Ένα ντοκιμαντέρ του Χρήστου Γόδα

 

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 7.30 μ.μ.

Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδας

Μανχάτταν

 

Υπό την Αιγίδα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής

 

Μετά την επιτυχημένη του πορεία σε Αμερική και Ευρώπη το ντοκιμαντέρ «Αποκάλυψη Ακόμα: Αποδοχή Κληρονομιάς» του Χρήστου Γόδα έρχεται να συναντήσει το κοινό του Μανχάτταν. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο New York Greek Film Festival αποσπώντας έξοχες κριτικές και σχόλια, συμμετείχε ως “official finalist” στο Moscow Travel Film Festival στη Ρωσία, αγοράστηκε και έχει ήδη προβληθεί δύο φορές από την ΕΡΤ 3 και πρόκειται να προβληθεί άλλη μια, αγοράστηκε από κινηματογραφικό πρακτορείο για διανομή στην Κίνα, ενώ έκανε την Αθηναϊκή της πρεμιέρα και προβλήθηκρ για δύο εβδομάδες στον κινηματογράφο “Μικρόκοσμο” αποσπώντας έξοχες κριτικές και σχόλια.

Τη στιγμή που κάποιοι πολεμάνε με μίσος τη συλλογική μνήμη που τρέφει η ιστορία κάποιοι άλλοι εργάζονται σιωπηρά για τη διατήρηση της.  Ενώ σε κάποια σημεία του πλανήτη ο καμβάς της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει κουρελιαστεί σε χιλιάδες κομμάτια σε κάποιο άλλο τον σηκώνουν από το παρελθόν και τον υφαίνουν ξανά με τα χρώματα που πότισαν τις πιο φωτεινές στιγμές της. Δύο πλευρές που αναδύονται μέσα από το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Γόδα καταδυκνείοντας τις συμπεριφορές εκείνες που μπορούν να μας τραβήξουν από τα σκοτάδια της λήθης και να μας οδηγήσουν στο φως που αναβλύζει το μεγαλείο τόσο της πνευματικής  όσο και της υλικής κληρονομιάς μας.

Tο ντοκιμαντέρ εμμένει στο γεγονός ότι επί Τουρκοκρατίας το μοναστήρι της Πάτμου, διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαιοελληνικής Γραμματείας που εκείνη την εποχή τυπωνόταν στη Δύση. Κείμενα του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου, των τριών τραγικών και άλλων σπουδαίων αρχαίων κλασσικών βρίσκονται σήμερα στην βιβλιοθήκη και το μουσείο της μονής.  Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται για να καταθέσουν τις γνώσεις τους δύο διεθνείς προσωπικότητες των ελληνικών Γραμμάτων:  η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ιστορικός, βυζαντινολόγος, πρώην πρύτανης της Σορβόννης και του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και  ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queen’s College της Νέας Υόρκης.

Ο σκηνοθέτης ταξιδεύει στο «νησί της Αποκάλυψης», την Πάτμο, και καταδύεται στα  βάθη, πνευματικά και κυριολεκτικά, του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου όπου συναντάει και ψηλαφεί τις έννοιες της συν – χώρεσης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ανακαλύπτει μια κοινότητα, που παρ ότι, ετερόνομη, δηλαδή ως θρησκευτική που είναι κρατά μια παθητική στάση απέναντι στην παράδοση και στην εκάστοτε εξουσία, ωστόσο λειτουργεί αυτόνομα και διασώζει τα ιστορικα κειμήλια και τους πνευματικούς θησαυρούς που ανήκαν ακόμα και σε αντπάλους.  Όμως η αποκάλυψη μιας τέτοιας α-λήθειας φανερώνει και τις ρωγμές  στο οικοδόμημα της ιστορίας του Ελληνισμού. Ρωγμές που συνεχίζουν να  ανοίγουν από την συμπεριφορά των νεοελλήνων…

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Χρήστος Γόδας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος

Μουσική: Παντελής Θαλασσινός

Sound design: Τσε Πανουσόπουλος

Μοντάζ: Μιχάλης Καλλιγέρης

Παραγωγή: 2017, Ελλάδα / ΗΠΑ

Παραγωγός: Nostalgia Blue

Διάρκεια: 84’: 20’’

 

https://www.facebook.com/apocalypseagain/

https://vimeo.com/262353118

https://www.youtube.com/watch?v=nuuTBgiQ_qM&feature=youtu.be

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδας

Μανχάτταν – 337 Ε 74η οδός (μεταξύ 1ης και 2ης Λεωφόρου)