λοιπόν τους εκπαιδευτικούς μας περιπάτους που ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τα θέματα μπορεί να είναι ένα κυνήγι θησαυρού, μια πειρατική περιπέτεια, μια ανακάλυψη, ένα παιχνίδι, η δημιουργία μιας ιστορίας ή ενός παραμυθιού. Εξάλλου το σημείο που βρίσκεται το Μουσείο μας δίνει την ευκαιρία για πολλά τέτοια ταξίδια. 

Εκπαιδευτικούς περιπάτους διοργανώνουμε όχι μόνο για σχολεία αλλά και για οικογένειες και για ξένους επισκέπτες. Κάποιες από τις θεματικές μας είναι:

  • Στα χρόνια τα Ρωμαϊκά
  • Ιστορίες ελευθερίας (για την 28η Οκτωβρίου)
  • Η Απελευθέρωση της Αθήνας
  • Η Πλάκα και η Επανάσταση του 1821
  • Εκκλησίες της Αθήνας
  • Κινηματογραφικός περίπατος στην Πλάκα
  • Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες: Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων

Από το Μνημείο του Λυσικράτη στα Αναφιώτικα

  • Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Έλγιν
  • Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα

Πραγματοποιούμε ακόμα και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον βράχο της Ακρόπολης και για σχολεία αλλά και για οικογένειες και για μεμονωμένους επισκέπτες.

 

 

Το Μουσείο ταξιδεύει… Με ποιον τρόπο;

Έχουμε πολλά αιτήματα από σχολεία εκτός Αθηνών. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να ανταποκριθούμε. Από φέτος υπάρχουν ομάδες που πραγματοποιούν προγράμματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και στους γειτονικούς νομούς και συχνά ταξιδεύει το Μουσείο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Πηγαίνουμε ακόμα και σε σχολεία εκτός Ελλάδας και στόχος μας είναι να ταξιδέψουμε ακόμα περισσότερο εκτός Ελλάδας γιατί πιστεύουμε ότι εκεί μας έχουν περισσότερη ανάγκη. Έχουμε έτοιμη ομάδα και πρόγραμμα για σχολεία του εξωτερικού που συνοδεύεται και από μια μικρή έκθεση σχολικών βιβλίων και σχολικού υλικού.

Υπάρχουν και δομημένα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για ομογενείς και ξένους, με στόχο την εκμάθηση αρχαίων και νέων ελληνικών και της βαθύτερης γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα, το θέατρο, τη φιλοσοφία, τη ρητορική. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν εκτός των μαθημάτων και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πολλά Μουσεία, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους για μια βαθύτερη γνωριμία με την Ελλάδα

 

Ποια ήταν η ανταπόκριση της σχολικής κοινότητας, αλλά και των απλών ανθρώπων;

Πέρα από κάθε προσδοκία. Πρέπει να δείτε τα σχόλια που μας γράφουν. Μας συγκινούν και μας γεμίζουν δύναμη να προσπαθήσουμε περισσότερο. Μικροί μαθητές που φεύγουν χαμογελώντας και ξαναέρχονται τραβώντας τους γονείς τους τις επόμενες μέρες για να τους ξεναγήσουν σε αυτά που οι ίδιοι έμαθαν και τους εντυπωσίασαν. Άνθρωποι που φεύγουν δακρυσμένοι. Ξένοι που εντυπωσιάζονται.

 

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει σε αυτό τον εκπληκτικό σκοπό σας; Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το Μουσείο;  

Πρέπει να πούμε ότι η ομάδα του Μουσείου είναι κατά βάση εθελοντές και το Μουσείο δεν επιχορηγείται από πουθενά. Καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα από τις δράσεις που υλοποιεί. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία για εμάς να μας στηρίξει κάποιος συμμετέχοντας στις δράσεις μας.

Μπορεί να γίνει μέλος μας, να επισκεφθεί το πωλητήριό μας και ηλεκτρονικά  (έχουμε εκδόσεις, μικροαντικείμενα, συλλεκτικά είδη, μικροδωράκια), να γίνει δωρητής μας (δεχόμαστε δωρεές σχετικού υλικού).

 

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Αθήνα

Τηλέφωνο: +30 210 325 0341

Ιστοσελίδα: www.ekedisy.gr

Εmail: info@ekedisy.gr

Facebook: https://www.facebook.com/MouseioSxolikisZoisEkpaideysis

Instagram: https://www.instagram.com/schoollifemuseum/

Twitter: https://twitter.com/schoolifemuseum