Γράφει ο Ερμής:

«Είναι αλήθεια Ερμή», μου είπε ο Ζέφυρος, «ότι ο καθένας λαμβάνει τελικά αυτό που επιλέγει.

Τριγυρίζω στον κόσμο εδώ και πολλούς αιώνες και δύναμαι πλέον να ξεχωρίσω το σωστό από το λάθος. Είδα τους σπουδαίους πολιτισμούς της αρχαιότητας, την περίοδο του Μεσαίωνα, τον αγώνα των πνευματικών ανθρώπων για αφύπνιση, τον Διαφωτισμό και τις σημαντικές πολιτιστικές και τεχνολογικές επαναστάσεις που οδήγησαν τις κοινωνίες στον 21ο αιώνα.

Η μνήμη μου, πάντοτε ισχυρή, μου επιτρέπει να αναπολώ και να συγκρίνω το παρελθόν με το παρόν και οφείλω να παραδεχτώ ότι τα συμπεράσματα με θλίβουν και με τρομάζουν.

Πώς είναι δυνατόν, καλέ μου φίλε, οι γενιές – που έχουν στη διάθεσή τους όλα τα ιστορικά τεκμήρια – να επιτρέπουν την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή σε εποχές κατά τις οποίες αγνοούσαν ακόμη και τις βασικές αρχές συμπεριφοράς;

Εγωισμός, δικαιώματα χωρίς να συνοδεύονται από υποχρεώσεις και άλογες διεκδικήσεις χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα πολλών χωρών, ενώ η προσφορά και η συμμετοχή στο κοινό καλό είναι λησμονημένες έννοιες.

Το γνωστό ρητό «πάτα για να μην σε πατήσουν και φάε για να μην σε φάνε» αποτυπώνεται σε κάθε ημερήσιο χνάρι, ενώ το όραμα ενός μέλλοντος με στέρεες και θετικές βάσεις επιζεί μόνο στο νου όσων επιζητούν να ξεφύγουν από την αμετροέπεια του όχλου, μετοικίζοντας μακριά».

Συνταγή της Αμβροσίας: Παρελθοντικό ίχνος

Υλικά:

30 χουρμάδες (φυσικοί και μεγάλου μεγέθους)

60 φιστίκια Αιγίνης (άψητα και καθαρισμένα)

½ κιλό σοκολάτα κουβερτούρα

1 κουταλιά του γλυκού καθαρό βούτυρο

1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ

Χυμός από 3 πορτοκάλια

Τριμμένο φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, προσέχοντας να μην τους λιώσουμε. Ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού και τοποθετούμε τους χουρμάδες για 2 – 3 ώρες.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν – μαρί και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά προκειμένου να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια αφαιρούμε τους χουρμάδες από το κονιάκ, τους γεμίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και τους καλύπτουμε με τη σοκολάτα. Τους πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.

Πίνακας: «Sunset, Brothers», Caspar David Friedrich.