από την Διατροφολόγο-Διαβητολόγο Βαλάντω Χατζημανώλη

 

Aπώλεια κιλών από την περιοχή της κοιλιάς, είναι σημαντική για λόγους υγείας και όχι μόνο για λόγους εμφάνισης!

Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και κυρίως το ενδοκοιλιακό λίπος- αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για Καρδιοπάθεια, Διαβήτη τύπου 2, Αντίσταση στην ινσουλίνη και ορισμένα είδη καρκίνου.
Αν η Διατροφή και η άσκηση δεν έχουν κάνει πολλά για τη μείωση της κοιλιάς σας τότε μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες, η ηλικία και άλλοι γενετικοί παράγοντες.

Διαβάστε παρακάτω, 10 πιθανές αιτίες που εμποδίζουν να φύγει η κοιλιά σας.

1 )ΗΛΙΚΙΑ

Όσο μεγαλώνουμε ο οργανισμός αλλάζει τον τρόπο που παίρνει και χάνει τα κιλά.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες  παρουσιάζουν  πτώση του μεταβολικού ρυθμού ή του αριθμού των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί φυσιολογικά. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν την Εμμηνόπαυση. Αν οι γυναίκες βάλουν βάρος μετά την εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό το πάχος να εγκατασταθεί στην κοιλιά τους.
Στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνεται. Στο μεταξύ τα επίπεδα της τεστοστερόνης επίσης αρχίζουν να μειώνονται αλλά σε βραδύτερο ρυθμό.
Η αλλαγή στις ορμόνες οδηγεί τις γυναίκες να βάζουν τα κιλά στην κοιλιά τους. Μπορείτε όμως  να εναντιωθείτε σε αυτή την διαδικασία !

2) ΣΩΣΤΗ  ΑΣΚΗΣΗ

Δηλαδή συνδυασμός με Βάρη και Αερόβια!                                                     Η αερόβια μόνη της δεν αρκεί!
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αυξάνουν τη μυϊκή μάζα που ρυθμίζει τον οργανισμό να καίει περισσότερο λίπος.
Οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες από λίπος και για αυτό καίτε φυσιολογικά περισσότερες θερμίδες την ημέρα έχοντας περισσότερη μυϊκή μάζα. Προτείνεται  250 λεπτά μέτρια έντασης άσκηση ή 125 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση την εβδομάδα.

 

 

3)  ΜΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ!

Τα κατεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί, τα κρακεράκια και τα τσιπς, καθώς και η κατεργασμένη ζάχαρη στα ροφήματα και γλυκά αυξάνουν τη φλεγμονή.  Το λίπος στην κοιλιά σχετίζεται με τη φλεγμονή, επομένως η κατανάλωση πολλών κατεργασμένων τροφών δυσκολεύουν την ικανότητα να χάσετε λίπος από την κοιλιά.
Φυσικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά και  έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες !

 

4) ΜΗΝ ΤΡΩΣ ΛΑΘΟΣ ΛΙΠΑΡΑ!

Ο οργανισμός δεν αντιδρά σε όλα τα λιπαρά με τον ίδιο τρόπο. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (το είδος που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά) σχετίζεται με αυξημένο λίπος στην κοιλιά.

Αντίθετα, τα μονοακόρεστα λιπαρά (που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στα αβοκάντο) και ειδικά είδη πολυακόρεστων λιπαρών (κυρίως ωμέγα- 3 λιπαρών που βρίσκονται στα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός) έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση στον οργανισμό και αν καταναλώνονται σε κατάλληλες μερίδες μπορεί να κάνουν καλό στον οργανισμό σας.

5) ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ..ΕΝΤΑΣΗ

Για να αποβάλλετε το λίπος της κοιλιάς πρέπει να δυναμώσετε τις ασκήσεις σας. Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Medicine and Science in Sports and Exercise’’, άνθρωποι που ολοκλήρωσαν πρόγραμμα υψηλής έντασης έχασαν περισσότερο κοιλιακό λίπος σε σχέση με όσους ακολουθούσαν πρόγραμμα χαμηλής έντασης.

6) Στρες !

Το στρες μπορεί να σας δυσκολέψει να χάσετε περιττά κιλά- ιδιαίτερα από τη μέση σας.

Δεν οφείλεται μόνο στο ότι τείνετε να επιλέγετε τροφές με υψηλά λιπαρά και πολλές θερμίδες όταν έχετε άγχος, αν και μερικώς αυτή είναι η αιτία.
Οφείλεται επίσης στην κορτιζόλη, που μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει την ποσότητα λίπους στο σώμα σας και να μεγεθύνει τα λιπώδη κύτταρα. Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με περισσότερο κοιλιακό λίπος.

7)‘Εχετε έλλειψη ύπνου

Αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα τότε..να κοιμάστε περισσότερο! ‘Ερευνα που διήρκεσε 16 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 70.000 γυναίκες, ανακάλυψε ότι όσες κοιμόνταν 5 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους κατά 13,5 κιλά σε σχέση με όσες κοιμόνταν 7 ώρες.

8) Σωματότυπος Μήλο

Αν έχετε την τάση να συσσωρεύετε κιλά γύρω από τη μέση σας αντί για τους γοφούς, τότε έχετε σώμα μήλου. Η γενετική προδιάθεση σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να χάσετε το λίπος στην κοιλιά, αλλά όχι αδύνατο.

9) Κάτι σας ..διαφεύγει !

Αν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλά μπορεί ενδεχομένως να έχετε δυσκολία να χάσετε βάρος.
Αν το σώμα σας έχει σχήμα μήλου και περιττά κιλά είναι καλή ιδέα να δείτε τον γιατρό σας, καθώς υπάρχει πιθανότητα να είστε προδιαβητικός ή διαβητικός

10) Σας λείπει το κίνητρο!