από την Ελένη Σακέλλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Νέας Υόρκης (9th Annual DOC NYC Film Festival) έκανε το ντοκιμαντέρ «Olympia», του Κυπρίου σκηνοθέτη Χαράλαμπου Μαυρομιχάλη (Harry -Charalambos- Mavromichalis), στις 11 Νοεμβρίου, στο SVA Theater του Μανχάταν.

Η ταινία πραγματεύεται την ζωή της πολυβραβευμένης ηθοποιού Ολυμπίας Δουκάκη (Olympia Dukakis), καθώς η κάμερα καταγράφει την αφήγησή της για την δραματική ιστορία της ζωής της και τον δυναμικό της χαρακτήρα.

Ο κ. Μαυρομιχάλης μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα», αναφέροντας πως χρειάστηκαν 7 χρόνια από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας για να ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ. Δήλωσε, επίσης, πως είχε προσκαλέσει την κ. Δουκάκη στην Κύπρο για να διδάξει σε ένα εργαστήριο, με αποτέλεσμα να γίνουν φίλοι. Οταν ο Μαυρομιχάλης την ρώτησε για την ιδέα του να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, εκείνη αρνούνταν πεισματικά. «Μου πήρε τρεις μήνες να μεταπείσω» την διάσημη ηθοποιό να συμμετάσχει στην ταινία.

Ανάμεσα σε αυτούς που μιλούν στο «Olympia» είναι ο αδερφός της Δουκάκη, Απόλλωνας Δουκάκης, επίσης ηθοποιός, καθώς και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκης. Στο ντοκιμαντέρ -μετά την επίσκεψη στον τόπο καταγωγής της ηθοποιού, την Πελόπη της Λέσβου- ξεκαθαρίζεται η παρανόηση που υπήρχε στους κατοίκους πως ο Μάικλ και η Ολυμπία είναι αδέρφια.

Ανάμεσα σε αυτούς που παραβρέθηκαν στην προβολή ήταν η παραγωγός του ντοκιμαντέρ Ανθούλα Κατσιματίδη και ο Σιντ Γκάνις, οι διάσημοι ηθοποιοί Λέινι Καζάν (Lainie Kazan) και Νταϊάν Λαντ (Diane Ladd), ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Οστιν Πάντλετον, ο Τζον Κατσιματίδης, Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος με την σύζυγό του Ελενα, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο Φύτος Στρατής και πολλά ακόμα μέλη της Κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, η κ. Δουκάκη δεν διστάζει να αποκαλύψει λεπτομέρειες της πολυτάραχης ζωής της, αλλά και τις απόψεις της, όπως άλλωστε και τους ρόλους που είχε υποδυθεί στη σημαντική καριέρα της. Την βλέπουμε, επίσης, να προετοιμάζεται για τους πρόσφατους ρόλους της, ανακαλούνται μέσα από φωτογραφίες και βίντεο οι σημαντικές στιγμές της καριέρας της, ενώ προβάλλονται και οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στον εκλιπόντα σύζυγο της Δουκάκη, Λούης Ζόριχ (Louis Zorich).

bit.ly/2qJZo5o