από την Λίλιαν Σίμου

 

Μία εξαιρετική παράσταση ανέβηκε από την 10η Νοεμβρίου στο θέατρο «Τέσσερις Εποχές- Γιάννης Μόρτζος», με αξιόλογο σύγχρονο κείμενο του βραβευμένου ήδη θεατρικού συγγραφέα Γ. Χριστοδούλου. Πρόκειται για την «Γκιλοτίνα», ένα σύμβολο διαχρονικό, που θυμίζει την Δαμόκλειο σπάθη, που κρέμεται διαρκώς απειλητικά πάνω από τα κεφάλια μας…

Η υπόθεση του έργου αγγίζει προβληματισμούς της εποχής μας και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, που βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα πνιγηρό περιβάλλον, και προσπαθεί να ξεπεράσει με τον δικό του τρόπο, τη δική του φιλοσοφία, θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά…

Ένας θίασος δυνατός και “δεμένος” υπέροχα. Τέσσερις ήρωες, δίνουν τον αγώνα τους επί σκηνής, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο:

Ο Γιάννης Μόρτζος, με την μακρόχρονη εμπειρία του στο θεατρικό σανίδι, δίνει ένα ρεσιτάλ υποκριτικής, ως άστεγος και μας εκπλήσσει μέχρι την τελευταία στιγμή με την ερμηνεία και τις ανατροπές του έργου.

Η Γιούλη Ζήκου, ως ανήσυχη ασυμβίβαστη, με τις ιδέες της, συνδέει την ανάγκη της επανάστασης – για απόδραση επί της ουσίας από το ασφυκτικό περιβάλλον που μας καταπιέζει-  με το όραμα για έναν πιο δίκαιο κόσμο, χρωματίζοντας με την γυναικεία της υπόσταση, το φόντο της σκηνής.

Ο Πασχάλης Τσαρούχας ως αστυνόμος που κρατά σε ένα κελί μία κρίσιμη- για την Ευρώπη- νύχτα, τον άστεγο, την επαναστάτρια και τον μικροκλέφτη, ξεδιπλώνει με το ταλέντο του τις ευαισθησίες που κρύβει στην ψυχή.

Και ο Γιάννης Πολιτάκης ως μικροαπατεώνας, ευέλικτος, περιγράφει με τις δικές του πρακτικές προσεγγίσεις τα προβλήματα του «σήμερα»…

Οι ανόμοιοι –φαινομενικά- τέσσερις ήρωες του έργου στην πορεία της νύχτας, «εγκλωβισμένοι στις αδυναμίες και στις αμφιβολίες τους»,  διαπληκτίζονται, συμφωνούν, αντιδρούν και διαφωνούν, αναδεικνύοντας αποκαλυπτικά στοιχεία για την προσωπικότητα και τις επιλογές τους. Και έξω, κάπου στην γύρω περιοχή, το πλήθος διαδηλώνει για να αλλάξει ή όχι, το πρόσωπο της Ευρώπης…

Πάνω απ’ όλους, η Γκιλοτίνα…ως την τελευταία ανατρεπτική σκηνή!

Η σκηνοθεσία του Γιάννη Μόρτζου, ατμοσφαιρική, σε ένα φόντο όπου ξεχωρίζουν με την παρουσία τους οι ήρωες του έργου και η μουσική του Γιάννη Μπινιάρη, επενδύουν την παράσταση με έναν περίτεχνο τρόπο! Τα κουστούμια της Λαμπρινής Καρδαρά, με ωραίες επιλογές για κάθε χαρακτήρα και σημαντική ως βοηθός σκηνοθέτη, η Τιτίκα Ποθητή Μαρίνου, που θαυμάσαμε στο έργο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ως Παρασκευούλα Μπλουμ, την αγαπημένη του Ε. Βενιζέλου.

Μία παράσταση με ουσία, στιγμές χιούμορ και στιγμές συγκίνησης, στιγμές έντασης και εκπλήξεων… Απολαμβάνεις θεατρική Τέχνη, και φεύγοντας μετά την παράσταση, αισθάνεσαι πληρότητα από ό,τι αποκομίζεις.

Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Θεατρικός συγγραφέας: Γ. Χριστοδούλου

Σκηνοθεσία:  Γιάννης Μόρτζος

Μουσική: Τάκης Μπινιάρης

Σκηνικά κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

 Βοηθός σκηνοθέτη: Τιτίκα Ποθητή Μαρίνου

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Γιάννης Μόρτζος: Εμμανουήλ

Γιούλη Ζήκου: Ειρήνη

Πασχάλης Τσαρούχας: Βασίλης

Γιάννης Πολιτάκης: Αντουάν

 

Θέατρο «Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος»

Μοσχονησίων 36 και Σπάρτης, Πλατεία Αμερικής

Πέμπτη- Παρασκευή -Σάββατο: 21:15,

Κυριακή: 19.15

 

Τιμή Εισιτηρίου:

Γενική είσοδος 15 € |Φοιτητικό, άνεργοι: 10 €

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά