από την Διαιτολόγο-Διαβητολόγο Βαλάντω Χατζημανώλη.

<<Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή πόσο μ΄άρεσε, όταν έβρεχε ,να κάθομαι μέσα στον κήπο του πατέρα μου και να μυρίζω αυτή την υπέροχη χαρακτηριστική μυρωδιά που έχει το χώμα και τα δέντρα όταν βρέχονται! Πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω τι ήταν αυτό που με χαλάρωνε τόσο όταν έβλεπα και άκουγα την καταρρακτώδη βροχή! Τα Αρνητικά ιόντα!>>

 Τα Αρνητικά ιόντα (ανιόντα) είναι θετικά για την υγεία μας! Δημιουργούνται στη φύση μέσω φυσικών φαινομένων, όπως οι βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες, κλπ. Πολλά ανιόντα θα συναντήσουμε κοντά σε ρυάκια – μέχρι και 3.000 ανά κυβικό εκατοστό, δίπλα στη θάλασσα όπου φτάνουν τα 4.000, στον φρέσκο αέρα που υπάρχει στην κορυφή ενός βουνού όπου υπάρχουν μέχρι και 8.000, δίπλα σε έναν μεγάλο καταρράκτη που μπορεί να φτάσουν και τα 50.000 ανά κυβικό εκατοστό.

 

Θα έτυχε σε πολλούς από εσάς να βρεθείτε, ειδικά σε ένα καταρράκτη και να  θέλετε να μείνετε για πάντα εκεί!

Τα αρνητικά ιόντα:

Μας  αποτοξινώνουν! Διατηρούν το ph του οργανισμού σε ελαφρά αλκαλικό επίπεδο, έτσι εξουδετερώνουν το όξινο ph, που δημιουργείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής (ατμοσφαιρική ρύπανση, υπεριώδης ακτινοβολία).
Βελτιώνουν την διάθεση μας , βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, βελτιώνουν την αιματική κυκλοφορία, εξισορροπώντας το νευρικό σύστημα. Αυξάνουν την ενέργεια μας ,ξεκουράζουν από τους μυϊκούς πόνους που προκύπτουν από στρες! Όταν οι μυς κουράζονται, αυξάνεται το γαλακτικό οξύ. Τα αρνητικά ιόντα έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τη δράση του γαλακτικού οξέος.

Μειώνουν τις ασθένειες  καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πολύ τοξικές για τον οργανισμό. Ουσιαστικά, οι ελεύθερες ρίζες, είναι χημικές ενώσεις, υπερβολικά ασταθείς, γιατί τους λείπουν ηλεκτρόνια. Έτσι, αφού τα αρνητικά ιόντα , διαθέτουν επιπλέον ηλεκτρόνια, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες κάνοντας τις ακίνδυνες. Τέλος  επιβραδύνουν  και το γήρας.
Εκτός από τα ιόντα ή ανιόντα, υπάρχουν και τα θετικά ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, που ονομάζονται κατιόντα, αλλά και τα ουδέτερα.

Τα αρνητικά ιόντα ή ανιόντα λοιπόν, είναι αρνητικά ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια, που αποτελούνται και από οξυγόνο.

Τα κατιόντα, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, χάνουν τα ηλεκτρόνια 
τους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μαγνητίζουν, να δημιουργούν και να αναπαράγουν μικρόβια, ιούς, βακτήρια, σκόνη και γενικά ότι είναι επιβλαβές και μετατρέπεται σε ασθένεια για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο σημερινός τρόπος ζωής μας, δυστυχώς δημιουργεί πολλές  πηγές θετικών ιόντων (κατιόντων), από ότι αρνητικών ιόντων (ανιόντων). Όλες οι “σύγχρονες” τεχνολογικά συσκευές παράγουν κατιόντα! Ηλεκτρικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, εξατμίσεις αυτοκινήτων και πολλές άλλες, είναι οι αιτίες της πλεονάζουσας ποσότητας κατιόντων στην ατμόσφαιρα.
Αντίστοιχα ο αριθμός των ανιόντων στα αστικά κέντρα είναι: στο κέντρο της πόλης 100 ανά κυβικό εκατοστό, σε ένα κλειστό χώρο μέχρι και 20, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχουν μόνο 14 ανιόντα ανά κυβικό εκατοστό.

Ο κάθε ζωντανός οργανισμός χρειάζεται ανιόντα για να επιβιώσει!
Για να έχει ισορροπία και κατά συνέπεια καλή υγεία, θα πρέπει να συνυπάρχουν σ΄ αυτόν και να ανανεώνονται διαρκώς ανιόντα και κατιόντα, σε μια ποσοστιαία περιεκτικότητα: 80% ανιόντα και 20% κατιόντα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 56% της ενέργειας που χρειαζόμαστε για ζήσουμε το παίρνουμε από τον αέρα με την αναπνοή, ποσοστό το οποίο είναι περισσότερο από ότι παίρνουμε από το νερό και την τροφή μαζί.

Η υγεία μας λοιπόν, εξαρτάται άμεσα από την περιεκτικότητα των ανιόντων στον αέρα.

Όσο πιο πολλά ανιόντα υπάρχουν στον αέρα, τόσο λιγότερα είναι τα μικρόβια.

Όταν η συγκέντρωση των ανιόντων φτάνει σε συγκεκριμένο επίπεδο, η περιεκτικότητα των μικροβίων φτάνει στο μηδέν.

Αν η περιεκτικότητα των ανιόντων μέσα σε έναν χώρο αυξηθεί έως 1500 ανιόντα ανά 1 κυβικό cm του αέρος, αισθανόμαστε αμέσως καλύτερα, λειτουργούμε και εργαζόμαστε με διπλάσια ενέργεια αυξάνοντας την παραγωγικότητα μας.
Μελέτες έχουν δείξει πως, υπό ορισμένες συνθήκες του περιβάλλοντος πχ. σε ορεινές περιοχές, οι άνθρωποι μπορούν να μην πάσχουν ποτέ στη ζωή τους από παθήσεις των εσωτερικών οργάνων.

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια και παραμένουν υγιείς καθ’ όλη τους τη ζωή και αυτό είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας του μεγάλου αριθμού των ανιόντων στον αέρα που αναπνέουν!