Σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη, με την φαινομενική πληθώρα παροχής υπηρεσιών, η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία είναι πιο δύσκολη και σύνθετη διαδικασία απ’ όσο φαίνεται.

Η διαπίστωση αυτή ανταποκρίνεται απόλυτα στην περίπτωση του δικηγόρου, η ικανότητα και η οξυδέρκεια του οποίου αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα για την έκβαση μιας υπόθεσης.

Για τον Ελληνα μετανάστη και τον ομογενή, οι Ελληνοαμερικανοί δικηγόροι διασφάλιζαν, εκτός από τη νομική εκπροσώπηση, και το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητο να υπάρχει ανάμεσα στο νομικό και τον εντολέα, αλλά είναι ακόμη δυσκολότερο σε μια ξένη, τουλάχιστον αρχικά, χώρα.

Η ομιλία της ελληνικής γλώσσας είναι κομβική για να στοχεύσει ένας δικηγόρος το ελληνοαμερικανικό κοινό, ενώ στα πλεονεκτήματα εντάσσεται και η ανάπτυξη δικτύου στην Ελλάδα, για διάφορες υποθέσεις ομογενών στην πατρίδα.

Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες οι ομογενείς νομικοί αξιοποίησαν την Ομογένεια ως «εφαλτήριο», αλλά, ασφαλώς, δεν έμειναν μόνο εκεί. Οσοι διαχειρίζονται επιτυχημένα δικηγορικά γραφεία επεκτάθηκαν επειδή ξεπέρασαν την φήμη του «Ελληνοαμερικανού για τους Ελληνες» και καθιέρωσαν την ιδιότητα του «δικηγόρου για όλους».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο έγιναν περιζήτητοι, αλλά έκαναν και το επόμενο βήμα επαγγελματικά, ανοίγοντας δεύτερο ή ακόμη και τρίτο γραφείο, πάντα με το όνομα και την υπογραφή τους.

Εκτός από το Ποινικό και το Αστικό Δίκαιο, που αποτελούν κομβικούς τομείς παγκοσμίως, μια από τις ειδικότητες που ορισμένοι δικηγόροι εξασκούν ακόμη και κατ’ αποκλειστικότητα είναι αυτό των αποζημιώσεων από ατυχήματα και ιατρικά λάθη. Κι αν η καθεστηκυία άποψη θέλει τον καταγγέλλοντα να βρίσκει, εύκολα ή δύσκολα, τον τρόπο να αποζημιωθεί, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

«Εάν δείξεις υπερβολικά καλή πίστη στην αρχή, δεν καλέσεις την Αστυνομία να κάνεις δήλωση του περιστατικού, αρκεστείς στην προφορική υπόσχεση αυτού που έχει την ευθύνη ή πεις λάθος πράγματα στην ασφαλιστική χωρίς να συμβουλευτείς δικηγόρο, η υπόθεση θα δυσκολέψει πολύ», αναφέρει η δικηγόρος Κρίσυ Γρηγοροπούλου στον «Ε.Κ.», συνοψίζοντας τα μεγάλα λάθη που συνήθως γίνονται από κάποιο θύμα ατυχήματος, που δεν εκτιμά από την αρχή τη σοβαρότητα της ανάγκης ενός καλού δικηγόρου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η διαφορά ενός «δικηγόρου αποζημιώσεων» με έναν καταρτισμένο νομικό, είναι πως ο πρώτος θα επιχειρήσει να τελειώσει εξωδικαστικά τη διαφορά, με μια στοιχειώδη απ­οζημίωση, ακόμη κι αν δύναται στο τέλος να κερδίσει κάτι καλύτερο για τον εντολέα του. Αντίθετα, ο σωστός δικηγόρος θα επιμείνει, ακόμη κι αν «τραβήξει» η διαμάχη, εφόσον μπορεί να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη αποζημίωση.

Για τους Ελληνες, ιδίως τα τελευταία χρόνια, αναζητούνται δικηγόροι και για μεταναστευτικές υποθέσεις. Τα απαιτούμενα έγγραφα, ο τρόπος συγκέντρωσής τους, οι δυνατότητες ελιγμών αλλά και η σωστή προσέγγιση της διαδικασίας της αίτησης χρειάζονται μια ασφαλή καθοδήγηση, προκειμένου τα χρήματα αλλά και η ψυχολογική «φθορά» να μην πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο δικηγόρος όμως είναι απαραίτητος και στις συναλλαγές για την αγορά ακινήτων, τη σύσταση ή λύση μιας εταιρείας και σε πολλούς ακόμη τομείς. Σε αυτό το ένθετο λοιπόν, μιλούν ορισμένοι από τους κορυφαίους του χώρου, προερχόμενοι από την Ομογένεια, παρουσιάζοντας τη δραστηριότητά τους και δίνοντας βασικές συμβουλές στο κοινό. Κάποιοι εξ αυτών ενδεχομένως να βρίσκονται… δίπλα σας.

bit.ly/2Dqff1B